Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>DÜNYA
2 Ekim 2017 Pazartesi - 11:02

Sonuç kaos: Bugüne nasıl gelindi?

İspanya’nın şiddetle karşı çıktığı Katalonya referandumunda olaylar çıktı. Oy verme merkezlerini basan polis ayrılıkçılara sert müdahalede bulundu. En az 844 kişi yaralandı. Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont, tartışmalı oylama sonrası “Bağımsızlık ilan hakkını kazandık” dedi.

Sonuç kaos: Bugüne nasıl gelindi?

 İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti, yasa dışı bağımsızlık referandumunda yüzde 90 "evet" sonucu çıktığını duyurdu. Katalonya Özerk Yönetimi Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve Dışişleri Bakanı Raül Romeva, Barselona'da düzenledikleri basın toplantısında, yasa dışı ilan edilmesine rağmen yapılan bağımsızlık referandumu sonuçlarını açıkladı. 
Turull, "Referandum yapıldı, oy kullanıldı ve oylar sayıldı." ifadelerini kullandı. 

Referandumda seçmenlerin yüzde 90,9'unun (2 milyon 20 bin 144) "evet", yüzde 7,87'sinin (176 bin 565) "hayır" oyu kullandığını belirten Turull, oyların yüzde 2,03'ünün (45 bin 586) boş, yüzde 0,89'unun da (20 bin 129) geçersiz sayıldığını aktardı. 

Referandum sırasında 2 bin 315 oy kullanma merkezinden yaklaşık 400'ünün güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kapatıldığına işaret eden Turull, "Kişisel ve maddi zararları tespit etmemiz gerekiyor. Bizim hükümet olarak saldırıya uğrayan 844 kişiye desteğimiz tam. Bunlardan 73'ü jandarma ve ulusal polise karşı suç duyurularını yaptı." diye konuştu. 

Turull, İspanyol hükümetini ve güvenlik güçlerinin müdahalesini eleştirerek, "olayların sorumlusunun merkezi hükümet ve ulusal polisin baskıları" olduğunu savundu. Katalonya Başkan Yardımcısı Junqueras da "Katalonya demokrasiye ve oy kullanma hakkına sevdasını gösterdi ve bunu çok zor şartlarda göstermek zorunda kaldı. Dünya medyası, polisin oy kullanma hakkını kullanmak isteyen vatandaşları önlemek için nasıl güç uyguladığını gösterdi." dedi. Junqueras, "Katalonya parlamentosu eğer böyle karar verirse, Katalonya yeni bir cumhuriyet olma hakkını kazandı." dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Katalonya parlamentosunda kabul edilen ve tıpkı referandum kararı gibi Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen yasalar gereği, referandumdan çıkan "evet" kararının Katalan parlamentosuna sunulmasından 48 saat sonra yerel parlamentonun, tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve İspanya'dan ayrılmak için merkezi hükümet ile müzakerelerin başlatıldığını açıklaması öngörülüyor.

İspanya hükümeti, referandumu tanımadığı için herhangi bir adımın atılması beklenmiyor 

İspanya'ya bağlı Katalonya Özerk Yönetimi’nde dün yasadışı ilan edilmesine rağmen yapılmak istenen bağımsızlık referandumuna Madrid hükümetinin tepkisi sert oldu. Cumartesiyi pazara bağlayan gece Katalonya’da genel olarak sakin geçerken, dün sabah erken saatlerden itibaren İspanya polisi ve jandarması, özerk yönetimin kurduğu oy verme merkezlerine baskın düzenledi; sandıkları, oy pusulalarını topladı. Katalonya’nın başkenti Barcelona dahil bazı kentlerde polis, cop ve plastik mermi kullandı. Özerk yönetim bölge genelinde en az 844 kişinin yaralandığını bildirdi. İspanya İçişleri ise 33 polis memurunun yaralandığını duyurdu.Polisin bastığı merkezlerden biri de Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’in oyunu kullanacağı Girona kentindeki belediyeye ait spor salonu oldu. Yaklaşık 80 jandarma, kapı önünde barikat kuran bağımsızlık yanlılarını dağıtarak, salonun kontrolünü ele geçirdi. Bu sırada ayrılıkçı gruplarla jandarma arasında arbede yaşandı. Puigdemont, müdahale nedeniyle oyunu başka bir yerde kullanmak zorunda kaldı.

Katalonya özerk yönetimindeki referandumunda oy verme işleminin bitmesi ile bağımsızlık yanlılıları Barselona'daki Katalonya Meydanı'nda toplandı. Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont'in konuşmasını dev ekrandan izleyenler, sevinç gösterilerinde bulundu

RAJOY’DAN POLİSE TEŞEKKÜR

Katalonya Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını duyurdu. Turull, Katalanların herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini de sözlerine ekledi. Sandıkların kapanmasıyla kameraların karşısına geçen İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalanların aldatıldığını ve bir bağımsızlık referandumu yapılmadığını savundu. İspanya lideri aşırı güç kullanmakla suçlanan polise de teşekkür etti.

MİLYONLAR KARAR VERDİ

Referandumun bitmesiyle televizyodan halka hitap eden Puigdemont ise, “Bugün milyonlar çok yüksek ve güçlü bir şekilde geleceklerine karar vermek istediklerini söyledi” diyerek, “Katalonya bölgesinin bağımsızlık ilan etme hakkı kazandığını” savundu. Puigdemont, sonuçları birkaç gün içinde Katalan Parlamentosu’na göndereceklerini açıkladı. 

BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

- İspanya’da General Franco diktatörlüğünün 1975’te sona ermesinden sonra ülkenin demokrasiye geçiş sürecinde Katalonya bölgesi 18 Eylül 1979’da özerk yönetim statüsü kazandı.

9 Ağustos 2006’da da özerkliğin kapsamı genişledi. Ancak İspanya’da merkez sağ Halk Partisi bu özerk yönetimin parlamentosundan geçen bu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme de 2010’da bazı maddeleri iptal etti.

- Özerk bölgedeki bağımsızlık hareketleri 2010’dan sonra etkisini şiddetlendiren Euro Bölgesi’ndeki mali krizden sonra hız kazandı.

Katalonya Özerk Yönetimi’nde 2014 yılında “Katalan kendi kaderini tayin hakkı referandumu” adı verilen bir referandum düzenlendi. Seçmenlere “Katalonya’nın bir devlet olmasını istiyor musunuz” ile “Olumlu yanıt halinde bu devletin bağımsız olmasını istiyor musunuz” soruları yöneltildi.

- Özerk yönetim seçmenlerin yüzde 80.76’sının “evet” oyu kullandığını açıkladı. Ancak katılım oranı yüzde 50’nin altında kaldı. Bu oran için yüzde 37 ila yüzde 41 arasında tahminler yapıldı. Dönemin İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalanların üçte ikisinin referanduma katılmadığını söyleyerek, özerk yönetimin büyük bir başarısızlık yaşadığını söyledi.

- Katalan yönetimi 9 Haziran 2017’de bağımsızlık referandumunun 1 Ekim’de düzenleneceğini duyurdu. Kamuoyu araştırmaları 7.5 milyon Katalanın bağımsızlık konusunda bölünmüş olduğunu ortaya koymuştu. Katalanların yüzde 70’i referandum istese de sonucun başa baş olacağı iddia ediliyordu.

‘KATALONYA AB MESELESİDİR’

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, “İspanyol devleti, hep sürecek, utanç sınırını aşan bir imaj sergiledi. Oy vermeye gelen barışçıl Katalanlara copla, plastik mermiyle, şiddetle karşılık verdi” dedi. Sözlerini “İspanyol devleti şimdiye kadar kaybettiklerinden çok daha fazlasını bugün kaybetti. Katalonya da kazandıklarından çok daha fazlasını bugün kazandı” diye sürdüren Katalan lider, referandum sonrası yaptığı açıklamada ise “Katalonya bir Avrupa Birliği meselesidir” dedi.

YILDIRIM: İLK TEPKİYİ AB VERMELİ

Başbakan Binali Yıldırım, TBMM’nin açılış resepsiyonunda gazetecilere yaptığı açıklamada Katalonya’daki referanduma da değindi. Yıldırım, “Kuzey Irak’ta karşı çıktığımıza göre, burada da karşı çıkmak normal. İşin arka planını incelemek lazım. Erken kanaat oluşturmak yanlış olur” dedi. Referanduma ilk olarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tepki vermesi gerektiğini belirten Yıldırım, “Onların hepsi bir devlet olduğu için bakalım ne tepki veriyorlar. Biz komşumuz için tepkiyi verdik. Onlar da kendi komşuları için tepki versinler görelim” diye konuştu.

GERGİN GÜNDEN NOTLAR

- İspanya İçişleri Bakanlığı, 10 binden fazla polis ve askeri Barcelona’da görevlendirdi. 
- Referandumda, “Katalonya’nın cumhuriyet şeklinde bağımsız devlet olmasını istiyor musunuz” sorusu yönetildi. 
- Katalonya Özerk Yönetim Sözcüsü Jordi Turull, İspanya hükümetinin polis şiddeti nedeniyle uluslararası mahkemelerde hesap vereceğini söyledi.
- Katalonya’da ayrılıkçılar ve sendikalar salı günü genel greve gideceklerini açıkladı. 
- Podemos lideri Pablo Iglesias, Rajoy’un görevine son verilmesi için demokratlar olarak bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi.
- La Liga’da Katalan bölgesinin takımı Barcelona ile Las Palmas maçı seyircisiz oynandı. Barcelona’nın 3-0’la geçtiği rakibi Las Palmas, İspanya’nın birliğine destek için maça formasına küçük bir İspanya bayrağı ve yanına da dünün tarihini ekleyerek çıktı.

Etiketler:
 
Üslup ve yaklaşım değişiyor
 
Son dakika! ABD'de konsere silahlı saldırı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CIA, Rusça konuşan elaman arıyor
ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), daha verimli çalışabilmek için ...
Son dakika... İspanya'da referandum gerilimi... Sandıklara el konuluyor
İspanya'da referandum gerilimi... İspanyol polisi ve jandarması, Katalonya'daki ...
Belçika heyeti için resepsiyon
Ankara’daki görevine yaklaşık bir ay önce başlayan Belçika Büyükelçisi ...
 
Kuveyt’e Ankapark daveti
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’da bulunan 9 ülkenin ...
DEAŞ elebaşı Bağdadi’ye ait olduğu iddia edilen ses kaydı ortaya çıktı
ABD Savunma Bakanlığı, terör örgütü DEAŞ elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'ye ...
Hindistan’da tren istasyonunda izdiham: 15 ölü, 30 yaralı
Hindistan’da bir tren istasyonunun üst geçidinde kalabalık nedeniyle meydana ...
 
Pazar günü referandum olacak mı? Katalonlardan sonra İspanyollar da bayrak asmaya başladı...
İspanya'da Katalonya bölgesinde yasa dışı olmasına rağmen 1 Ekim'de yapılmak ...
Katar Havayolları, IKBY uçuşlarını iptal edecek
Katar Havayolları, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) uçuşlarını yarından ...
Bağdat: Türkiye petrol ticaretinde bizimle muhatap olacak
Irak hükümeti Türkiye'nin bölgeden petrol alırken sadece Bağdat yönetimini ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri