Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
13 Nisan 2017 Perşembe - 11:32

Kuruluş hedefi kuzeyin gelişmesi

Hürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 6’ncı oturumu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde (AYBÜ) gerçekleşti. Üniversite kampüsünün, kente örnek olabilecek projelerinde de bahseden Rektör Metin Doğan, “İnsanların yürüyeceği bölgeye a

Kuruluş hedefi kuzeyin gelişmesi

“Ankademi: Şehir ve üniversite” sayfalarında Ankara, Hacettepe, Gazi, ODTÜ ve Bilkent üniversitelerinin ardından bu hafta okurlarımızı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile buluşturuyoruz. Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, gazetemiz ekibiyle birlikte Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, üniversite üst yönetimi ve bilim insanlarıyla kent-üniversite ilişkisini masaya yatırdı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin 2010’da yeni bir akademik yolculuğa başladığını belirten Rektör Metin Doğan, “Bu üniversite yapmış gibi olsun istemiyoruz; yapsın istiyoruz” dedi. Rektör Doğan, üniversitenin proje ve hedefleri ile kent-üniversite ilişkisinin nasıl olması gerektiğini Hürriyet Ankara’nın “Ankademi” oturumu için anlattı:

ALIŞILMIŞIN DIŞINDA BİR ÜNİVERSİTE

Üniversitelere yönelik sadece kendi alanlarından ibaret olmasın, toplumdan bağımsız yapılar tarzında olmasın yönünde eleştiriler var. Toplumla iç içe olan, dertlerine çözüm arayan hayatla iç içe olsun isteniyor. Bizim en değerli bilgi varlığımız olan üniversitelerin toplum hayatına katkı sağlayan diğer sektörlerden geri kaldığını gördük. Sanayi ve siyaset gibi kurumları değerlendirdiğimizde Türkiye’nin son dönemdeki atılımlarında hep itici güç durumundalar. Üniversitelere bakıldığında buruda ne kadar rol almışlar bu hep tartışılıyor. Üniversitelerle ilgili değişiklik yapalım, hayatın içine çekelim, siyasal anlamda değil ama topluma ufuk açmak anlamında bu fonksiyonlarını daha iyi yerine getirsinler düşüncesi var. Toplumun tüm kesimlerinin üniversitelerden beklentisi bu şekilde. Biz de bu vizyonla yola çıktık. Geçen 6 yıllık zaman içinde bir yandan kendi kuruluşumuzu tamamlamaya çalışırken birçok fiziki, ekonomik alanlarda problemlerle uğraşırken bazı sorumlulukları paylaşma, şehirle iç içe olma anlamında bir şeyler yapma çabası içerisinde olduk.  Çok önceden kurulmuş gelişmesini tamamlamış üniversitelerde belki bu daha kolay. Önemli olan akademisyenlerin bunu hissediyor olmaları. Bu vizyonu onlara verebilmek önemli. Baştan itibaren bütün çabalarımız içerisinde hep bunu söyledik. İlk baştaki grup hariç üniversiteye gelen her akademisyenle bizim üniversitemizin vizyonu misyonu budur diye bir kere bunu konuşmuşumdur. Belki bunları biliyorsunuz ama bir kere de benden dinleyin diyorum. Ben bizzat hepsine vakit ayırdım. Hedefimiz alışılmışın dışında bir üniversite profili çizebilmekti. Bunda başarılı olup olmadığımızı biz takdir etmeyeceğiz. Bunu başkalarının takdir etmesi lazım.

5 YILDA 5 REKTÖR ÇIKARDIK

Kent yaşamıyla alakalı bizzat çalışan arkadaşlarımız var. Kent konseyinde aktif görev alan arkadaşlar. Kentte hayatın nasıl olması gerektiği konusunda çalışmaları var. Üniversite sanayi işbirliğinde yoğun bir çaba içerisinde olduk. Üniversitelerde gördüğüm en büyük eksiklik akademide daha içine kapanık bir ortam var. Herkes kendi alanıyla ilgili. Eğitim sistemi buna göre kurgulanmış. Bunu diğer bütün alanlara yansıtabilmek lazım. Neden bir hukuk fakültesi öğrencimiz Yargıtay’da, Danıştay’da, Anayasa Mahkemesi’nde hayatın içerisinde yer almasın. Böyle olan arkadaşlarımız da var. Siyasal Bilgiler, İşletme ile ilgili Dışişleri Bakanlığı’nda veya ekonomi ile ilgili kurumlarda görev alan insanlar neden olmasın. Öyle arkadaşlarımız da var. Biz zaten bu fonksiyon için çaba gösteriyoruz. Birçok öğretim üyemiz Ankara’daki yönetsel süreçlerin içerisinde yer alıyor. Kimi bazı kurumlarda görev alıyor, kimi danışmanlık yapıyor. Kimi bağlantılı sivil toplum kuruluşlarının başında yer alıyor. Bu sayede karar alma mekanizmaları içerisinde ciddi olarak üniversitemizin de yer aldığını söyleyebilirim. 5 yılda 5-6 rektör çıkardık. Genç bir üniversite olmasına rağmen çok sayıda yönetici çıkarmış durumundayız. Bunlar döndüğünde vizyonu değişmiş olarak geliyor hayata biraz daha gerçekçi bakabiliyor.

BAŞINA ANKARA İSMİNİ KOYDUK

Üniversitemiz 2010 yılında kuruldu. Biraz daha ihtiyaca göre kuruldu. Toplumla barışık, toplumun dertlerine çözüm arayan bir üniversite hayaliyle kurulmuş. İsim belirlenirken kendi bulunduğu şehirle özdeşleşmesi için Yıldırım Beyazıt Üniversitesi konulmuş. Nereye bakarsanız algıda seçicilik oluyor. Cumhuriyet’ten sonra böyle bir arayış hakim olmuş. Bakıyoruz Vergi dairemizin ismi Yıldırım Beyazıt karşısında YIBA çarşısı var. Mahallesi, anaokulu, ortaokulu, lisesi hepsi var. Biraz da kuzey de Çubuk bölgesinde var. İsim Ankara’yla özdeşleşmiş. Belki tarihimizde bir ironik hatırlatma yapıyor ama bir Ankara üniversitesi. Uluslararası bir vizyonu olsun sadece Ankara’yla sınırlı kalmasın, yapılanmamızı ona göre yapma çabası içerisindeyiz. Başına Ankara ismi de koyduk. Üniversite Yıldırım Beyazıt Üniversitesi olarak kuruldu . Hızlı bir şekilde uluslararası temaslar başladı. Yurtdışına gittiğimde telafuzunun çok zor olduğunu gördüm. Hem telafuz edemiyorlar hem de hangi şehirde diyorlardı. Çok fazla uluslararası öğrencimiz var bu açıdan zorlanıyorlar. Adının önüne Ankara gelirse tanıtımı daha kolay gelir dedik. Tanıtım anlamında Ankara’yı görünce tamam diyorlar.

ANKARA’YLA SINIRLI OLMAK İSTEMİYORUZ

Şu anda devlet üniversiteleri içerisinde uluslararası öğrenci oranında Türkiye’de ilk sıradayız. Yüzde 10’luk bir rakam. Amerika ve İngiltere’de uluslararası öğrenci kabul eden iyi üniversitelerin düzeyinde. Sayı olarak İstanbul Üniversitesi kadar olamayız. 100 bin öğrencisi var 5 bini uluslararası öğrenci. Bizim 10 bin öğrencimiz var bin 400 uluslararası öğrencimiz var. 100 bin olduğumuzda 10-15 bin olacaktır. Bu da ciddi bir çaba olduğunu gösteriyor. Sadece Ankara’yla sınırlı olan bir üniversite olsun istemiyoruz. Uluslararası bir araştırma üniversitesi olsun istiyoruz. Toplumla bağlantılarını ifade etme anlamında da ismi zaten her şeyi ifade ediyor. Kendi kültürüyle tarihiyle barışık bir üniversite olsun diyoruz. Uluslararası olsun ama kendi kültürel değerlerimizi de ihmal etmeyen üniversite olsun. Bir yandan Ortadoğu’yla, bir yandan Orta Asya’ya, bir yandan Balkanlar’la bir yandan Afrika’yla ilişkilerimizi genişletiyoruz. Şu anda yaklaşık 150-200 üniversiteyle anlaşması bulunan 91 ülkede öğrencisi olan bir üniversite. 5 yıl önce bana sorsanız bende buna inanmazdım. Bunu geniş vizyona sahip ve istekli bir ekiple sağlayabilirsiniz. Sadece kendisini düşünün akademisyenlerle bunu sağlayamayız.

BU ÜNİVERSİTE YAPMIŞ GİBİ OLMASIN YAPSIN

Bu üniversite yapmış gibi olsun istemiyoruz yapsın istiyoruz. Derdimiz o. Demokratik ortam olsun. Araştırma odaklı bir üniversite olsun. Toplumsal sorumluluklarının farkında olsun. Girişimci olsun. Özellikle gelir elde etme çabasında olsun. Elde ettiği gelirle devlete yük olmasın. Rekabet edebilir olsun. Bunlar bizim temel değerlerimiz aslında. 4. nesil üniversite olsun. Ankara’da ve bize yakın bölgelerde ciddi bir sanayi bölgesi var. Bunlara da bir katma değer üretsin istiyoruz. Bunu her alanda yapsın. Kültür, sanat, toplum gibi her türlü işbirliğinde bunu yapabilir olsun. Tek bir tematik üniversite değiliz. Hepsi var. Büyük oranda İngilizce eğitim veriliyor. Uluslararası bir üniversite olmanın en önemli göstergelerinden birisi bu. İngilizce’ye düşman değiliz çok dostta değiliz. Keşke Türkçe yapsak da tüm dünyadan öğrenciler gelse arzumuz bu. Bunu yapabilmek için Türkçe’nin bilim dili haline gelmesi lazım. Belki gelecekte o da olacak. Şu anda uluslararası bilim dili maalesef İngilizce. Ancak öyle olunca öğrenci geliyor, uluslararası yayınlarımız kabul ediliyor. İngilizce’ye büyük önem veriyoruz. Programlarımızın yüzde 70-80’i İngilizce.

 

 
İbrahim Erkal'la ilgili hastaneden son dakika açıklaması
 
Yabancı vakıflar mercek altında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ODTÜ 6,5 milyon TL ile ışınlanacak
UNESCO-L’Oreal ortaklığında gerçekleşen “Bilim Kadınları İçin” programı ...
Uçan süpürge aynı gün 20 ile uçacak
Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası ...
‘Karar almaktan korkmayın’
‘Lider Öyle Olmaz Böyle Olur’ kitabının yazarı Atılım Üniversitesi Öğretim ...
 
Üniversitelerin gözüyle Ankara
Hürriyet Ankara’nın, “Ankademi: Şehir ve üniversite” buluşmalarında bu ...
Burs için defile
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, üniversitede okuyan kız öğrencilere ...
Okullara bir gün referandum tatili!
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, referandum sonrası 17 Nisan günü okulların ...
 
Matematik Köyü’nü tanıttı
Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, Tüm Kadın Lobisi (TÜKAL) ...
Hedefimiz dünyanın ‘en iyisi’ olmak
Hürriyet Ankara’nın, kent ile üniversiteyi buluşturan “Ankademi: Şehir ...
Kız çocuklarına sanat eğitimi
TOBAV, Avrupa Birliği ile birlikte “Anlatamam Görmen Lazım” projesini hayata geçirdi.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri