“PİYASANIN ROTASI”
Haftanın Makro Teması
ABD ve Çin Enflasyon – JOLTS / ECB ve BoC Faiz Kararları / Türkiye İşsizlik – Sanayi Üretimi – TCMB Beklenti Anketi
Haftanın Stratejisi
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,6085 Seviyesini Aşarak %1,74 – 2,00 Hareketi Yapacak (mı)?
Haftanın Konuşmaları
8 Mart Pazartesi Saat 13.00 BoE Başkanı Bailey
11 Mart Perşembe Saat 16.30 ECB Başkanı Lagarde
Enflasyonda İnatlaşmasında Powell Güvercin – Piyasa Şahin…
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 115,584,239 – tedaviye pozitif cevap veren 73,207,885 – ölü sayısı 2,568,084 kişiye ulaşmıştır.
Fed Başkanı Powell’ın güvercin söylemleri piyasaları rahatsız etmeye devam etmektedir.
Söylemlerinden öne çıkanlar;
- Hedeflerimize ulaşmanın halen çok uzağındayız
- Hedeflerimize ulaşma sözümüze güçlü şekilde bağlıyız. İstihdamda artış beklemek için güçlü gerekçeler var ancak 2021’de tam istihdama ulaşılması pek mümkün değil
- Fed, enflasyon hedefine ulaşmak için araçlarını kullanacak. Enflasyonda geçici bir artş görülmesi halinde sabırlı olacağız. Faiz artışı rehberliğimiz son derece açık ve oraya ulaşmak biraz zaman alacak. Para politikasında sıkılaşmaya gitmeden önce ele alınması gereken birçok konu var
- Fed, varlık alımlarını azaltarak insanları şaşırtmak istemiyor. Piyasalardaki düzensiz koşullar endişe duymak için bir sebep. Finansal koşulların sürekli sıkılaşmasından endişe duyacağım. Küresel düşük enflasyon ortamı yakın zamanda değişmeyecektir”
Fed Başkanı Powell’ın enflasyon konusunda güvercin açıklamaları, piyasanın şahin duruşunu arttırmıştır. ABD tahvil faizlerinden yükseliş ve ABD endekslerinde sert satışlar piyasanın Fed tarafında verilen mesajları beğenmediğini net olarak göstermektedir.
Powell konuşması ile ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,5815 yüksek seviyesini gördükten sonra %1,5745 seviyesinde hareket etmektedir. Bir önceki zirvesi olan %1,6085 seviyesini aşıp aşmayacağı veya teknik olarak bu seviyede çift tepe mi oluşturacağını izleyeceğiz. Fakat piyasa enflasyon konusunda şahinliğini sürdürecek olur ise bu sefer %1,6085 seviyelerinde çift dip oluşturarak yukarı yönde %1,74 – %2,00 bölgesini izleyebiliriz.
ABD endekslerinden sert satışlar etkin olurken, özellikle teknoloji hisse senetlerinden düşüş öne çıkmaktadır. S&P500 endeksinde 3715 seviyelerine kadar geri çekilme sonrasında 3800 altında hareket ile 3760 seviyelerinden denge çabası sürmektedir.
Dolar temasında güçlenme etkin olurken, altın fiyatında $1700 altında baskılanma ile $1687 düşük seviyesini görmüştür. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri Dolar’a karşı değer kaybederken, USDTRY paritesi 200 günlük ortalaması 7,4040 seviyesi üzerinde kalıcılık ile 7,50 üzerinde fiyatlanmaktadır. Petrol fiyatlarında ise OPEC+ değişim olmama kararı sonrasında %4 üzerinde artışlar öne çıkarken, fiyatlama dinamiklerinden şahinlik sürmektedir.
Özetle, piyasa katılımcıları Powell’ın enflasyon açıklamalarında istediklerini duymadıklarından dolayı risk off moduna geçerken, ABD 10 yıllık tahvil faizinden yukarı yönlü aksiyonlarını sürdürmektedir. Tahvil faizinden geri çekilme olmadığı sürece (ilk etap %1,50 seviyeleri) fiyatlama reaksiyonlarında normalleşme olması zor gözükmektedir. Bu noktada bu olası gerileme iyimser senaryo için olurken, %1,6085 ile çift dip oluşumu sonrası %1,74 – %2,00 olası hareketi kötümser senaryo olarak izlenecektir.
ABD 10 yıllık tahvil faizi…
S&P500 endeksi (beyaz) – 12 aylık brüt temettü verimi (mavi) – 10 yıllık (turuncu)
ABD 10 yıllık tahvil faizi > S&P500 temettü verimi sürdüğü sürece endekslerde baskılanma etkin olabilir.
Bu hafta takip edilecek başlıklar;
- ABD enflasyon
- ECB faiz kararı ve Başkan Lagarde konuşması; Araştırma olarak ECB tarafında herhangi bir değişiklik beklemiyoruz. Başkan Largade’in pandemi kaynaklı güvercin konuşmasını bekliyoruz.
- BoC faiz kararı; Araştırma olarak %0,25 seviyesinde olan faizde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
Türkiye dinamiklerinde 5 yıllık CDS 321.453 seviyesi ile 300 seviyesi üzerinde hareket etmektedir. 300 seviyesi üzerinde kalıcılık risk algısında bozulmaya işaret etmektedir.
Dolar endeksi klasik (mor) ve Dolar endeksi bloomberg (turuncu) tarafında 90 seviyesi üzerinde hareket etkin olmaktadır. (90 psikolojik algı takip!)
USDTRY paritesi için piyasanın algısında 200 günlük basit hareketli ortalama 7,4040 seviyesi referans olmaktadır. Mevcut durumda ABD tahvil dinamikleri kaynaklı 200 günlük ortalama üzerinde kalıcılık etkin olmaktadır.
Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı