Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
20 Mayıs 2017 Cumartesi - 14:59

Savaşın çocukları Ankara’da büyüyor

Terör örgütü IŞİD’in, küçük yaşta vatanlarından ettiği Türkmen çocuklar, Ankara’da spor ve sanatla hayata tutunuyor. Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’nde Türkçe öğrenip, spor ve sanatta kendilerini geliştiren çocuklar, öğrendiklerini Ankaralı akranlarıyla birlikte sahneliyor.

Savaşın çocukları Ankara’da büyüyor

Ülkelerindeki IŞİD saldırılarından kaçıp, Türkiye’ye sığınan Ankara’daki Iraklı ve Suriyeli Türkmen ailelerin çocukları, Büyükşehir Belediyesi Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’nde Ankaralı akranlarıyla birlikte Türkçe okuma-yazma öğrenip, spor ve sanatsal alanlarında kendilerini geliştiriyor. Her gün ücretsiz olarak servislerle evlerinden alınan, 3 öğün yemek yiyen çocuklar, eğitimini aldıkları spor ve sanatsal alanlardaki performanslarını da merkezin düzenlediği etkinliklerde sergileme fırsatı buluyor. Sahneyi çok sevdiklerini ifade eden çocuklardan 14 yaşındaki Hale Allow ve 15 yaşındaki Abdurrahman Karo, göç hikâyelerini Hürriyet Ankara’ya anlattı.

 

BOMBA SESLERİYLE UYANDIK

9 kişilik bir ailenin en küçüğü olan Hale Allow’un, Telafer’den Ankara’ya uzanan ölümle yaşam arasındaki yolculukları şöyle:
“2014 yılına kadar her şey yolundaydı. İkinci sınıf öğrencisiydim. 2014’ün haziran ayında savaş başladı. Bir sabah bomba sesleriyle uyandık. Mahallede hiç kimse kalmamıştı. DAEŞ’in geldiği ve uçaklarla gaz bombası atacağı söylendi. Köyümüzden çıktık ve 3 gün sonra geri döndük fakat hiçbir şey eskisi gibi olmadı. DAEŞ sokaklarda geziyordu ve uçaklar üzerimizde uçuyordu. 2017’de Irak hükümeti Musul’a geldi ve savaş tam olarak başladı. Tüm eşyalarımızı alıp şehri terk ettik. Suriye’ye vardığımızda uçaklardan korkup bir ağacın altına saklandık. Geceyi burada geçirdikten sonra Rakka’ya vardık.

UZUN VE ZOR BİR YOLCULUKTU

Türkiye’ye geçmek için ağabeyim birini buldu ve bizi kamyona doldurdular. Uzun ve zor bir yolculuktu. İlk durağımız El Bab oldu. Daha sonra yürüyerek Kilis’e yakın bir yere geldik. DEAŞ’ın yakalayacağı korkusuyla ışık bile yakmadık ama yiyecek ararken yakalandık. Bizi Türkiye’ye göndermemek için 250 kişilik grubu Rakka’ya doğru ilerlettiler. Kalabalıktan yararlanıp ailemle birlikte bir eve sığındık. Yürüyerek 5 saatte Kilis’e vardık ve 8 gün dinlendikten sonra Türkiye’ye gidebilmek için yola devam ettik. Fakat Asi Nehri’nden karşıya geçerken askerler bizi sınır dışı etti. emeklerimiz boşa gitti diye üzülürken Ankara’daki ağabeylerim yasal yollardan Türkiye’ye girmemizi sağladı ve sonunda Ankara’ya geldik.”



TELAFER’DE KÖTÜ ŞEYLER OLDU

Merkezin çalışmalarının anlatıldığı kısa filmde rol alan ve sahnede ilahi ve türküler seslendiren Abdurrahman Karo ise şunları söyledi:
“Telafer’de kötü şeyler oldu. Uçaklar bombalarla saldırdı ve bizi vurmaya başladı. Sonra babam bizi Türkiye’ye getirmeye karar verdi. Önce Rakka’ya geldik. Sonraki gece kaçakçı, arabayla bizi Türkiye sınırına getirdi. Bombaların açtığı hendeklerden geçerken bir Türk komandosu gördük. ‘Türkmeniz. bizi vuruyorlardı kaçtık. Siz de mi bizi vuracaksınız’ dedik ve komutanları, beni elimden tutup hendekten çıkardı. Türkiye sınırına çekti ve ‘Hoşgeldiniz’ dedi. Önce Gaizantep, sonra İstanbul’da kaldık. Amcam Ankara’da ev bulunca buraya geldik. Ankara’da iki aile aynı evde yaşıyoruz. toplam 9 kişi. Sahneyi seviyorum. İnşallah vatanımız iyi olsun geri döneceğiz.”

 

MERKEZİN ANKARALI JUDO YILDIZLARI

Büyükşehir Belediyesi’nin çocuk ihmal ve istismarını önlemek amacıyla 1993 yılında kurduğu merkezden maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukları da ücretsiz olarak yararlanıyor.
Judodaki başarılarıyla eğitmenlerinin göğsünü kabartan Altındağ Örnek Mahallesi’nden arkadaş Aslan ve Çınar da, başarılarını Avrupa’ya taşımak istiyor. Judo Ümitler kategorisinde Türkiye ikincisi 16 yaşındaki Aslan Omurca, şöyle konuştu: 
“Judoya 2011 yılında ilkokuldayken başladım. Sonra başka bir hocamız beni seçti ve buraya geldim. Yazları garson olarak çalışıyorum. Mahallede boş boş gezeceğime işten sonra spora gidiyordum. Şimdi İskitler Mesleki Teknik Anadolu Lisesi birinci sınıftayım. Hedefim Avrupa Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil edip, şampiyon olmak. Diğer yandan da okulu bitirip, yunus polis olmak istiyorum.”
Judo Yıldızlar kategorisinde Türkiye ikinciliği olan 13 yaşındaki Mert Çınar ise, “En büyük hedefim milli sporcu olmak. Ayrıca beden eğitimi öğretmeni olup, bizden sonraki nesillere spor eğitimi vermek istiyorum” diye konuştu.

 
Son dakika haberleri! Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Özafşar görevden alındı
 
Yurtdışına sigorta kayıp turisti 10’a katlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor
Eskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, ...
Burslu öğrenciler yararına müzayede
Bileknt Center’da süren Bilkent Sanat Festivali kapsamında yürütülen ‘Blue ...
Sığınmacı çocuklara Türkçe dersi
Büyükşehir Belediyesi, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle, aileleriyle birlikte ...
 
Bahar panayırı coşkusu
Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Büyük Kolej Bahar Panayırı eğlenceli ...
Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor
Eskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, ...
TED anneleri buluşturdu
Türk Eğitim Derneği (TED) Anneler Günü’nü, burslu çocuklar yararına gerçekleştirilen ...
 
Bakan Yılmaz’dan KPSS adaylarına uyarı
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 21 Mayıs’ta yapılacak Kamu Personeli ...
Mimar Kemalliler’den teknoloji sergisi
Mimar Kemal İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin teknoloji ve tasarım, ...
Küçük mucitler bilim şenliğinde
Kahramankazan Ortaokulu ve İmrendi Ortaokulu'nun 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri