Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>SİYASET
3 Mart 2018 Cumartesi - 12:47

Münbiç’i sahiplerine verip birlikte koruyalım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dakar’da gazetecilere, ABD’den gelen ‘YPG’yi Münbiç’ten çekeceğiz’ açıklamasını değerlendirdi. Münbiç’in geleceğiyle ilgili ABD’yle yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdi.

Münbiç’i sahiplerine verip birlikte koruyalım

- ABD’nin Ankara maslahatgüzarı ‘YPG’yi Münbiç’ten çekeceğiz, YPG’yi müttefik olarak görmüyoruz, verdiğimiz sözlere bağlıyız’ diyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz? 

ABD’liler, ta Obama döneminden beri bizlere, Münbiç’te kalmayacaklarını, oraya girmiş olanları çıkaracaklarını, Fırat’ın doğusuna çekeceklerini söylüyorlar. Telefonlarda ve ikili görüşmelerde bize hep bunun sözünü vermiş olmalarına rağmen, fiiliyatta YPG’yi oradan çıkarmadılar. Şu an Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor. Ama sözler henüz fiiliyata yansımış değil. Dışişleri Bakanları Rex Tillerson geldiğinde, ‘Çıkaralım onları. Münbiç’in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun’ dedi. Cevaben, ‘Ne sizde olsun güvenlik ne de bizde! Münbiç oranın gerçek sakinlerinin olmalı’ dedim. ABD’lilerin kastettikleri, kentin asli sakini olan Arapların yerlerine yerleşmelerini sağlama amacıyla, Münbiç’in güvenliğini beraberce sağlamak ise bu elbette yapılabilir. Dediğim gibi biz, sözlerin fiiliyata yansıdığını görmek istiyoruz.

SON DURAK MALİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batı Afrika turunun 3 durağı olan Senegal’den resmi törenle uğurlandı. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından havaalanında yolcu edilen Erdoğan ve beraberindeki heyet, Batı Afrika turunun son durağı olan Mali’ye geçti. 

MİSLİYLE ÖDETECEĞİZ 

Afrin’den şidddetli çatışma haberleri geldi. Maalesef şehitlerimiz, yaralılarımız var. Çatışma haberlerinin hemen akabinde Hulusi Paşa ile telefonla görüşerek bilgi aldım. Jandarmadan, JÖH’lerden, maalesef 8 şehidimiz oldu. ÖSO’dan da iki şehit var. Yaralılar da var ama hayati tehlikesi olduklarına ilişkin bir bilgi gelmedi. Olay akabinde, terör unsurlarının bölgedeki uçaksavarları personeliyle birlikte yok edilmiş. Oradaki mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Teröristlere yaptıklarını misliyle ödeteceğiz. 

KIBRIS’TA TÜRK’ÜN HAKKINI KORUYORUZ 

- Macron’la olan telefon görüşmenizde Kıbrıs konusu da gündeme gelmiş. Konuyu hangi çerçevede konuştuğunuzu bizimle paylaşabilir misiniz? 

Kıbrıs ve münhasır ekonomik bölge konusunda bizim daha yumuşak davranmamızı istiyor. Ben de kendisine bizim uluslararası hukuka uygun davrandığımızı anlattım. Orada bulunacak petrol ve doğalgazda, Kıbrıs’ın kuzeyinin de güneyinin de hakkı var. Bu noktada birilerinin tek taraflı hareket etmesini kabul edemeyiz. Anastasiadis dürüst davranmak istiyorsa yapması gereken bir şey var: Arama çalışmalarının kime nasıl yaptırılacağını Kıbrıs’ın kuzeyiyle müzakere ile belirlemek. Sondaj beraber yapılmalı, ürün de paylaşılmalı.  

- Türkiye de bir sondaj gemisini envanterine kattı. Yakın vadede arama çalışması var mı? 

Tabii ki. Olamaz diye bir şey yok. Bunun için alındı ve Rum kesimini rahatsız etti. O bölgede KKTC’nin ve Türkiye’nin rızası olmaksızın bir adım atılamaz. ENİ hadisesinde bu görüldü. Yarın Fransa belki Total ile yapmak isteyecek bu işi. ABD Exxon ile yapmak isteyecek. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların çiğnenmesine fırsat vermeyiz.

Batı’nın teröre yaklaşımını dünya izliyor 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı Keita ile ortak basın toplantısında, “Afrin’de 2 bin 348 terörist etkisiz hale getirildi. Biz sadece ülkemizi hedef alan değil tüm terör örgütlerine karşıyız” dedi. Batı’nın terör karşısında vurdumduymazlığını tüm dünyanın izlediğini belirten Erdoğan, “Ama ne yaptıkları önemli. Mücadelemiz yoğun şekilde devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

METROBÜS ÖRNEK OLDU 

Mali Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’da metrobüsü gördüğünü ve çok beğendiğini belirten Erdoğan, “Toplu taşıma burada yok. Burada metrobüs sistemine girmeye nasıl bakarsınız diye söyledim. Ben bunu İstanbul’da gördüm çok beğendim dediler. Biz Türkiye’deki firmalar ile konuşarak irtibatı kurduk. Burada böyle bir projeye girecekler.” dedi.

S-400’Ü KİMSEYE SORMAYIZ

“Bizden bir kere söz çıkar, iş biter. Rusya’yla yaptığımız  S-400 anlaşması kesindir. Kimden ne alacağımıza biz karar veririz.”

- ABD basınında Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle ABD tarafından bir yaptırıma uğrayabileceği ima ediliyor.  

Başbakanlık dönemimi de sayarsak, toplam 16 sene oldu. Artık bizi tanımış olmaları lazım. Bizden söz bir kere çıkar, iş biter. Ruslarla o konuda anlaşmış olduğumuz için o iş artık bitmiştir. NATO üyesi Yunanistan da Rusya’dan S-300 füzeleri aldı. Yunanistan’a yaptırım mı uygulandı? Kaldı ki ülkemizin güvenliğiyle ilgili meselelerde kimden ne alacağımızı başkalarına soracak değiliz. Stratejik ortaklarımızdan, aynı ittifakta yer aldığımız ülkelerden, müttefikliğin gereğini yerine getirmelerini bekleriz. Mesela müttefikimiz olan bir ülkenin, bir terör örgütüne silah temin etmesini, hem de ücretsiz olarak silah vermesini makul karşılamamız mümkün değildir.

28 ŞUBAT MAĞDURLARI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR 

“Adalet Bakanlığı 28 Şubat’ta adaletin tecellisi için bir çalışma yapıyor.  Ne zaman tamamlanacağı yargının konusu.”

- 28 Şubat mağdurlarının, mağduriyetlerinin giderilmesi içinbir çalışma yapılması gerektiğini söylemiştiniz. Bu yönde atılmış adımlar var mı? 

Bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargı meselesi. Bunu şu an benim söylemem mümkün değil. Ama biz arkadaşlarımıza, ‘Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın’ dedik.  Şu anda Adalet Bakanlığı’nda böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyorlar.” 

- FETÖ ile mücadeleyi her ülkede gündeme getiriyorsunuz ve sonuç alıyorsunuz. Mücadele Afrin meselesinden sonra sekteye mi uğradı? Bunların kökü ne zaman kazınacak? 

Bu öyle süre verilebilecek bir konu değil. Mücadele devam ediyor. Yargılama neticesinde verilmeye başlamış cezalar var. Müebbete mahkûm olanlar var, bakıyorsunuz, 20, 30, 15 yıl mahkûm olanlar var. Süre veremeyiz ama yapmamız gereken, mücadeleyi kararlı biçimde sürdürmektir. Kovalamaya devam edeceğiz.

RUSYA’YLA SIKINTI YOK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in, ‘Doğu Guta’daki siviller Erdoğan sayesinde tahliye edilebildi’ sözlerini değerlendirdi. Bölgedeki siviller için atılacak ortak adımları anlattı.  

Ben Doğu Guta ve İdlib’le ilgili Sayın Putin’i aradım. Kendisinden Doğu Guta’dan tahliye için ricada bulundum. Orada çocuklar ve kadınlar öldürülüyor. Sözüm ona sivillerin gözetileceği söyleniyor ama videolar, fotoğraflar ortada. Yapılanları gördüğüm zaman, insan olmaktan, baba olmaktan, siyasetçi olmaktan, hatta cumhurbaşkanı olmaktan utanıyorum. Bu zulme seyirci kalamayız. ‘Tahliye edilenleri biz alalım ülkemizdeki hastanelerimizde bunların tedavilerini yaptıralım’ dedim. O da buna olumlu bir yaklaşım gösterdi. Ama bu isteğimizle ilgili maalesef bir mesafe katedilemedi. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam’a gönderildiklerine dair haberler var. Ama Şam’a gönderilmiş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir. 

- Kremlin’e yakın kaynaklar Rusya’nın İdlib’de bazı muhalif isimlerden endişeli olduğunu belirtiyor. Rusya, İdlib’de bizi rahatsız edecek bir teklifle karşımıza gelebilir mi? 

Afrin olayında Rusya’yla bir sıkıntımız yok. İdlib’de gözlem noktaları oluşturma sürecimiz de devam ediyor. Şu ana kadar 8 gözlem noktası oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Soçi’deki üçlü zirvenin benzerini İstanbul’da yapacağız. Bu ve benzeri konuları orada da değerlendirme imkânımız olacaktır. 

FAİZ İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ

“Yüksek faizle ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz. Devlet bankaları ve danışmanlarım birlikte çalışıyor. Konuyu müzakere edeceğiz.”

- Kredi faizlerinin yüksekliği konusunda sık sık uyarılar yapıyorsunuz. Kredi faizlerinin düşmesi için bankaları yönlendirici adım atılması söz konusu mu? Neler yapılabilir? 
Faiz meselesinde devlet bankaları ve danışmanlarımla bir çalışma yaptık. O çalışmanın ardından Sayın Başbakan da bir çalışma yaptı ve arkadaşlarımıza bir süre verdi. Onlar bir çalışma yapacaklar. Akabinde de benim başkanlığımda bu konuyu müzakere etmek üzere tekrar bir araya geleceğiz. Çünkü faiz meselesinde tabii bazı arkadaşımızla tam anlamıyla uyumlu da sayılmayız. Ama faiz konusuna çözüm de bulmamız lazım. Yüksek faiz uygulamasıyla ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz, yatırımı teşvik edemediğimiz zaman da istihdamı artıramayız. En büyük sıkıntı burada geliyor. Hiçbirisi, ‘Biz yatırımcıyı teşvik edelim de sürümden kazanalım’ derdinde değil. Bu finans sektörü böyle bir sektör. Arkadaşlarımızın çalışmasından sonra bir araya tekrar geleceğiz ve kararımızı alacağız.

VARLIK FONUNA YENİ İSİM 

- Türkiye Varlık Fonu için yeni bir yol haritası var mı? Fonun başkanı görevden alındı. Yeni atama da yapılmadı. Planınız nedir? 

Varlık Fonu şu anda vekâleten yürüyor. Bu vekâleti asalete çevirme yönünde Başbakanımızın bir çalışması var. Kendileri bir çalışma yapıp Varlık Fonu’nun başına güçlü, inandığımız, piyasaların da hakikaten takdir edeceği bir ismi bulalım diye bir gayretin içindeler. 

 
TSK ve ÖSO Raco'ya girdi, Rejim bayrağını indirdi
 
ABD'nin yeni planı ortaya çıktı: Türkiye'yi durdur, Suriye'yi böl
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
4 parti ittifak kararı aldı
Meclise sunulan ittifak kanun teklifi kapsamında; Anavatan Partisi, Doğru ...
Devlet Bahçeli: Afrin hilal kuşatmasına alınmıştır
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Afrin’in ...
Başbakan açıkladı: Afrin ile sınırlı değil!
Başbakan Binali Yıldırım, Milli Savunma Üniversitesi Harp Enstitüleri ...
 
İttifakta ortak beyanname
Seçimlere ittifak yaparak giren siyasi partiler, aynı zamanda ortak bir ...
Yıldırım: KDV'ler 3 ay içerisinde ödenecek
Başbakan Binali Yıldırım, "KOBİ’lerin tanımı değişiyor. Daha fazla girişimcimizin ...
Bekir Bozdağ'dan erken seçim açıklaması
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Türkiye'de seçimler ...
 
Erdoğan: Afrika ile birlikte yürümek istiyoruz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yenidünya düzeni kurulurken biz Afrika ...
İcra ve İflas Kanunu Tasarısı TBMM'de kabul edildi
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanunu ile Bazı ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu Guta'dan tahliye için arabulucu oldu
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Suriye'nin abluka altındaki ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri