Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
19 Ekim 2021 Salı - 12:21

Piyasa gelişmeleri

USD/TRY Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.3030 seviyesinin kırılması halinde önce 9.2690 ve arkasından 9.2320 seviyesi test edilebilir. Yukarıda ise 9.3380 direncinin üzerinde önce 9.3710 ve arkasından 9.4315 direncine doğru yükseliş görülebilir. (Acar Menkul )

Piyasa gelişmeleri

GÜNÜN GELİŞMELERİ  

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Piyasaların gözü Perşembe günü açıklanacak TCMB faiz kararına  çevrilmiş durumda. Dün BİST100 endeksi küresel borsalara paralel % 0.58 değer kazanarak günü 1.417,70 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 16,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,20 ile elektrik olurken, en çok gerileyen ise % 1,18 ile sigorta oldu. Usd/Try kuru  rekor kırmaya devam ederken bugün 9,37 seviyesinden gelen kar satışları ile güne uyanıyoruz.  Son dönemde tekrar halka arzlara ilginin arttığı görülürken  son 5 halka arzda yatırımcı sayısının tekrardan 100 bin seviyesine ulaşması da borsayı şu an yukarı  yönde desteklemekte. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), F-35 anlaşmazlığının çözümü için Türkiye ile görüşmeler yaptığını ifade ederken Price, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin F-35 programı için yaptığı "1 milyar 400 milyon doların" ödenmesi konusunda ABD'nin Türkiye'ye F-16 alım teklifinde bulunduğu açıkladı. 

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Piyasalar Perşembe gününü beklemeye devam ediyor. BİST100 endeksi 1432-1407 aralığında işleme devam ederken bu seviyeleri yakından takip ediyoruz. 1432’nin üzerinde alış baskısı artacakken 1407 seviyesinin altında satış baskısı hızlanabilir. Usd/Try tarafında değişiklik yok. Dolar endeksinin sert geri çekilmesi ve tarihi rekorlar  kırılması şu an sadece kar satışları yaratmakta. Ancak yükseliş eğiliminin devam ettiğini düşünüyoruz. 

ABD:  Dün ABD’de Sanayi Üretimi beklentilerin altında aylık bazda % 1,3 azalış gösterirken, Kapasite Kullanım Oranı da benzer şekilde beklentilerin altında % 75.2 olarak gerçekleşti. Küresel bazda yaşanan  mallarda tedarik sıkıntısının sanayi üretiminin yavaşlamasına sebep olduğu görülmekte. Dün dola r endeksine ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde düşüş yaşanırken Dolar endeksi  kritik olarak gördüğümüz 93.44 seviyesine yaklaşırken bu seviyenin altına inmekte zorlanacağını ve tekrar gün içerisinde alış baskısının görülme ihtimalini yüksek buluyoruz.  ABD 10 yıllıkları da bu sabah % 1.57 seviyesine kadar gerilemiş durumda. ABD borsaları dünü karışık kapatırken şirket bilançolarının pozitifliğine karşılık enflasyonist endişelerin artması endekslerde karışık bir görünümün yaşanmasını sağladı. 

Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin gelecek verilerde  yapı ruhsatları 1.67 milyon adet beklenirken konut başlangıçlarının da 1.67 milyon adet gelmesi bekleniyor. Son dönemde artan konut fiyatları enflasyonist baskıyı artırmaya devam ediyor. Ayrıca Fed üyelerinden Daly, Bowman, Bostic ve Waller’ın konuşmaları izlenecek. Fed üyelerinin vereceği mesajlar piyasada fiyatlamaları yönlendirebilir. 
 

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakindi. Dolar endeksinin sert gei çekilmesine paralel Eur/Usd kurunda yükseliş yaşanırken parite hakkında görüşümüz değişmedi. Her yükselişi satış fırsatı olarak görmekle birlikte yukarıda  1.1700 seviyesinin üstüne atmadıkça bu satış baskının süreceğini düşünüyoruz. Eur/Try tarihi rekor seviyesini kırarak 10.91’e yükselirken bu seviyeden kar satışları yaşanmakta. Avrupa borsaları yükselmeye devam eden emtia fiyatları ve enflasyonist kaygıların ve küresel tedarik krizine ilişkin endişelerin artmasıyla günü satıcılı tamamladı. 
Euro Bölgesi’nde bugün veri akışı sakin olacak. 
 

BİST100
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1407 seviyesinin altında önce 1398 ve arkasından 1388 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek. 
Yukarıda ise 1423 direncinin kırılması halinde önce 1432 ve arkasından 1443 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.
 

VİOP
Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1534 seviyesinin kırılması halinde önce 1545 ve arkasından 1555 direnci test edilebilir. 
Aşağıda ise 1519 desteğinin altında önce 1505 ve arkasından 1491 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir. 
 

USD/TRY
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.3030 seviyesinin kırılması halinde önce 9.2690 ve arkasından 9.2320 seviyesi test edilebilir.
Yukarıda ise 9.3380 direncinin üzerinde önce 9.3710 ve arkasından 9.4315 direncine doğru yükseliş görülebilir. 
 

ALTIN
Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1771 seviyesinin altında önce 1762 ve arkasından 1756 desteğine kadar düşüş devam edebilir. 
Yukarıda 1777 direncinin kırılması halinde önce 1786 ve arkasından 1800 direnci test edilebilir. 

ŞİRKET HABERLERİ
#BMSCH BMS ÇELİK - Şirket ile Angola Cumhuriyeti Enerji ve Su Bakanlığı ile elektrik üretim ve iletim projelerinin geliştirilmesine yönelik bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalandığı açıklandı.
#DZGYO DENİZ GMYO - Sermaye artırımından elde edilen fonun tamamının gayrimenkul projelerine yapılacak olan yatırımlarda ve özkaynak güçlendirmesinde kullanılmasının planlandığı açıklandı.
#EKGYO EMLAK KONUT  - İstanbul Çekmeköy’deki 88 adet konuttan oluşan bağımsız bölüme ait Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı. İstanbul Sarıyer’deki projede revizyona gidildiği 248 adet olan konut sayısının 285 adet olacak şekilde Tadilat Yapı Ruhsatlarının alındığı açıklandı.
#GARAN GARANTİ BANKASI - Global Medium Term Note Programının senelik güncellemesinin tamamlandığı, programın 6 milyar dolar tutarında yenilendiği açıklandı.
#GARAN GARANTİ BANKASI - Söğüt Altın Madeni Projesi'nin maden ruhsat sahası sınırları içerisinde altın ve gümüş cevheri üretimi için ihtiyaç duyulan taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildiği açıklandı. Şirketin İran'daki bağlı ortaklığı Razi Petrochemical Co.’nun paydaşlarına pay başına 2.903 İran Riyali kar payı dağıtılmasına verildiği ve şirketin payına düşen tutarın 136,5 milyon TL olduğu açıklandı.
#GLRYH GÜLER YATIRIM HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı A1 Capital’in sermayesinin 100 milyon TL’den 175 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvuru yapıldığı açıklandı.
#IDEAS İDEAL FİNANSAL TEKNOLOJİLER - Metamed Eğitim’in sermaye artırımıyla ihraç edilen 50.000 adet pay için 11 milyon TL ödendiği açıklandı.
#IDGYO İDEALİST GYO - Şirketin İdealist Cadde Projesinin EKGYO aracılığı ile yapılan E-İhalesi kapsamında 9 adet ticari ünitenin 16,9 milyon TL bedelle şirket tarafından satın alınmasına karar verildiği açıklandı.
#IEYHO IŞIKLAR ENERJİ HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı Işıklar Holding’in 2018 yılındaki Olağanüstü Genel Kurul Toplantısında alınan kararlarının iptali için açılan davada 1 maddenin iptaline, gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildiği açıklandı.
#MAALT MARMARİS ALTINYUNUS - Şirketin Divan Talya Oteli'nin yeniden yapım süreci ile ilgili İnşaat Yasağı genelgesi kapsamında inşaat yasağı döneminin sona ermesi ile birlikte Divan Talya Oteli'nin inşaat çalışmalarına başlandığı açıklandı.
#METUR METEMTUR - Şirketin Muğla Bodrum’da gerçekleştirmeyi planladığı konut projesi için Gündemir İnşaat ile Müteahhitlik Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.
#SNKRN SENKRON GÜVENLİK - Şirket ile Senkron Bina Teknolojileri’nin kolaylaştırılmış usulde birleşme nin tescil edildiği açıklandı.
#SMART SMARTIKS YAZILIM - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 50 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildiği açıklandı.
#TKURU TAZE KURU GIDA - Şirket payları bugünden itibaren TETMT koduyla Borsa’da işlem görecek.
#ANGEN ANATOLİA TANI VE BİYOTEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ - Şirket payları 21 Ekim’de Borsa’da işlem görmeye başlayacak.
#GLCVY GELECEK VARLIK YÖNETİMİ - Şirket payları 21 Ekim’de Borsa’da işlem görmeye başlayacak.
#HEDEF HEDEF HOLDİNG - Şirket payları 22 Ekim’de Borsa’da işlem görmeye başlayacak.

Kaynak:ACAR MENKUL DEĞERLER www.acar.com.tr

Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Borsa ve dolardan farklı tepkiler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
BBu sabah negatif açılış ve sonrasında 1400 – 1433 arasında işlem aktivitesi ...
Küresel piyasalar
Güçlü gelen banka bilançoları, beklentileri aşan perakende satışlar verisi ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Eylül ayına ...
 
Uluslararası piyasalar raporu
Avrupa borsaları dünü yükselişle kapattı. Almanya'da DAX 30 endeksi % ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, güçlü gelen banka bilançolarına ek olarak makro veriler ...
Piyasaların yönü
Döviz kurundaki yükseliş yurt içi piyasalarda baskı yaratırken, BIST100 ...
 
Kur cephesinde yeni zirve test edilirken, risk iştahında dalgalı seyir ön planda
Küresel ölçüde risk iştahında yeniden toparlanma çabası mevcut.
Yurtiçi piyasalar
Mevcut risklere yenileri eklenirken endekste 1400 üzerinde tutunma çabası ...
"Yüksek enflasyon geçici değilse?"
ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri