Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
31 Ağustos 2021 Salı - 12:09

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısından yükselen piyasa dostu söylemlerin risk algısı üzerindeki yansımalarıyla genel olarak alıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Jackson Hole toplantısından gelen piyasa dostu söylemlerin etkisiyle alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, Jackson Hole toplantısından yükselen piyasa dostu söylemlerin risk algısı üzerindeki yansımalarıyla genel olarak alıcılı seyir izledi. Toplantıda Fed Başkanı Powell tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlamanın uygun olabileceğini, ancak bunun doğrudan faiz artırım zamanlaması sinyali olmadığını belirtti. Powell ayrıca enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu görebildiklerini ancak yüksek enflasyon problem olursa Fed’in kesinlikle tepki vereceğini belirtti. Ekonominin Fed’in varlık alımlarının azaltılması için daha önce ortaya koyduğu kayda değer ilave toparlanma seviyesine ulaştığını ifade eden Powell, istihdam piyasasının açık bir ilerleme kaydetmesine karşın maksimum istihdam seviyesine ulaşılması için daha çok yol kateldilmesi gerektiğini vurguladı. Fed Başkanı Powell, %2 enflasyona kalıcı şekilde ulaşılıp ulaşılmadığının da zamanla belli olacağını sözlerine ekledi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida da CNBC’ye verdiği mülakatta, Powell’la aynı görüşte olduğunu; istihdam piyasasında iyileşme devam ettikçe varlık alımı azaltımının bu sene başlayabileceğini söyledi. Clarida enflasyondaki yükselişin de geçici olduğunu ve 2022 ya da 2023 yıllarında %2’lik hedefe ulaşacağını öngördü. Toplantıdan gelen piyasa dostu söylemlerin küresel piyasalarda risk algısını güçlendirmesiyle ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,2768 seviyesine gerilerken, VIX endeksi de 16 seviyesine yaklaştı. Nasdaq endeksi %0,90 artışla 15.265,90 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi, %0,43 değer kazancıyla 4.528,79 seviyesinden günü tamamladı. Dow Jones endeksi de %0,16 düşüşle 35.399,84 seviyesinden kapandı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise, Çin cephesinde öne çıkan gelişmeler sonrası öne çıkan negatif seyir sonrası toparlanma çabaları öne çıkıyor. Makroekonomik veriler tarafında, PMI verilerinin ülkenin salgın konusunda devreye aldığı sert politikalar nedeniyle zayıf görünüm sergilemesi piyasalardaki görünümde etkili olan unsurlardan biri oldu. Hizmet PMI verisi önceki aya göre 5,8 puanla 47,5 seviyesine gerileyerek beklentinin altında gerçekleşirken, imalat PMI verisi ise aylık bazda 0,3 puan düşüşle kritik seviye olan 50,1 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi yayınlanan yeni kuralların, 18 yaşından küçüklerin video oyunları oynamak için harcadıkları süreyi haftada sadece üç saatle sınırlama planlarını nedeniyle Hong Kong borsasına kote olan Tencent ve Netease hisselerinde %2’yi aşan düşüşler de GOÜ piyasalarındaki baskılanmada kritik rol oynuyor. ABD vadeliler tarafında ise ılımlı alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de Chicago PMI, Conference Board tüketici güveni verileri izlenecek. Chicago PMI Ağustos ayı verisinin aylık bazda 4,5 puan düşüşle 68,9 seviyesine gerileyeceği tahmin ediliyor. Conference Board tüketici güveni verisinin de önceki aya göre 5,1 puan düşüşle 124 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde TÜFE verisi izlenecek. Manşet ve çekirdek verilerin Ağustos ayında yıllık olarak sırasıyla %2,6 ve %1,4 artışlar kaydetmesi bekleniyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık mortgage başvuruları, ADP özel sektör istihdamı değişimi, inşaat giderleri, ISM imalat PMI verilerine ek olarak Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. ADP özel sektör istihdamı değişimi Ağustos ayı verisinin 650K seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. İnşaat giderleri verisinin de Temmuz ayında aylık bazda %0,3 seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor. PMI verileri cephesinde ISM imalat PMI verisinin 0,8 puan düşüşle 58,7 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor. Öncü olarak aylık bazda 2,2 puan düşüşle 61,2 seviyesine gerileyen Markit imalat PMI verisinin bu seviyede teyit edilmesi öngörülüyor. Euro Bölgesi cephesinde de Markit imalat PMI verisinin revizyonu takip edilecek. Öncü olarak aylık bazda 1,3 puan düşüşle 61,5 seviyesine gerileyen verinin aynı seviyede teyit edilmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da sermaye harcamaları, taşıt satışları verilerine ek olarak imalat PMI verisinin revizyonu izlenecek. Sermaye harcamalarının 2Ç21’de yıllık bazda %3,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere taşıt satışları verisi Temmuz ayında yıllık bazda %3,3 artış kaydetmişti. İmalat PMI Ağustos ayı öncü verisi de önceki aya göre 0,6 puan düşüşle 52,4 seviyesine gerilemişti. Çin’de de Caixin imalat PMI verisi izlenecek. Verinin Ağustos ayında aylık bazda 0,2 puan düşüşle 50,1 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Globaldeki iyimserliğin Türkiye’ye yansıması
 
Aşure ile gelen 6 fayda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Globaldeki iyimserliğin Türkiye’ye yansıması
Global borsalardaki yükseliş rallisi devam ediyor. Artık öyle boyuta geldi ...
Altın analizi
Geçtiğimiz hafta piyasaların gündemi ABD kanadında gerçekleşen Jackson Hole sempozyumu idi.
Taze meyve sebze sektörüne çifte destek
Narenciye sezonuna sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan narenciye ...
 
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu
Borsada işlem gören tipe dönüşüm duyurusu yapıldı.
Türkiye: Ekonomik güven, Ağustos ayında yükseldi
Türkiye’de ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 100,1 iken Ağustos ayında ...
TL cinsi varlıklara ilgi artıyor
Geçen haftayı, gelişmiş borsalar delta varyantının ekonomik büyüme üzerinde ...
 
Ekonomik güven endeksi - Ağustos 2021
Mevsim etkilerinden arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Ağustos ayında ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde açıklanan verilerde Ağustos ayına ait İmalat Güveni bir ...
Jackson Hole Türkiye’ye nasıl yansır?
ECB Başkanı Christine Lagarde ve BOE Andrew Bailey’nin bu sene katılamayacakları, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri