ABD’nin başkenti Washington’da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun şahitliğinde, biri Küçük ve Orta Ölçekli İşletmecileri Destekleme ve Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) ile onun ABD’deki karşılığı olan Küçük İşletmeler İdaresi (Small Business Agency-SBA) ve Uluslarası Ticaret Birimi (ITA), diğeriyse yine KOSGEB ile Azınlık İşletmeleri Geliştirme Ajansı (MBDA) ve ITA arasında iki ayrı mutabakat zaptı imzalandı. Türk ve Amerikan KOBİ’leri arasında işbirliklerinin kurulabilmesi amacını taşıyan mutabakat zabıtları, Marriot Wardman Park Oteli’nde düzenlenen 29.Ulusal Azınlık İşletmeleri Geliştirme Haftası Konferansı sırasında imzalandı.
Rekabet gücü artırılacak
Konferans ve imza törenine, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu’nun başkanlığında, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan’nın da bulunduğu heyet katılırken, heyet, işbirliği yapılacak kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdi.
Mutabakat zabıtlarına, Bakan Yardımcısı Kavranoğlu’nun şahitliğinde, KOSGEB Başkanı Kaplan, MBDA Ulusal Direktörü David Hinson, SBA Başkan Yardımcısı Marie Johns ve ITA Müsteşar Yardımcısı Juan Verde tarafından imza atıldı.
Çok önemli anlaşmalar
KOSGEB, SBA, MBDA VE ITA arasında işbirliğinin temelini atmak üzere imzalanan sözkonusu mutabakat zabıtları ile, iki ülke işletmelerinin rekabet gücünün ve ticaret hacimlerinin artırılması amaçlanıyor. İmza töreninin ardından konuşan Kavranoğlu, KOSGEB ile Amerikan kuruluşları arasında imzalanan anlaşmaların çok önemli olduğunu, bu anlaşmalarla KOSGEB üyesi KOBİ’lerin Amerikan pazarına daha iyi ulaşmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
İki yıldır çalışılıyordu
Kavranoğlu, bu anlaşmalar üzerinde KOSGEB’in iki yıldır çalıştığını ve bugün başarıyla tamamlanmış olmasından dolayı çok memnun olduklarını ifade etti. KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da bugün Türkiye ile ABD’nin KOBİ’lere yönelik yapmış oldukları çalışmalara ivme kazandıracak anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. Anlaşmalarda sadece tek kurum değil, birçok tarafın sözkonusu olduğunu anlatan Kaplan, anlaşmalar sonucunda hem iki ülke kurumlarının tecrübe paylaşımının sözkonusu olacağını, hem de iki ülke KOBİ’lerinin işbirliği ve ticaretinin artması anlamında sonuçlar doğurmasını beklediklerini belirtti. Kaplan, “Buradaki çalışmalara daha da farklı boyutlar kazandırma adına da bu protokoller ilk adım olmuş oldu” ifadesini kullandı.