Liu, “Şu ana kadar gördüğümüz en yaygın yan etki, aşı yerinde ağrı. Aşılama, salgını kontrol eden, hatta yok edecek en etkili, en hesaplı ve en kolay önlem. Bu önlemin getirdiği faydalar risklerden çok daha büyük. Aşıyı ve aşılamayı bilimsel olarak ele almalıyız” dedi.
Aşının koruma süresine dair sorulara da cevap veren Liu, “Covid-19 aşısının 1. ve 2. faz klinik deneylerinden edinilen verilere göre, aşı olduktan altı ay sonra vücuttaki antikor hâlâ yüksek seviyelerde seyrediyor. Şu an Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi ülkelerdeki klinik deneyler devam ediyor, antikorun kalıcılığına yönelik gözlemler de sürecek” ifadelerini kullandı.
Liu ayrıca, “Sinopharm tarafından Beijing ve Wuhan’da inşa edilen Covid-19 aşısı tesisleri, ülkenin ilgili kurumundan onay alıp, büyük ölçekli üretime başladı. 2020 yılının sonu itibarıyla yaklaşık 100 milyon doz aşı üretildi. Bu yıl, aşının üretim kapasitesinin 1 milyarı aşması bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu. Sinopharm tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı, 30 Aralık 2020’de piyasa onayı aldı. Aşı, daha önce Çin, BAE, Bahreyn, Mısır ve Ürdün'de acil kullanım onayı almıştı. Bunun dışında, 10’dan fazla ülkenin liderleri de Sinopharm aşısı oldu ve 50’den fazla ülke de aşı sipariş etti
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı