Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankalar artık Türkiye'de ikamet edenlerin turizm, sağlık ve inşaat gibi hizmetlerden kazandıkları ve ülkelerine geri gönderdikleri dövizin %40'ını dönüştürmek zorunda. Daha önce sadece ihracat kazançları kurala tabiydi. İhracatçılar döviz kazançlarını çevirmek zorundayken, hizmet sektörü kazançlarının geri dönüşü hala isteğe bağlıdır.
Merkez bankası, Cuma günü ihracat gelirlerinin çevrim oranını %25'ten %40'a yükseltmişti. Ülkenin döviz rezervlerini desteklemek amacıyla hizmet sektörünün kazandığı döviz de merkez bankasıyla değiştirilmesi gerekenler listesine eklenmiş oldu. Bu çevrim, bankalara satılan döviz üzerinden olabilecek.
Ekonomi yönetimi ve Merkez bankası %60'ın üzerindeki enflasyon ortamında döviz rezervlerini korumaya yardımcı olmak için faiz oranlarını yükseltmekten başka politikalar izliyor. Turizm gelirleri açısından; Merkez Bankası'nın Nisan-Mayıs döneminden sonra artması beklenen turizm girdisi ile döviz rezervlerini desteklemek istediği anlaşılıyor. Burada bilindiği gibi Covid sonrası toparlanma ve seyahat kısıtlamalarının gevşetilmesinde ana turizm lokasyonlarımızdan önemli bir gelir bekleniyor ancak son dönemde yaşanan Rusya-Ukrayna krizi BDT kaynaklı turizmin kısıtlanmasına neden olacak.
Hem ihracatçı, hem de hizmet sağlayıcıları için bu çevrimlerde Merkez Bankası kuru kullanılacak. Döviz kuru ve vade uyumsuzluğuna daha fazla dikkat edilmelidir. Merkez bankası rezervlerine kaynak yaratma açısından ise brüt rezervlerde artış olacaktır.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı