Merkez bankaları yüksek enflasyonla küresel ölçekte mücadele etmeyi sürdürürken hafta içinde Avustralya, Kanada, Polonya, Sırbistan ve Şili merkez bankalarından gelen faiz artırımlarının ardından dün de ECB beklendiği gibi politika faizinde 75 baz puanlık artırım yaptı. ECB’nin enflasyonun kontrol altına alınması için faiz artırımlarının devam edeceğine vurgu yapması ise büyümeye ilişkin görünümü zedeliyor. Öte yandan ECB enflasyon tahminlerini yukarı, büyüme tahminlerini ise aşağı yönlü revize etti. Buna göre 2022 için enflasyon tahmini %8,1 büyüme tahmini ise %3,1 olarak açıklandı.
ECB toplantısı gibi önemli bir gündem maddesini geride bırakan piyasalarda haftanın son işlem gününde varlık fiyatlarına yön verebilecek konu başlıkları sınırlı. Bu noktada Chicago Fed Başkanı Evans‘ın TSİ 17:00’de, Kansas City Fed Başkanı George’un ise TSİ 19:00’da yapacağı konuşmalar izlenecek. Öte yandan Rusya ile yaşanan sıkıntıların ardından Avrupa Birliği enerji bakanları ise Brüksel’de olağanüstü toplanacak.
TL: Son günlerde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla daha ılımlı bir görünüm sergilemeye başlayan TL bu eğilimini dün de sürdürdü. Her ne kadar sınırlı değer kayıplarına maruz kalınsa da bu durum diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki kayıplara kıyasla göz ardı edilebilir boyutta. Ancak bunun TL lehine bir eğilimin sinyali olarak değerlendirmiyoruz. Özellikle enflasyon ve reel faizin seyri göz önünde bulundurulduğunda koşulların lehte olmadığını unutmamak gerekir. TL açısından pozitif sayılabilecek tek nokta ise petrol fiyatlarındaki geri çekilme. Öyle ki dün yukarı yönlü bir eğilim sergilemiş olsa da Brent petrolde hafta başından bu yana %4’ü aşan bir değer kaybı söz konusu. Diğer yandan tahvil faizlerindeki geri çekilme ise devam ediyor. Bu noktada 10 yıl vadeli tahvilin bileşik faizinin giderek %11 seviyesine yaklaşması dikkat çekiyor.
Borsa İstanbul: Yurt dışındaki soru işaretleri devam ediyor olsa da bu durumdan çok fazla etkilenmeyen Borsa İstanbul yukarı yönlü eğilimini dün de sürdürdü. Bültenlerimizde 3290 puanın üzerinde kalındıkça teknik açıdan 3500 puanın sonraki hedef olduğuna sıklıkla vurgu yapıyorduk. Dünkü yükselişle endeks bu seviyenin üzerini test etmeyi başardı ve kısa vadeli hedefe ulaşmış oldu. Bundan sonraki süre zarfında önemli bir direnç olarak gördüğümüz bu noktanın üzerinde kapanışlar yapılıp yapılamayacağını takip edeceğiz. Yurt dışı koşullar çok fazla lehte olmasa da endeksin bu noktayı geride bırakması halinde iyimserliğin aynı hızda devam etmesi sürpriz olmayacaktır.
BIST-30 Ağustos vadeli Viop kontratı
Günü 3917 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3890, 3859, 3831 ve 3800 destek olarak izlenebilir. 3945, 3976, 4004 ve 4035 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL Ağustos vadeli Viop kontratı
Günü 18.5244 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.432, 18.3575, 18.2465 ve 18.117 destek olarak izlenebilir. 18.617, 18.691, 18.8025 ve 18.932 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı