KIZILCAHAMAM’da hafta sonu düzenlenen kongrede oluşturulan Kırmızı Et Sektörü Komisyonu, çalışmalarının sonuç raporunu açıkladı. Türkiye’de kırmızı et sektörüne yönelik olarak işletmelerin rantabl ve prodüktif çalışmasına imkan verecek, başta üretim, fiyat, pazar, örgütlenme ve destekleme politikaları olmak üzere çeşitli uygulamalara gereksinim duyulduğunun belirtildiği raporda, sektöre ilişkin olarak AB Ortak Tarım Politikası kapsamında teknik mevzuat uyum çalışmalarına hız verilmesi gerektiği ifade edildi.
Çayır-mera alanları geliştirilmeli
Kırmızı et üretimi ve ortalama karkas verim düzeylerinin iyileştirilmesinde, hayvan ıslah çalışmaları yanında, bakım ve besleme koşullarının geliştirilmesi, damızlık ve erken yaşta hayvan kesimlerinin minimuma indirilmesi, besicilik faaliyetinde bulunan işletmelere yönelik teşvik ve destekleme politikalarının geliştirilerek devamlılığının sağlanması gerektiğinin vurgulandığı raporda, hayvansal üretimde maliyetleri aşağı çekmek için çayır-mera alanlarının nicelik ve nitelik yönünden iyileştirilmesi, yem bitkileri üretimine gereken önemin verilmesi ve desteğin sürdürülmesi gerektiği kaydedildi.
Vakit geçirilmemeli
Kasaplık hayvan arzındaki mevsimsel dalgalanmalar nedeniyle et sanayi işletmelerinin düşük kapasite kullanım oranlarıyla çalıştığı, bu bakımdan, sektörde özellikle fiyat ve pazar düzenlemelerini hayata geçirerek, etkin şekilde müdahale alımları üstlenebilecek bir müdahale kurumunun vakit geçirilmeden oluşturulması istendi. Bulaşıcı hayvan hastalıklarının, kırmızı et üretimini olumsuz etkilediği ve ekonomik kayıplara neden olduğunun ifade edildiği raporda, bu kapsamda hayvan hastalıklarının kontrolü ve eradikasyonu çalışmalarına hız verilmesi, ulusal ölçekte gerçekleştirilecek projelerle AB mali fon ve kaynaklarından yeterli ölçüde faydalanılması gerektiği kaydedildi. Raporda, kırmızı et sektöründe haksız rekabete ve devletin önemli ölçüde vergi kaybına neden olan sınırlardan kaçak hayvan girişleri ve kayıt dışı et üretiminin önlenmesi gerektiğine dikkat çekildi.