Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2021 Perşembe - 12:31

Piyasaların yönü

Geçen haftayı yükseliş ile sürdüren endeks, son işlem günün de aşırı satış baskısı ile haftayı düşüş ile kapattı ve haftaya aşırı satış baskısı ile devam ettirmektedir.

Piyasaların yönü

BIST100… Geçen haftayı yükseliş ile sürdüren endeks, son işlem günün de aşırı satış baskısı ile haftayı düşüş ile kapattı ve haftaya aşırı satış baskısı ile devam ettirmektedir. Ekonomik endişeler ve şirketlerin ileri vade de karlılıklarının olumsuz etkilenebileceği dikkate alınması gereken bir risk faktörüdür. Ancak yükseliş trendine en büyük destek enflasyon kaynaklı şirketlerin yeniden değerlenmesidir. Geçen hafta asgari ücret görüşmeleri sonuçlandı ve 2022 yılı asgari ücreti 4250 TL olarak açıklanmıştı. İşverene yükünün hafifletmesi açısından ise asgari ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kaldırıldı ve bunu tüm çalışanlara yapılması için ilgili kanun meclisten geçti.

 

 

USDTRY… Hafta başında 18,36 TL seviyelerini gören kur, Cumhurbaşkanı’nın “Ekonomik önlem paketi” açıklaması sonrası düşüşünü %35 seviyelerine kadar taşıdı. Mevcut çalışmada özellikle düşüşü destekleyen etken TL mevduat faizleri ile doların değer kazanımı arasındaki farkın devlet tarafından karşılanacak ve farkın stopaj farkından muaf tutulmasıdır. Haftaiçi ayrıntıların açıklandığı yeni ekonomik enstrümanda sadece döviz tasarruf sahipleri bu enstrümandan yararlanabilecek ve diğer tasarruf sahipleri 1 kereye mahsus yararlanabileceği belirtildi. Asıl beklenen mevcut düşüşün fiyatlara ne derece yansıyacağı ve enflasyonist baskıları hafifleteceği konusudur.

 

 

EURTRY… Türk Lirası geçen hafta da yön olarak majör para birimleri karşısında TCMB’nin piyasaya müdahalesi ve gelen açıklamalar ile beraberdeğer kaybetmeye devam etmişti. Mevcut “Ekonomik Önlem Paketi” ile 20 TL seviyelerini test eden parite, 13,70 TL seviyelerine gerilemiştir.

 

 

EURUSD… Geçen haftalarda EURO bölgesinde açıklanan enflasyon verileri beklenenden yüksek gelerek global enflasyon endişelerini daha da güçlendirmiştir. Ayrıca Fitch tarafından yapılan açıklamada kürese büyüme tahminleri aşağı yönlü çekildi. IMF Euro bölgesi için yaptığı açıklama da aşırı yükselen enflasyonun önümüzdeki yıl düşmeye başlayacağını beklediklerini belirttiler ancak AMB mevcut Omicron’nun gidişatına göre daha fazla teşvik ve genişlemeye işaret etmektedir. Avrupa’da Rusya’nın Almanya’ya aktardığı doğalgazın azaltılması bu enerji krizini derinleştirmeye destek vermektedir.

 

 

XAUUSD… Geçen hafta ons altın yükseliş momentumunu yavaşlatarak yatay bir seyre geçmişti ve orta vadede yatay seyri devam etmektedir. Özellikle geçen haftalarda açıklanan enflasyon verileri ve Omicron varyantı endişeleri değerli metale değer saklama aracı olarak yukarı yönlü destekleyebilir. Özellike Hollanda tarafından gelen tam kapanma haberi bu endişeleri desteklemektedir. Global risk algısının yüksek olduğu dönemler içinde Ons Altın gözde değer saklama aracı olarak yerini korumaktadır ancak haftayı genel olarak FED’in faizi sabit bırakması sonrası yatay seyretmesine devam etmektedir.

 

 

GLDGR… Gram altın geçen haftalar da özellikle TL’nin değer kaybı ile yukarı yönlü ivmesine devam etmişti. Mevcut “Ekonomik önlem paketi” 1000 TL seviyelerini gören gram altını 700 TL seviyelerine geriletti.

 

 

BRENT… Geçen haftalarda OPEC+ pandemi sebebi ile olabilecek kapanmalar durumunda üretim artışını tekrar değerlendirebileceklerini belirtmişlerdi. OPEC+ geçen hafta yaptığı toplantısında büyük ihtimal ile Ocak ayı petrol üretimini 400 bin varil artırma planına sadık kaldıklarını belirttiler. Ayrıca Omicron varyantının yayılımının artış hızının endişe verici boyutlara gelmesi, bu kararın aksiyona dönmesi konusunda güçlendirici bir etkiye sahip olabilir.

 

 

S&P500… Geçen haftalarda EURO bölgesi ve İngiltere’nin enflasyon verileri beklenenin üstünde geldi ve piyasaları baskılamak devam etmesi açısından bir risk unsuru taşımaya devam etmektedir. FED’in varlık alım programı sonlanana kadar bir faiz artışı planlamadığı ayrıca belirtildi. Varlık alım hızı ikiye katlanarak 30 milyar dolar olarak oybirliğince (FED) kabul edildi. Ayrıca ABD Başkanı Biden’ın 2 trilyon dolarlık ekonomik planına geçen haftasonu demoktrat senatörlerden biri desteğini çekmişti. Biden bu duruma bir açıklık getirip kendisi ile ortak bir yol bulmayı inandığını belirtti.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çinli Sinopec, hidrojen satacağı dağıtım istasyonları kuruyor
 
Dijital pazarlama sektörü 2022 yılında yüzde 35 büyüyecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Algı pozitif
Piyasalar yılsonu rehavetine kapılırken, risk algısında toparlanma sürmektedir.
Gıda fiyatları ve küresel enflasyon
Yerel gıda fiyatları ile alakalı konularda, ülke içi enflasyonun kontrol ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1770 – 2000 arasında işlem aktivitesi ...
 
Kur korumalı TL mevduat
Kur korumalı TL mevduat ile ilgili ayrıntılı bilgiler dün açıklandı. Sadece ...
TCMB’den yeni kararlar
TCMB Türk Lirasına yönelik aldığı kararları açıkladı.
Piyasanın rotası
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
 
Gündem, değerli TL
Piyasalar Fed’in para politikasında şahin tonlaması ve omicron varyantı ...
Yeni kararların etkileri izlenecek
Borsa İstanbul, hafta sonu sıra dışı tedbirler gelebileceğine yönelik ...
Altın açısından hareketli bir hafta geride kaldı
Geçtiğimiz hafta FED toplantısı gerçekleşirken, altın da volatilitesi ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri