Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
21 Haziran 2023 Çarşamba - 11:14

TCMB: Faiz pivotu

Elbette ilk beklenti Merkez Bankası'nın resmi olarak sıkı bir politika izlemesi, yani politika faizini mevcut ekonomik normlarımızın gerektirdiği düzeye çıkarmasıdır.

TCMB: Faiz pivotu

TCMB 22 Haziran Perşembe günü, ekonomi yönetimindeki değişikliklerin ardından kritik bir politika toplantısı gerçekleştirecek. TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek'in “akılcı politika yapımına” dönüş çağrısının ardından, 22 Haziran'daki toplantısında ortodoks politika düzlemine geçerek son 2 yıldaki gevşek duruşundan muhtemelen uzaklaşacaktır. Bu kapsamda bir hafta vadeli repo faizinin 1150 baz puan artışla %20’ye doğru artırılmasını bekliyoruz.

 

Elbette ilk beklenti Merkez Bankası'nın resmi olarak sıkı bir politika izlemesi, yani politika faizini mevcut ekonomik normlarımızın gerektirdiği düzeye çıkarmasıdır. Dolayısıyla yarın yapılacak muhtemel faiz hamlesi, gevşek parasal duruştan uzaklaşmanın başlangıcını işaret edecek. İlk toplantıda olduğu gibi bundan sonraki toplantılarda da faiz artışı, duruma göre devam ettirilebilir. Faiz artışı konusunda beklentileri oluştururken çeşitli eşik seviyeleri gösterge olması açısından ortaya koyacak olursak;

 

·        İlk apron ticari kredi faizleri olabilir. TCMB EVDS verilerine göre TL üzerinden açılan ticari kredilerin ağırlıklı ortalama faizi 9 Haziran haftası itibariyle %14,9 seviyesindedir. TCMB eşlenik bir seviye yakalamak ve biraz da sıkılaşma sağlamak için politika faizini %15 üzerine çıkarmayı düşünebilir.

·        İkinci apron olarak ise TL mevduat faizlerini ele alıyoruz. Bankalara ve mevduat tiplerine göre değişkenlik olsa da, en yaygın vade olan 1 aylık dilimdeki ağırlıklı ortalama mevduat faizi olan %26,5 seviyesini gösterge olarak kabul ediyoruz. Politika faizi ile mevduat faizi arasındaki bağıntıyı sağlamak amaç olacaksa faizin yükseltilebileceği ikinci dilim %25-30 bandı olacaktır.

·        Üçüncü apron ve bunun üstündeki hard cap olarak ise 12 aylık enflasyon beklentileri ve cari enflasyon seviyelerini ele alıyoruz. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Haziran fasikülüne göre 12 aylık piyasa beklentisi %30,7. Bloomberg ve Reuters terminallerindeki ekonomist beklentileri ise 2Ç24 için %39,8 seviyesinde bir ağırlıklı ortalamaya işaret ediyor. Cari enflasyon oranı ise Mayıs 2023 itibariyle %39,6. Dolayısıyla enflasyon ve beklenti kanalı baz alındığında %40 bandı ortaya çıkmaktadır.

 

Merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünü başlatmasının yanı sıra, son 2 yılda kredi mekanizmasını ve liralaşmayı düzenleyen bir dizi karmaşık düzenleme ve uygulamalarını gevşetmeye başlayacağını da düşünüyoruz. Faiz artışının, TCMB politika faizine yakın olan faizleri etkilediğini göreceğiz. Bunlar ticari kredi faizleri (9 Haziran haftasında ortalama %14,9), değişken faizler ve tahvil faizleri olacaktır. KMH ve kredi kartı faizleri ise direkt olarak TCMB politika faizine pegli olduğundan artacak. Bunun yansımaları olarak, kredi kanalı daralacak ve talep azalacak. Ticari kredilerin devamı için seçici teşvikler söz konusu olabilir. Özel tüketimi kısıtlayıcı olarak ise bir takım mali düzenlemeler de yapılabilir (ÖTV artışı, taksit sınırlaması gibi). Yeni dönemde makro ihtiyati tedbirlerin tüketimi azaltmayı ve talep enflasyonunu dizginlemeyi amaçlayan bir dizi önlem şeklinde oluşmasını bekleriz.

 

TCMB İki Yılı Aşkın Aradan Sonra İlk Faiz Artışına Gidiyor… Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg, Dinamik Yatırım

 

TL 28 Mayıs'tan sonra bir düşüş serisi içine girdi. Bu düşüşün, liranın gerçek değerini bulmasına yönelik liberal yaklaşımla beraber uzaması bekleniyor. Birçok yatırımcı liranın denge seviyesini bekliyor. Tahvil ve hisse senetlerine sermaye girişinin artacağı yönünde beklentiler artıyor. En son merkez bankası verilerine göre, denizaşırı yatırımcılar geçen hafta toplam 287 milyon dolarlık Türk tahvili ve hisse senedi satın alarak Aralık ayından bu yana en büyük girişi gösterdi. Ülkenin para ve maliye politikasının potansiyel geçiş sürecinin yansımaları bu alanda, özellikle yabancıdaki eğilimi belirleyecektir. Yabancının daha öngörülebilir ve neden-sonuç bağıntılı ekonomi görmek istediği açık. Para politikasının geçişinde uygulanacak kademe, elbette faiz oranlarının ekonomik yavaşlama ve potansiyel tahvil zararlarını etkilerinin absorbe edilmesi açısından önemli.

 

Döviz kurlarındaki artış enflasyonu yüksek tutacaktır ancak sıkı politikanın gecikmeli etkileri önümüzdeki dönemde enflasyona yansıyacaktır. %40'ın altındaki enflasyon bu yıl biraz zor, belki %35-40 bandında oluşacak bir yılsonu enflasyonu olacaktır. Enflasyonu talep sarmalından çıkardığımız zaman yapıyı tekrar işler hale getireceğiz. Bu da zaman alacaktır. Bu dönemde talep hareketliliği azalacağından ekonomi yavaşlayacaktır.

Kaynak:Dinamik Menkul- Enver Erkan

Hibya Haber Ajansı

 
Kıymetlilerin tamamı satışta
 
5 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetlilerin tamamı satışta
Altın dünkü seansı kayıpla tamamlamasının yanı sıra son bir haftadaki ...
Piyasadan haberler
HUBVC… Amerika Birleşik Devletleri Wyoming eyaletinde kurulu Nerf IT! ...
Asya piyasalarında satıcılı bir seyir izleniyor
Şanghay Bileşik Endeksi %0,37 ekside, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,47 artıda seyretmekte.
 
Piyasalara analitik bakış
Haftanın ilk işlem gününe hafif pozitif başlayan BİST100 Endeksi sürekli ...
Para politikaları yön verecek
Yeni haftanın en önemli konu başlığını kuşkusuz TCMB’nin Perşembe günü ...
Altın Fed sonrası hareketli bir haftayı geride bıraktı
FED haftası geride kalırken, altın da hareketli bir haftayı da geride bıraktı.
 
Altın üç ayın dibinden döndü
FED toplantısı sonrası altın sert satış yaşamışken, geri dönüşü kuvvetli olduğu bir günü yaşadı.
Piyasanın durumu
Borsa günü yükselişle tamamladı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde ...
Günün odak noktasında Fed var
Ayın en önemli konu başlığı olan FOMC toplantısı bugün TSİ 21.00’de sonuçlanacak.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri