Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Askerlik sınıflandırma sonuçları açıklandı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-37” operasyonlarında 156 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2021 Çarşamba - 12:05

Merkez bankaları sezon finali

FOMC toplantısından gelecek açıklamalar beklenirken ve üretici fiyat endeksi, yoğun enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterirken, hem UST 2Y hem de çok izlenen 10Y getirileri sırasıyla %0,65 ve %1,44 seviyelerinde izleniyor.

Merkez bankaları sezon finali

FOMC toplantısından gelecek açıklamalar beklenirken ve üretici fiyat endeksi, yoğun enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterirken, hem UST 2Y hem de çok izlenen 10Y getirileri sırasıyla %0,65 ve %1,44 seviyelerinde izleniyor. FOMC’nin, varlık azaltımını mevcut 15 milyar dolardan 30 milyar dolara iki katına çıkarılması beklenebilir (not: mevcut alımlar 105 milyar dolar seviyesine indirgenmiş şekilde aylık 15 milyar dolar kesinti şeklindedir). Overnight swaplar şu anda Haziran 2022 toplantısına faiz artışı fiyatlıyor. Hazine bonoları, Senato Demokratları tarafından borç tavanını 2,5 trilyon dolar artırmaya yönelik yasanın çıkarılmasının ardından yükseldi. Dikkatler FOMC toplantısında ve ardından Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısında olacaktır

Fed’in tek başına varlık alımlarını kesme miktarını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarması beklenen bir durum. FOMC açıklamasının faiz artırım beklentilerini öne çıkarması piyasalarda daha önemli bir hareket yaratacaktır. Dolayısıyla, bugün Fed’in piyasalara göndereceği sinyallerin şahin veya güvercin olması noktasında dikkat etmemiz gereken olgu tek başına tapering mi, yoksa tapering ile beraber hareket ettirilen faiz artırım beklentileri. Varlık alımlarının 30 milyar dolardan daha hızlı azaltılması da bir seçenek elbette, bu da beklenenden şahin bir ayırntı olur ve Fed’in gerçekten de kalıcı olabilecek bir enflasyondan endişelendiğini gösterir. Bu nedenle dots chart bizim açımızdan çok kritik olacaktır. Özellikle 2 ve 10 yıllık hareketinde belirleyici olacak değişken faiz beklentileri olacaktır.

Dolayısıyla, hepten değişecek bir FOMC açıklaması beklentimiz dahilinde. Tam istihdama ilerleyen süreç ve enflasyon beklentilerinin yönetilmesi ana göstergeler ve Fed’in agresif şekilde varlık alımlarını bitirmesine yönelik olarak ihtiyacın artabileceğini ortaya koyan göstergeler var. Hızlı müdahale aksiyonu, uzun vadeli denge faiz oranlarına ilişkin beklentiler, projeksiyonlarda ortaya konacak medyan seviyeler ve merkezi eğilim gibi kriterlerin hepsi radarımızda olacak. Faiz Mart ayında artacak beklentisi ön plana çıkarsa, kısa vadede ulaşılacak QE sonu ile faizler yukarı daha hızlı bir reaksiyon verebilir. Kısa vadeli enflasyon beklentileri artarken, daha orta vade halen ılımlı eğilimde. Biz halen 10 yıllık faiz hareketinin, 2 yıllıkların ve Hazine bonolarının gerisinde kaldığını düşünüyoruz

ABD Merkez Bankası’ndan artan sıkılaştırma beklentileri ve omicron varyantındaki artış piyasalar açısından halen zorlayıcı faktörlerdir. Bütün bunlar olurken, müdahalelere rağmen lira zayıf seyrini sürdürüyor. Piyasa TCMB’den yeni bir faiz indirimi gelmesine hazırlanıyor. Piyasanın genel beklentisi medyanda 100 baz puan indirime işaret ederken, beklentilerdeki varyasyonlar halen çok çeşitli ve sadece 16 Aralık’a dair değil, gelecek dönem politika uygulamasına yönelik de çok belirsizlik var. Çünkü hükümetin yeni ekonomik modeli faiz oranlarının düşük tutulmasına, büyümenin ve ihracatın desteklenmesine, cari fazla verilmesine ve sıcak para girişinden uzaklaşılmasına dayanıyor. Haliyle, yeni ekonomik modelden beklenen sonuçlar gelmeden, birkaç aylık süreçte para politikasında U dönüşü beklemiyoruz. Biz Perşembe günü 25 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz. Zorlayıcı ve artacak enflasyon koşullarının ise enflasyondan arındırılmış lira getirilerini, benzer ülkelerin çok daha altına götürmesini bekliyoruz.

Bütün bu şartlar altında, politika faizi düşme eğiliminde olmasına ragmen piyasa bazlı borçlanma faizlerinin artmaya devam etmesini bekliyoruz.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Günlerden FED
 
Kışın metabolizmayı hızlandıran 6 öneri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlerden FED
Akşam 22:00’da yapılacak FED toplantısının ardından Başkan Powell 22:30’da konuşma gerçekleştirecek.
Küresel risk iştahı ve kurlardaki seyir
Yurt içinde kur cephesinde volatilite ve yükseliş eğilimi devam ederken, ...
Merkez bankalarının haftası
Merkez bankaları bu yılın son toplantılarını bu hafta gerçekleştiriyor, ...
 
Fed toplantısı bugün başlıyor
Dolar / TL 14,00 seviyesinin üstünde seyrederken gözler 16 Aralık'taki TCMB PPK'ya çevrildi.
TCMB: Katar swap anlaşmasına dair
Bugün sosyal medyada Katar ile yapılan swap anlaşmasında kur fikslendiğine ...
Toplam ciro yıllık %47,5 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
TCMB’den üçüncü müdahale
Borsa İstanbul’da haftanın son işlem gününde karışık seyir hakimdi. Seans ...
Cari denge 3.16 milyar dolar fazla verdi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bugün iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.
Türkiye’de turist başına yapılan harcama 830 dolara ulaştı
Turizm sektörü, Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde oldukça büyük bir ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri