Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Türkiye'yi 2024'ün İlk 10 Ayında 54 Milyon Kişi Ziyaret Etti
Türkiye'yi 2024'ün İlk 10 Ayında 54 Milyon Kişi Ziyaret Etti
TSK, Suriye'nin Kuzeyinde 5 PKK/YPG’li Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
TSK, Suriye'nin Kuzeyinde 5 PKK/YPG’li Teröristi Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>EKONOMİ
18 Nisan 2022 Pazartesi - 12:58

Petrol fiyatları tekrar yükselişte

BIST100 endeksinin bugün pozitif ayrışarak alıcılı bir görüntü sergileyebileceğini öngörüyoruz

Petrol fiyatları tekrar yükselişte

Petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesiyle beraber enflasyon endişelerinin yeniden ön plana çıktığını izlerken, Çin'in pandemiye yönelik sıkı tedbirleri de tedarik zincirleri üzerinden enflasyon beklentilerini kötüleştiriyor. ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %2,87'lere kadar çıkmış durumda. S&P500 vadelisi ise %0,5 civarında satıcılı seyrederken, MSCI Asya Pasifik endeksindeki düşüş %1'e yaklaşıyor. Bu hafta ABD'de açıklanacak ilk çeyrek finansalları dışında Fed Başkanı Powell'ın konuşması önemli olacaktır. Paskalya Pazartesi'si nedeniyle bugün birçok piyasasının kapalı olacağı Avrupa'da ise stagflasyon riski fiyatlamalarda etkisini gösteriyor. EURUSD bu sabah 1,08'in altında seyrediyor. Yurtdışı piyasalardaki görüntüye karşın kurun da sakin seyretmesiyle Borsa İstanbul'da hisse piyasasına olan ilginin sürebileceğini düşünüyoruz. Enflasyonist ortamda borsanın iyi bir yatırım aracı olması, ilk çeyrek finansallarına yönelik beklentiler, şirketlerin devam eden hisse geri alımları, yabancıların az da olsa alıma geçmeleri gibi birçok faktör borsayı destekleyebilir. Bu kapsamda, BIST100 endeksinin bugün pozitif ayrışarak alıcılı bir görüntü sergileyebileceğini öngörüyoruz.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Bütçe dengesi, mart ayında öncesinde izlenen Hazine nakit dengesinin ima ettiğinden daha yüksek bir seviyede 69 milyar TL açık verdi. 12 aylık kümülatif bütçe açığı 91,5 milyar TL'den 184,2 milyar TL'ye yükseldi ve bütçe açığı/GSYH* oranı da %1,3'den %2,6'ya yükseldi. 2022 yılı için bütçe açığı/GSYH oranı %3,5 hedeflenmekte. (*GSYH için 2021 yılı gerçekleşme verisini dikkate almaktayız.)

  • Vergi gelirlerindeki artışta enflasyonist görünüm de belirleyici olmayı sürdürmekte. Ayrıca ithalden alınan KDV ve kurumlar vergisi gibi kalemlerdeki güçlü yıllık artışa karşın kar transferi, faiz gelirleri, imar affı ve özelleştirme geliri gibi tek seferlik gelirleri içeren diğer gelirler, TCMB kar transferinin şubat ayına çekilmesi ile geçen yıla göre zayıf kaldı ve bu da toplam gelirlerdeki artışı martta sınırladı. Bununla birlikte şubat ayında 49 milyar TL TCMB'nin Hazine'ye kar transferi olmuştu, martta da 5 milyar TL'lik bir aktarımın olduğu görülüyor.
  • Hem faiz hem de faiz dışı giderlerde güçlü artış gözlendi. Sermaye transferleri hariç gider kaleminin bütün alt kalemlerinde güçlü yıllık artışlar görüldü. Mart ayında KKM'nin bütçe giderlerine ilk yansımasını görebiliyoruz. Borç verme kaleminde de yıllık sert bir artış görüyoruz ve ilk çeyrekteki gerçekleşmenin bütçede bu kalem için hedeflenen seviyenin üzerine çıktığını görüyoruz, bunun ana nedeni ise BOTAŞ'a verilen borç olarak gözüküyor.
  • Mart ayı ile birlikte bütçe dengesinin ilk çeyrek performansına bakabiliyoruz. Bütçe gelirleri, diğer gelirlerdeki öngörülerden daha iyi performansla (TCMB kar transferinin öne çekilmesinin de etkisiyle), OVP'deki hedefin %41'ine ulaştı, giderler de %33'üne ulaştı. Neticede ilk çeyrekte bütçe dengesi 31 milyar TL fazla ile geçen sene aynı dönemin üzerinde gerçekleşti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı/GSYH oranı ilk çeyrekte ortalama %1,9 seviyesinde gerçekleşerek %3,5 seviyesindeki yıl sonu hedefinin altında kaldı.
  • Bütçe açığı/GSYH oranında yukarı yönlü risklerin ağırlıklı olduğu gözlenmekte, yılın geri kalanında iç talebin seyri ve çeşitli vergi istisnaları ile vergi gelirlerindeki seyir ve harcamalardaki tasarrufun boyutu ile faiz yükü bütçe dengesinde belirleyici olacak ana unsurlar. Enflasyonla mücadele için yürürlüğe konulan KDV indirimleri dahilde alınan KDV gelirlerini  baskılarken, motorlu taşıtlar, petrol ve doğal gaz ürünleri (eşel mobil sistemi devre dışı kaldığından) ve tütün mamülleri ÖTV gelirlerindeki artışla ve finans kurumlarının kurumlar vergisinin artırılması buradaki kaybı sınırlayacaktır. Bununla birlikte enerji sektörüne desteklerin de sürdüğü görülmekte. Dolayısıyla sübvansiyonların ve tasarruf tedbirleri ile olası ek gelirlerin birbirlerini telafi etme boyutu önemli olacak.


 Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı - BÜMKO.
Mart ayına ilişkin konut satışları verisi açıklandı. Toplam konut satışları aylık %37,5 oranında güçlü artışla toparlanmayı sürdürdü, yıllık artış hızı ise %20,6 oldu. Toplam konut satışları 134.170 olurken, 2018 yılından bu yana bakıldığında tarihsel ortalamanın üzerine çıkmış oldu.

  • Konut satışlarına satış şekline göre bakıldığında, ipotekli satışlar martta aylık %52,2 oranında sert artış kaydetti, benzer şekilde diğer satışlar aylık %33,7 oranında güçlü artış sergiledi. Yıllık bazda bakıldığında ise, martta ipotekli satışlarda artış hızı %35,6'dan %38,8'e sınırlı yükselirken, diğer satışlarda artış hızı ise %16,7'den %16,2'ye sınırlı geriledi.
  • Ayrıca yabancılara yapılan konut satışları ise martta aylık %21,3 artışla 5.567 adede yükseldi, yıllık artış hızı ise %54,9'dan %31'e yavaşladı. Yabancılara yapılan konut satışları aylık bazda rekor seviyeyi 7.841 adet ile Aralık 2021'de görmüştü. Uyruklarına göre, martta en fazla konut alımı gerçekleştiren yabancılara bakıldığında, İran vatandaşları 784 adet konut ile birinci sırada yer alırken, onu 741 konut ile Irak ve 547 konut ile Rusya vatandaşları takip etti. Ukrayna uyruklulara ise 168 konut satıldı.


Ayrıca TCMB tarafından şubat ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, şubat ayında aylık 5,1 milyar USD artarken, yıllık ise 13,3 milyar USD artışla 130,5 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, şubat ayında aylık 2,6 milyar USD artarken, yıllık ise 15,6 milyar USD azalarak 176,4 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stokundaki aylık artışta, özellikle Merkez Bankası kaleminde mevduat alt kalemindeki artış etkili olurken, yıllık bazdaki düşüşte ise özellikle diğer sektörler kalemindeki ticari kredilerdeki düşüşün etkili olduğu görüldü.

ABD'de New York Fed imalat sanayi aktivite endeksi -11,8'den nisanda 24,6'ya yükselerek tekrar genişleme bölgesine geçti. Alt endekslerden yeni siparişler, nakliye endeksleri belirgin artarken, teslimat süreleri düştü fakat fiyatlar artarken, gelecek 6 aya ilişkin iyimserlik alt endeksi ise belirgin şekilde geriledi.

  • Jeopolitik risklerin kısa vadede üretime olumsuz yansımadığını gösteren bir başka veri de ABD mart ayı sanayi üretim verisi oldu. Sanayi üretimi beklentilerin üzerinde aylık %0,9 artış gösterdi. Dikkat çekici olarak taşıt ve parçaları üretimi aylık %7,8 arttı. Ayrıca Rusya ve Ukrayna savaşının enerji arzında problemlere sebep olmasıyla, ABD'de kaya gazı ve petrol üreticisi şirketlerin üretimi artırması da madencilik kaleminde aylık %1,7 artışla sanayi üretimine destek verdi.  Kapasite kullanım oranı ise %77,7'den %78,3'e yükseldi.

Bu haftanın veri gündemine baktığımızda;

  • ABD tarafında, bu hafta veri gündemi sakin. Fed yetkililerinin konuşmaları bu hafta da önemli olacaktır. Veri gündeminde ise cuma günü nisan ayı öncü S&P imalat ve hizmet PMI izlenecek. Mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin yansımalarına rağmen imalat sanayinde büyüme güçlü seyrini sürdürmüştü. Perşembe günü haftalık işsizlik maaşı başvuruları izlenecek. 9 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 185 bin kişi artarken, veri beklentilerin üstünde gelmesine rağmen istihdam piyasasındaki olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmişti. Hafta boyunca konut piyasasına yönelik istatistikler takip edilecek. Bu kapsamda salı günü mart ayı inşaat izinleri, konut başlangıçları ve çarşamba günü ikinci el konut satışları izlenecek. Fed'in parasal sıkılaştırmayı artıracağına yönelik mesajlarının konut piyasasına olan yansımaları açıklanacak verilerde görülecek. Ayrıca çarşamba günü Bej Kitap yayınlanacak.
  • Avrupa tarafında, çarşamba günü şubat ayı sanayi üretimi açıklanacak. Beklenti şubat ayında sanayi üretiminin aylık bazda artması fakat son dönemdeki jeopolitik risklerin üretime olan yansımasını ise mayıs ayında açıklanacak veride görebileceğiz. Perşembe günü Euro Bölgesi mart ayı nihai TÜFE açıklanacak. Öncü verilere göre enerji grubundaki belirgin fiyat artışlarıyla TÜFE aylık %2,5 artışla beklentileri aşarken, yıllık ise %5,9'dan %7,5'e yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaşmıştı. Perşembe tüketici güveni nisan ayı öncü verisi izlenecek. Mart ayında Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin etkileriyle tüketici güven endeksinde belirgin düşüş görülmüştü. Bu ay iki taraf arasındaki sorunların çözülememesi, artan emtia fiyatlarının enflasyonist beklentileri artırmasıyla tüketici güveninde düşüş devam edebilir. Cuma günü ise bölge genelinde nisan ayı S&P öncü PMI verileri izlenecek. Mart ayında Euro Bölgesi genelinde imalat PMI, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimdeki artışla birlikte imalat sektöründe yılın başından bu yana en yavaş büyümeye işaret etse de güçlü büyüme bölgesinde kalmaya devam etmişti. Hizmet PM'larda özellikle salgına yönelik tedbirlerin gevşemesiyle genel olarak büyüme bölgesindeki güçlü seyirlerini sürdürmüştü. Geçen hafta ECB Ukrayna ve Rusya savaşının yarattığı belirsizliğin büyüme tarafında aşağı yönlü riskleri artırması nedeniyle faiz artırımına yönelik net bir tarih vermedi. Bu açıdan ECB'nin ihtiyatlı duruşu nisan ayı PMI verilerinde ekonomik aktivitede yavaşlama görebileceğimize işaret etmekte.
  • Asya tarafında ise çarşamba günü Çin Merkez Bankası'nın faiz kararı bulunmakta. Cuma günü PBOC ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya rağmen bankalara bir yıl vadeli fon sağlamada uygulanan referans faiz oranını değiştirmedi. Geride bıraktığımız cuma gününde Hükümet yetkilerince sinyali verilen zorunlu karşılık indirimi gerçekleşti ve genişlemeci politikaların faiz indirimlerinden ziyade zorunlu kaşılık üzerinden yürüyeceği sinyali verildi. Veri gündeminde ise çarşamba günü Japonya mart ayı dış ticaret verisi izlenecek. Japonya dış ticaret verisi, Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin ilk etkilerinin görülecek olması açısından önemli. Beklenti son dönemde yendeki düşüşün ihracatı desteklemesi yöününde fakat artan emtia fiyatları ile ithalatın da artması beklenmekte.

Yurt içi veri gündeminde ise bugün şubat ayı uluslararası yatırım pozisyonu ve konut fiyat endeksi, çarşamba günü yurt dışı ÜFE endeksi, perşembe günü tarımsal girdi fiyat endeksi ve nisan ayı tüketici güven endeksi izlenecek. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihraçları takip edilecek.
 

  • Ocak ayında net uluslararası yatırım pozisyonu aylık 8,2 milyar USD artışla -238,3 milyar USD seviyesine yükselmişti.
  • Konut fiyat endeksi ocak ayında aylık %13,1, yıllık ise %77,4 artmıştı, reel bazda da yükselişini sürdürmüş ve yıllık reel %21,2 artmıştı. Konut satışlarında ve inşaat maliyet endeksindeki artışın da işaret ettiği üzere konut fiyat endeksindeki yükselişin sürmesi olası.
  • Yurt dışına ihraç edilen ürünlerin üretici fiyat değişimlerini ölçen yurt dışı ÜFE, şubat ayında aylık %2,35 artarken, yıllık ise %106,13 oranında güçlü artış kaydetmişti.
  • Tarımsal girdi fiyat endeksi ise ocakta aylık %10,12, yıllık ise %57,26 yükselmişti. Aylık artışların en yüksek olduğu alt gruplara bakıldığında, enerji ve yağlar (%37,91) ve bina bakım masrafları (%17,06) öne çıkmıştı. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise, gübre ve toprak geliştiriciler (%153,34) ve enerji ve yağlar (%101,14) olmuştu. Bunun yanında, cuma günü mart ayına ilişkin tarım ÜFE verisi takip edildi. Tarım ÜFE mart ayında aylık %12,02 artarken, yıllık bazda ise %84,11'e yükseldi.


 

  • Mart ayında tüketici güven endeksi 71,2'den 72,5'e yükselirken, tarihsel ortalamalarının altında kalmaya devam etmişti.

ŞİRKET HABERLERİ 


Anadolu Sigorta (ANSGR, Nötr): 15.04.2022 tarihinde İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO, Sınırlı Negatif) payları ile ilgili olarak 13,01-13,09 TL fiyat aralığından 153.275 TL toplam nominal tutarlı satış işlemi Şirket tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu işlemle birlikte İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sermayesindeki Şirket payları %4,62 olmuştur.

Çan 2 Termik (CANTE, Pozitif): Şirket, 1Ç2022'de 413,7mn TL ana ortaklık net dönem karı açıklamıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise 160,6mn TL ana ortaklık net dönem zararı kaydedilmişti. İlk çeyrekte elektrik satış fiyatlarının yüksek seyretmesi hem satış gelirlerini hem de karlılığı olumlu etkilemiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde 237,8mn TL olan satış gelirleri bu çeyrek 907,1mn TL olmuştur. Yine geçen senenin birinci çeyreğinde 51,6mn TL olan brüt kar ise 507,3mn TL'ye yükselmiştir. Böylece brüt kar marjı %55,9'a çıkmıştır. Diğer taraftan operasyonel giderleri 14,2mn TL olurken diğer faaliyetlerinden 9,4mn TL gider kaydedilmiştir. Faaliyet karı bir önceki yılın ilk çeyreğinde 49,8mn TL iken bu çeyrekte 483,7mn TL olmuştur. Aynı dönemde Şirket'in FAVÖK'ü de 68mn TL'den 542mn TL'ye yükselmiş ve iyi bir görüntü sergilemiştir. Geçen senenin aynı döneminde 222mn TL olan net finansman gideri 1Ç2022'de 27,8mn TL'ye gerilemiştir. 42mn TL'lik vergi gideri sonrası 1Ç2022'de ana ortaklık net dönem karı 413,7mn TL olarak gerçekleşmiştir.  Şirket'in net borcu da 2021 yılsonu 2.276,6mn TL'den Mart ayı sonunda 2.007,1mn TL'ye gerilemiştir.

Doğu Aras Enerji (ARASE, Sınırlı Pozitif): Şirket, %100 bağlı ortaklığı olan Aras Elektik Dağıtım A.Ş. sorumluluk bölgesindeki 2022 yılı Şebeke Tesis İşlerine ait, ekonomik ömrünü dolduran şebekelerin yenilenmesi, yeni enerji taleplerinin karşılanması, tedarik ve teknik kalitenin düzeltilmesi, müşterilerinin enerji kesintilerinden daha az etkilenmeleri ve özellikle can ve mal emniyeti açısından tehlike arz eden işlerin yaptırılması kapsamında  950mnTL'lik yatırım planlaması yaptığını ve planlanan bu yatırımların takip eden günlerde ihale usulü ile yüklenici firmalara tevdi edileceği açıklamıştır.

Hektaş (HEKTS, Nötr): Şirket, işletme sermayesi ihtiyacındaki artışını karşılamak, finansman yükünü azaltmak ve büyümeyi devamlı kılacak yatırımları hayata geçirebilmek üzere, 860mn TL olan ödenmiş sermayesinin 1.290mn TL bedelli, 380mn TL bedelsiz olmak üzere toplam 1.670mn TL artırılarak 2.530mn TL'ye çıkarılmasına karar verildiğini duyurmuştur.

Kordsa Teknik Tekstil (KORDS, Nötr): Şirket, %100 bağlı ortaklığı olan Amerika'da mukim Kordsa Inc.'in 50mn USD tutarındaki sermaye artırımına katılım kararı alındığını duyurmuştur. Sermaye artırımına, Şirket hissedarlık oranı olan %100 oranında katılacaktır.

Türk İlaç Serum Sanayi (TRILC, Sınırlı Pozitif): 55 Afrika Ülke ticaretini kapsayan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı kapsamında AfCFTA tarafından Türkiye ve Afrika işbirlikleri için yetkilendirilmiş olan Amerika menşeili Interglobe Ieg Firması ile Türk İlaç ve Serum firması arasında işbirliği anlaşması imzalanmıştır.
Türk İlaç tarafından Afrika'da seçilmiş olan 7 ülkede kurulacak tesislerde öncelikle TOGO, Angola pilot üretim yeri olarak seçilmiş ve tüm projeler için AfriExim Bank finans desteği, AfCTFA işbirliği ile kurulumların tamamlanacağı açıklanmıştır.

Söz konusu kurulumların tamamlanması için 2022-2023 aralığı hedef tarih olarak belirlenmiş olup bu süreçte Türk İlaç tesislerinde hali hazırda üretimi gerçekleştirilmekte olan serumlar alım garantisi kapsamında, kurulumlar tamamlanana kadar Afrika serum talebinin önemli bir kısmını Türkiye'de üretilen ürünlerden karşılanacaktır.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB, Nötr): Banka, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve donörlerinden (Clean Technology Fund (CTF), EBRD Shareholder Special Fund (SSF), the Turkey-EBRD Cooperation Fund ve/veya diğer), Türkiye genelinde yeşil ekonomiyi destekleyen teknoloji ve hizmetlere finansman sağlanması amacıyla 53,5mn EUR tutarında "GEFF-Green Economy Financing Facility" kredi sözleşmesi imzalamıştır.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Pay geri alım işlemleri kapsamında 15 Nisan 2022 tarihinde 17,36 TL-17,38 TL fiyat aralığından (ortalama 17,37 TL) 1.429.841 adet pay geri alınmış ve Şirketin sahip olduğu SISE payları 48.387.790 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %1,58).

Pegasus Hava Taşımacılığı (PGSUS, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings Limited ("Fitch"), Şirketin uzun vadeli kredi derecelendirme notunu (IDR) B+ (negatif görünüm) olarak güncellemiştir. Fitch tarafından yapılan açıklamada ayrıca, Şirketin yurt dışında ihracı tamamlanan tahvillerine ilişkin uzun vadeli kredi derecelendirme notu BB- (negatif görünüm) olarak korunmuştur.

Pegasus, 25 Mayıs'tan itibaren Zafer Havalimanı ile 4 şehir arasında karşılıklı uçuş başlatacağını bildirdi. Pegasus yolcuları başlayacak uçuşlar kapsamında, Düsseldorf, Brüksel, Köln ve İstanbul'a uçabilecek

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Bankacılık: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yabancı para rezervlerini güçlendirmek için son dönemde atılan adımlara bir yenisi eklendi. Cuma günü yayımlanan bir Merkez Bankası genelgesine göre; turizm, sağlık ve müteahhitlik gibi döviz geliri olan hizmet sektörü şirketlerinin bankalara sattığı döviz tutarının en az %40'ı bankalar tarafından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na satılacak. Genelgede, "Bu dövizler bankalara ve yetkili müesseselere serbestçe satılabileceği gibi bankalarda döviz üzerinden açılacak hesaplarda tutulabilir. Döviz kazandırıcı hizmetlerden/işlemlerden elde edilen dövizlerin bankalara satılması halinde, bu dövizlerin en az %40'ı bankaca Merkez Bankasına satılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından döviz satıcısına Türk parası olarak ödenir" denildi. Söz konusu karar, ihracatçı şirketlerin döviz gelirlerinin TCMB'ye satılması gereken oranının %25'ten %40'a çıkarılmasının ardından geldi. Kaynak: Bloomberg
 
Borsa İstanbul: Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında CANTE.E ve ITTFH.E payları 18/04/2022 tarihli işlemlerden (seans başından) 17/05/2022 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Not: VBTS kapsamında getirilen tedbirler, payın işlem gördüğü pazarın/platformun işlem kuralları, pazar değişimi veya diğer nedenlerle uygulanan işlem esaslarından ayrı olarak değerlendirilir. Buna göre VBTS tedbirleri diğer düzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alınan işlem esaslarının geçerlilik süresinden ayrı olarak tedbir süresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.

Konut: Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,6 artarak 134.170 oldu. Böylelikle, konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %21,7 artışla 320.063 olarak gerçekleşti. Diğer yandan, Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mart ayında yıllık %38,8 artış göstererek 30.271 olarak gerçekleşti. Son olarak, yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında yıllık %31,0 artarak 5.567 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %4,1 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı İran vatandaşlarına yapıldı.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Gür-Sel Turizm (GRSEL): Şirket, vermiş olduğu personel taşımacılık hizmetleri kapsamında üç yeni müşterisi ile hizmet sözleşmesi imzaladığını ve sözleşmelerin ciroya etkisinin yıllık yaklaşık olarak 60mn TL tutarında olacağını açıklamıştır.

İttifak Holding (ITTFH): Holding'in Bağlı Ortaklığı olan İmaş Makina Sanayi A.Ş.'nin halka arz çalışmaları kapsamında, halka arz için gerekli başvurunun olumlu karşılandığı, Sermaye Piyasası Kurulu Bülteni'nde ilan edilmiştir.

Yataş (YATAS): Şirket hisse başına brüt 0,6676 TL (net 0,6008 TL) kar payı ödemesini genel kurula sunma kararı almıştır. Planlanan kar payı ödeme tarihi 18.08.2022 olup, son kapanış fiyatına göre hesaplanan temettü verimi %5'dir.

Yeo Teknoloji Enerji (YEOTK): Şirket, TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "İTM.402 154 kV Şile Trafo Merkezi Yapımı"  ihalesinde, vergiler hariç 71,3mn TL bedelle 1. sırada yer aldığını açıklamıştır. İhale sonucu henüz kesinleşmemiştir.
 
FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 74 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 283 milyar TL oldu.

 

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 20 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 45 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 190 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 200 baz puana varan düşüşler görüldü.

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ



 

Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Büyükşehirden tarıma tohum desteği
 
Maden suyu içenler oruç tutarken daha az yorgunluk hissediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın enflasyondan güç buldu
Enflasyon verilerinin açıklandığı haftada altın pozitif bir haftayı yaşarken, ...
Türkiye: Hizmet gelirlerinin bankalara satışı üzerinden rezerv desteği
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankalar ...
Enflasyon, faiz oranı, küresel etkiler, spreadler
Küresel faiz oranları… Küresel ölçekte uzun vadeli faiz oranları son üç ...
 
Türkiye: İhracatçılar gelirlerinin %40’ını liraya çevirmek zorunda olacak
Merkez bankası bildirisine göre, ihracatçılar döviz gelirlerini liraya ...
TCMB, politika faizini sabit tuttu
TCMB, politika faizini bizim de beklentimiz dahilinde %14,00'te sabit ...
Piyasa gelişmeleri
BIST günü %0.61 yükselişle 2475 sevesinde tamamlarken, XBANK %1.89 artış kaydetti.
 
Asya borsalarında satış gözleniyor
BIST100'ün güne yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz.
Asya piyasalarında güçlü yükseliş
Politika faizinde 2021 yılının son dört toplantısında toplam 500bp indirime ...
Piyasaların yönü
Geçen hafta endeks yukarı yönlü yükselişini sürdürdü ve bu hafta karışık seyretmektedir.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri