FOMC toplantısından gelecek açıklamalar beklenirken ve üretici fiyat endeksi, yoğun enflasyonist baskıların devam ettiğini gösterirken, hem UST 2Y hem de çok izlenen 10Y getirileri sırasıyla %0,65 ve %1,44 seviyelerinde izleniyor. FOMC’nin, varlık azaltımını mevcut 15 milyar dolardan 30 milyar dolara iki katına çıkarılması beklenebilir (not: mevcut alımlar 105 milyar dolar seviyesine indirgenmiş şekilde aylık 15 milyar dolar kesinti şeklindedir). Overnight swaplar şu anda Haziran 2022 toplantısına faiz artışı fiyatlıyor. Hazine bonoları, Senato Demokratları tarafından borç tavanını 2,5 trilyon dolar artırmaya yönelik yasanın çıkarılmasının ardından yükseldi. Dikkatler FOMC toplantısında ve ardından Fed Başkanı Powell'ın basın toplantısında olacaktır
Fed’in tek başına varlık alımlarını kesme miktarını 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarması beklenen bir durum. FOMC açıklamasının faiz artırım beklentilerini öne çıkarması piyasalarda daha önemli bir hareket yaratacaktır. Dolayısıyla, bugün Fed’in piyasalara göndereceği sinyallerin şahin veya güvercin olması noktasında dikkat etmemiz gereken olgu tek başına tapering mi, yoksa tapering ile beraber hareket ettirilen faiz artırım beklentileri. Varlık alımlarının 30 milyar dolardan daha hızlı azaltılması da bir seçenek elbette, bu da beklenenden şahin bir ayırntı olur ve Fed’in gerçekten de kalıcı olabilecek bir enflasyondan endişelendiğini gösterir. Bu nedenle dots chart bizim açımızdan çok kritik olacaktır. Özellikle 2 ve 10 yıllık hareketinde belirleyici olacak değişken faiz beklentileri olacaktır.
Dolayısıyla, hepten değişecek bir FOMC açıklaması beklentimiz dahilinde. Tam istihdama ilerleyen süreç ve enflasyon beklentilerinin yönetilmesi ana göstergeler ve Fed’in agresif şekilde varlık alımlarını bitirmesine yönelik olarak ihtiyacın artabileceğini ortaya koyan göstergeler var. Hızlı müdahale aksiyonu, uzun vadeli denge faiz oranlarına ilişkin beklentiler, projeksiyonlarda ortaya konacak medyan seviyeler ve merkezi eğilim gibi kriterlerin hepsi radarımızda olacak. Faiz Mart ayında artacak beklentisi ön plana çıkarsa, kısa vadede ulaşılacak QE sonu ile faizler yukarı daha hızlı bir reaksiyon verebilir. Kısa vadeli enflasyon beklentileri artarken, daha orta vade halen ılımlı eğilimde. Biz halen 10 yıllık faiz hareketinin, 2 yıllıkların ve Hazine bonolarının gerisinde kaldığını düşünüyoruz
ABD Merkez Bankası’ndan artan sıkılaştırma beklentileri ve omicron varyantındaki artış piyasalar açısından halen zorlayıcı faktörlerdir. Bütün bunlar olurken, müdahalelere rağmen lira zayıf seyrini sürdürüyor. Piyasa TCMB’den yeni bir faiz indirimi gelmesine hazırlanıyor. Piyasanın genel beklentisi medyanda 100 baz puan indirime işaret ederken, beklentilerdeki varyasyonlar halen çok çeşitli ve sadece 16 Aralık’a dair değil, gelecek dönem politika uygulamasına yönelik de çok belirsizlik var. Çünkü hükümetin yeni ekonomik modeli faiz oranlarının düşük tutulmasına, büyümenin ve ihracatın desteklenmesine, cari fazla verilmesine ve sıcak para girişinden uzaklaşılmasına dayanıyor. Haliyle, yeni ekonomik modelden beklenen sonuçlar gelmeden, birkaç aylık süreçte para politikasında U dönüşü beklemiyoruz. Biz Perşembe günü 25 baz puanlık bir faiz indirimi olabileceğini düşünüyoruz. Zorlayıcı ve artacak enflasyon koşullarının ise enflasyondan arındırılmış lira getirilerini, benzer ülkelerin çok daha altına götürmesini bekliyoruz.
Bütün bu şartlar altında, politika faizi düşme eğiliminde olmasına ragmen piyasa bazlı borçlanma faizlerinin artmaya devam etmesini bekliyoruz.
Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı