THK Üniversitesi Hava Ulaştırma Fakültesi Pilotaj Bölümü’nde, 4 yıllık eğitimin ardından mezun olmaya hak kazanan öğrenciler, uçuş eğitimlerini tamamlayamadıkları için mezun olamıyor. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için bir eğitim yılında 45 saat olan PPL Uçuş Eğitimi (Ticari olmayan pilotluk lisansı) ve ATPL Uçuş Eğitimi’ni (Ticari pilotluk lisansı) yapması gerekiyor. Similasyon uçuşlarıyla birlikte 4 yılda yaklaşık 250 saati bulan uçuş eğitimini tamamlayamayan öğrenciler, mezuniyet belgelerini alamıyor.
ÖĞRENCİLER ENDİŞELİ
Kurulduğu 2011 yılından bugüne 22 öğrencinin mezun olduğu Pilotaj Bölümü’nden 60’a yakın öğrencinin mezun olmayı beklediği öğrenildi. Bölümde şu anda birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar 450 öğrenci olduğu belirtilirken; mezuniyet bekleyen öğrenciler, internetten de mağdur olduklarını söyleyerek endişelerini dile getiriyor. Mağduriyetin Pilotaj Bölümü’ne kontenjan kapasitesinin üzerinde öğrenci alınmasının, yığılmaya neden olduğunu paylaşan bazı öğrenciler, üniversitenin uçuşları yetiştiremediğini savunuyor.
VELİLER TEDİRGİN
Üniversiteye yıllık 45 bin TL ödeyen öğrenci velileri de tedirgin. Çocuklarının büyük umutlarla bu bölüme girdiğini belirten veliler, “Uçuş derslerinin zamanında yapılamaması öğrencilerin motivasyonunu bozuyor. Çocuklar burada umutla okumaya çalışıyor. Pilotaj öğrencileri hedefleri için buraya girdi. Uçuş eğitimlerini tamamlayamadıkları için hayalleri yıkılıyor. Üniversiteye yıllık 45 bin TL ödüyoruz. Yüksek Öğrenim Kurumu ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün konuyu acilen mercek altına alması gerekiyor” açıklaması yaptılar.
MEZUNİYET TÖRENİNDE PROTESTO
Geçen sene 24 Haziran’da, mezun olamayan Pilotaj Bölümü öğrencileri de, mezuniyet töreninde protesto gösterisinde bulunmuştu. Mezuniyet töreninde, kep ve cüppelerini yere atan öğrenciler, ‘Göstermelik mezuniyet, göstermelik tören’, ‘Mezun olduğumuz gün kep atarız’ yazılı pankart açmıştı.
ÖĞRENCİ ALIMI 1 YIL DURDURULDU
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) 2015, THK Üniversitesi ile ilgili 2015 Yılı Denetim Raporu’yla üniversitenin bir yıl süreyle öğrenci almasını yasakladığı ortaya çıktı. YÖK’ün raporunda şu ifadelere yer verildi:
“Üniversitenin mali durumunun eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüremeyecek ölçüde zayıf olduğunun tespit edilmesi, söz konusu durumun 2014-2015 Genel Denetim çalışmaları sırasında da varlığını devam ettirmesi nedeniyle temadi eder nitelik kazanmış olması, söz konusu rapor ve önlem teklifleri Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 12.05.2016 tarihli toplantısında görüşülmüş olup yapılan müzakereler neticesinde, üniversitenizin akademik birim ve programların tamamında bir yıl süre ile öğrenci alımının tamamen durdurulmasına karar verilmiştir.”
‘MEZUN OLACAKLARI ŞEKİLDE PLANLADIK’
Mayıs ayı sonu itibariyle mezuniyet bekleyen öğrencilerin mezun olacak şekilde uçuş eğitim planlarının yapıldığını kaydeden THK Üniversitesi Genel Sekreteri Alim Işık da şu açıklamalarda bulundu:
“Son bir hafta içinde Ankara, Isparta, Samsun ve Adana’da uçuş eğitimlerimiz başladı. 228 öğrencinin uçuş eğitim planı yapıldı, bu illerdeki okullara dağıtıldı. İhaleyi yaptık, bu okullara paraları ödedik. THK bünyesindeki Uçuş Akademisi’nde yönetim değişikliği oldu. Burada hafif bir duraklama oldu. Yeni yönetim göreve başladı, eğitim uçuşları da devam ediyor. O dönemki eski üniversite yönetimi, öğrencilerin çoğunu yüzde 25-50-75-100 burslu olarak almış. Bu öğrencilerin uçuşlarını da zamanında yaptıramamışlar. O dönemde (2012) İzmir ve Ankara’daki Pilotaj Bölümü’ne 150 öğrenci alınmış. Fakat uçuş okulunun kapasitesi 50, yani 100 kişi fazla alınmış. Pilotaj Bölümü’nde şu anda birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar 450 öğrenci var, fakat uçuş eğitimini bu rakamın yarısı alacak. Alt yapı olmadığından İzmir’deki fakülteyi kapattık. Eskiden olan yığılmayı kontenjan azaltarak uçuş okullarının kapasitesine göre planlama yaptık. Şu an sıkıntı yok.”