Koronavirüs pandemisi dünya çapında milyarca insanı evlerine kapattı. Eğitim ve çalışma hayatı aylar boyunca durdu. Ancak alınan sert karantina önlemlerinin işe yaramasıyla pek çok ülkede hayat yeniden normale dönmeye başladı. Eğitime ara veren ülkeler arasında yer alan Türkiye’de ise okulların kısa zamanda yeniden başlaması planlanıyor. Eğitimci Cemal Bitlis, koronavirüs gerçeğine hazır olduklarını vurgulayarak, “Sınıflarımızda mevcudumuzu yarı yarıya düşüreceğiz, öğrenciler arasında 1,5 metrelik sosyal mesafeyi korumak için gerekli önlemleri aldık. Kapalı alanlarda maske kullanımını zorunlu hale getirdik. Öğrencilerimizi okula girişlerinde tepeden tırnağa dezenfekte eden cilde zararlı olmadığı kanıtlanmış dezenfeksiyon maddeleriyle karşılayacağız. Okulun sıklıkla kullanılan sınıf araç, gereçleri, tuvaletler, koridorlar günlük olarak dezenfekte edilecek” şeklinde konuştu.
Koronavirüs pandemisi dünya çapında eğitime ara verilmesine sebep oldu. Alınan karantina önlemleriyle gerileyen yeni vaka sayıları pek çok ülkede normalleşme sürecini başlatırken, Türkiye’de de 1 Haziran tarihinden itibaren uygulanan yasaklar gevşetilmeye başlandı. 2019-2020 eğitim yılının Bahar dönemi tamamen sanal ortamda gerçekleştirilirken, okullara geri dönüş 2020-2021 Güz Dönemi’nde olacak.
Gelişimci Eğitim Sistemi ile eğitim veren Benek Koleji’nin Kurucu Müdürü Cemal Bitlis, koronavirüs gerçeğine hazır olduklarını vurgulayarak, “1,5 metrelik sosyal mesafe kuralını her alanda koruyacak önlemlerimiz ve gerek öğrencilerimizi gerekse binamızı hedef alan dezenfekte çalışmalarımızla koronavirüs süresince sağlıkla eğitim vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.
‘SÜRECİ ERKENDEN GÖREBİLEN KURUMLARDAN OLDUK’
Benek Koleji’nin koronavirüs pandemisinde öngörülü davranarak uzaktan eğitim hazırlıklarına ülkemizde ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinde başlanıldığını belirten Müdür Cemal Bitlis, “Okulumuz başından beri bu küresel salgın ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Ülkemizde ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020 tarihinde atak davranarak ders çekimlerimize başladık ve dijital ortamda yayınlanmaları için öncül çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Geldiğimiz noktada, pandeminin seyrinde yaşanan nispi azalmayla dünyanın bazı ülkelerinde okullar açılmakta. Açılan okullarda alınan tedbirleri ve eğitimcilerin deneyimlerini okuyoruz ve hazırladıkları içerikleri yakından takip ediyoruz” dedi.
‘UZAKTAN EĞİTİMDE ETKİNLİKLERİMİZİ SÜRDÜRDÜK’
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sağladığı Eğitim Bilişim Sistemi’nin (EBA) yanı sıra kendi dijital eğitim içeriklerini oluşturduklarını ifade eden Cemal Bitlis, “Erkenden başladığımız video içeriklerimizle derslerimizi hem çevrimiçi hem de kayıt altına alarak öğrencilerimizin daha sonra izlemelerinin önünü açtık. Çevrimiçi derslere katılım oranlarımız yüzde 83’ün altına düşmedi. Bu üç aylık süreçte ayrıca çevrimiçi satranç turnuvaları, ‘Got Talent Yarışması’, aile tiyatrosu, çevrimiçi kayıt kabul sınavları, yabancı dilde skeçlerin yer aldığı ‘Speaking Contest Yarışması’ gibi etkinliklerimizle öğrencilerimizin etkinliklerine ara vermedik. Ayrıca Youtube kanalımız BENEK TV tamamen lise öğrencilerimizin ürettiği içeriklerle yayın hayatına devam etti” ifadelerini kullandı.
‘YENİ EĞİTİM DÖNEMİNE HAZIRIZ’
Yeni eğitim dönemine hazırlık için eğitime başlayan ülkelerdeki eğitimcilerin deneyimlerine başvurduklarını belirten Benek Koleji Kurucu Müdürü Cemal Bitlis, “Şu an dikkatimizi 2020-2021 eğitim yılına çevirdik. Tüm imkânlarımızı bu yönde seferber ettik. Mayıs başında sınıf bazında öğrenci sayımızı yarı yarıya düşürdüğümüzü ilan ederek sosyal mesafe kuralını 1,5 metreye çektiğimizi açıkladık. Bu kuralı uygulamak için gerekli tüm önlemler alındı. Ayrıca eğitime başlayan ülkelerdeki eğitimcilerin deneyimlerden faydalanmak, diğer ülkelerde eğitimde koronavirüs ile mücadelede atılan adımları yakından takip etmek için öğretmenlerimiz, Praxis, Kıta Onaylı Katılım Belgeli Çevrimiçi Eğitim Semineri’ne katılarak bu süreçte ihtiyaç duydukları bilgileri edindi. Pandeminin ilk anlarında kurduğumuz COVID-19 Komisyonu’muz öğrencilerin güvenliği ve eğitimi için durmaksızın çalışmalarını sürdürüyor. Yeni dönemde okula girişten başlayarak tüm önlemlerimizi belirledik ve uyarı, bilgi broşürlerimizi hazırladık. Okulumuz için aldığımız önlemler; Açık alanlar ve sınıflar her gün dezenfekte edilecek. Tüm okulu kapsayan haftalık dezefeksiyon planı çıkartılacak ve uygulanacak. Derslikler her akşam havalandırılacak. Okul öncesi ve ilkokul bölümümüzde kapılar açık olacak, okul, sınıf giriş ve çıkışlarında sosyal mesafe uyarı şeridinin yanı sıra geliş ve gidiş yollarını belirtecek yol şeritleri oluşturulacak. Ortaokul ve liselerin giriş-çıkış yerlerini ayırdık. Tenefüsler ve yemekhaneye girişler her okul türüne göre ayrı olarak sınıflandırıldı. Ortak alanlarda, giriş ve çıkışlarda hijyen istasyonları kurulacak. (Mendil, maske, dezenfektan) Ortak alanlarda sosyal mesafeyi en az 1,5 metre olarak belirleyecek önlemleri aldık. Öğretmenler odası, kantin, yemekhane, tuvalet ve ortak kullanım alanlarımız için özel tedbirler hazırladık. Okulumuza dışarıdan gelecek herkes özel tedbirlerden geçirilip içeri alınacak. Sağlık birimimiz okul girişinde öğrencilerimizin ateşini ölçecek ve bu veriler kayıt altına alınacak. Okula giren herkesin çantaları ve giysileri vücuda zarar vermeyen sterilizasyon sıvısı ile ilaçlanacak, özel hijyenik paspas ile ayakkabılar temizlenecek. Maske öğretmen ve öğrenciler için zorunlu olacak, ayrıca öğretmenlerimiz siperlik de kullanacaklar. Sınıflarda öğrenciler tek sırada oturacak, 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralı sınıflarda da korunacaktır. Öğrencilerin belirli aralıklarla ellerini yıkamaları sağlanacak. Öğrencilerimizin ve eğitimcilerimizin sağlığı bizler için her şeyden önemli. Tedbirlerimizin tamamı özenle uygulanacaktır” şeklinde konuştu.
‘GRİ DÖNEM İLE TELAFİ EĞİTİMİNE ERKENDEN BAŞLIYORUZ’
Öğrencilerin yaşadığı kaybı en aza indirgemek için 31 Ağustos ayında gerçekleşecek telafi eğitimlerine yıllardır uyguladıkları Gelişimci Eğitim Sistemi (GES) ile daha önce başlayacaklarını vurgulayan Bitlis, “GES modelimiz kapsamında yıllardır diğer okullar eğitim ve öğretime başlamadan önce ‘Gri Dönem’ adı verdiğimiz erken dönem eğitime başlıyorduk. 31 Ağustos tarihinde başlayacak telafi eğitim sürecinde de ‘Gri Dönem’ uygulamamızı sürdüreceğiz. Bakanlığımızın ’15 Ağustos tarihinde özel okullar telafi eğitime başlayabilir’ yönergesinden yola çıkarak yüz yüze eğitimimize başlayacağız. Günlük ders saatimiz 8 saat olacak ve haftalık derslerimizi beş günden, altı güne çıkaracağız. Artık yeni normalimiz olarak kabul ettiğimiz koronavirüs pandemisine eğitimi adapte edebilmek için Danimarka ve diğer İskandinav ülkelerinde uygulanan yüz yüze eğitimin yanı sıra çevrimiçi dersler de devam edecek” diye konuştu.
DEPREM VE COVID-19 YÖNERGESİ KREŞLERİN KAPANMASINA NEDEN OLDU
Pek çok kreş ve bakımevinin koronavirüs pandemisinden olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Bitlis, “29 Mayıs 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı genelge ile Özel Okulların Okul öncesi bölümlerini, kreş ve gündüz bakım evlerini 1 Haziran 2020’de açabileceklerini öğrendik. Bu açıklamadan sonraki iki gün içinde bu kurumların yönergede ‘kontenjanlarının yarısı’ kuralının yanı sıra sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması istendi. Sonuç olarak; bölgemizde bağımsız kreş, anaokulu ve gündüz bakım evlerinin yüzde 95’inin açılamadığı gibi, bazı özel okul öncesi bölümleri de açılmadı. Aslında verilen yönerge içeriği; başta Danimarka, Almanya’daki tecrübelerin doğru anlaşılıp, uyulması gereken isteklerden oluşuyordu. Sorun bunun iki gün içerisinde istenmesi oldu. İşin diğer önemli bir yanı olan deprem yönergesi; Covit-19 ‘dan dolayı ya ertelendi ya da önceliğini kaybetti. Bilindiği üzere, 10 Nisan’da deprem endişesi ile MEB, bütün kurumlarından, 2018 yeni deprem yönergesine göre yapı denetim kurumu sağlamlık belgesi istemişti. Bu iki süreç üst üste eklenince; çözümleme de gerçekleştiremediklerinden birçok bağımsız anaokulu, kreş, hatta özel okullar bu iki yükü taşıyamayacakları için sektörden çekilme kararı aldılar” ifadelerini kullandı.
Hibya Haber Ajansı