Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
'Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
"Yeni Kamu Binalarına Yeşil Sertifika Zorunluluğu Geliyor
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Dijital Terörizm Milli Güvenlik Sorunu, Herkes Sorumluluk Almalı
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Erdoğan:UCM’nin Kararı, İnsanlık Adına Büyük Bir Adım
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
Tekin, Öğretmenler Günü'nde Mesleki Düzenlemeleri ve Eğitimdeki Değişimi Anlattı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
İŞKUR Aday Havuz Sistemiyle 50 Bin İş Arayana Ulaşıldı
HABERLER>GÜNDEM
22 Mayıs 2009 Cuma - 10:33

GÜL'ÜN YARGILANMASINA UZANAN YOLU KİM AÇTI?

Türkiye günlerdir Ankara’nın Sincan ilçesindeki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mahkemelerde yargılanabileceğine ilişkin verdiği kararı tartışıyor ancak gözden kaçan bir detay var. İşte o küçük ama önemli detay…

GÜL ÜN YARGILANMASINA UZANAN YOLU KİM AÇTI?

 Türkiye günlerdir Ankara’nın Sincan ilçesindeki 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mahkemelerde yargılanabileceğine ilişkin verdiği kararı tartışıyor ama bu kararın uzun bir hukuki yazışma sürecinin sonunda oluştuğu gözlerden kaçıyor. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için ‘Yargılanabilir’ kararı verdiğinden beri tartışmaların odağında Cumhurbaşkanlarının Anayasa’ya göre milletvekillerinin sahip olduğu türden bir dokunulmazlığa sahip olup olmadığı konusu yer alıyor.
Gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Köksal Toptan, gerek Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek ve gerekse Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gül’le ilgili mahkeme kararını açık bir dille eleştirip Cumhurbaşkanlarının sadece ‘vatana ihanetle’ suçlanabileceğini söylediler bu tartışmalar sırasında.
Gül’le ilgili dosyanın Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne kadar nasıl gittiğine kimse bakmadı. Dosya, 1997 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Refah Partisi’nin kasasında olan parayı Hazine’ye geri ödeyememesi üzerine açılmış bir dizi davadan oluşuyor ve bu yüzden de kamuoyunda ‘Refah Partisi’nin kayıp trilyonu davası’ adıyla anılıyor.

Dosya komisyonda bekliyordu

Refah Partisi kapatıldığında bugünkü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu partinin hem milletvekili hem de genel başkan yardımcısıydı. Milletvekili sıfatı 2007 yılının ağustos ayında Cumhurbaşkanı seçilene kadar da devam ettiği için Gül hakkında ceza yargılaması yapılamadı; çünkü Gül, anayasanın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlığa sahipti. Ve bu yüzden bugün Sincan 1. Ağır Ceza’dan yeniden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen dosya da TBMM’de Gül’ün dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle ilgili Meclis komisyonunda bekliyordu.
Gül’ün 28 Ağustos 2007’de Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından TBMM Başkanlığı, bu dosyayı ‘işlem yapılmak üzere’ Başbakanlık’a gönderdi. Bizzat TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın imzasını taşıyan yazıyı alan Başbakanlık da, dosyayı Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın imzasıyla ‘işlem yapılmak üzere’ Adalet Bakanlığı’na sevk etti. Dosyayı alan Adalet Bakanlığı da bunu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ‘gereği’ için gönderdi.
Bugün Cumhurbaşkanı’nın yargılanamayacağını savunan TBMM Başkanı ve Başbakan’ın bu yazışmalar sırasında böyle düşünmedikleri anlaşılıyor; çünkü, 2007 Ağustos’unu izleyen aylarda bu kişiler Cumhurbaşkanı’nın yargılanamayacağını düşünüyor olsalar, TBMM’nin dosyayı hiç göndermemesi, Başbakanlık veya Adalet Bakanlığı’nın da dosya kendilerine kadar gelse bile bunu TBMM’ye iade etmesi gerekirdi.
Oysa mahkeme dosyasından ve Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararından anlaşılıyor ki, hem TBMM Başkanlığı Gül’ün Cumhurbaşkanı seçilince milletvekili dokunulmazlığını kaybettiğine hükmedip dosyayı işleme sokmuş hem de Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı da yine dokunulmazlık olmadığı düşüncesiyle dosyanın adli işlemlerin devamı amacıyla savcılığa sevkini sağlamışlar.
Nitekim bütün bu zincirin sonunda dosyayı eline alan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı’nın yargılanamayacağı yönünde bir hukuki görüş oluşturup ‘Kovuşturmaya gerek yoktur’ demişti. Ancak savcılığın bu kararına yapılan itiraz üzerine dosya Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti ve mahkeme de Cumhurbaşkanı Gül’ün milletvekillerinin sahip olduğu türden bir dokunulmazlığa sahip olmadığına hükmederek halen süren tartışmayı başlattı.
Bu tartışma sırasında, geçmişte dosya üzerinde oynadıkları rolü hatırlamayan TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda siyasetçi görüş açıkladı, hemen hemen tamamı da Gül’le ilgili verilen yargılama kararını eleştirdi. (Radikal)

Dosyayı gönderip ‘olmaz’ dediler
TBMM Başkanı Köksal Toptan: “Anayasaya göre yargılanamaz, görev süresi içinde yargılanamaz. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet etmekten yargılanabilir. Görev süresi sona erince yargılanıp yargılanmayacağı konusunda dosyanın içeriğine bakmak lazım.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan: “Bazen yargıdan siyasi ve taraflı kararlar çıkabiliyor. Bu mahkeme daha önce de benimle ilgili siyasi bir karar vermişti.Bazı mahkeme kararlarını anlamakta zorlanıyorum. Biz Türkiye’ye hizmet etmek istiyoruz. Ama biz bir şeyler yapmak isteyince engelleniyoruz. Bu tür yargı kararları yabancı sermayeyi ürkütüyor. Anayasa’da her şey açıktır. Mahkemenin bu kararı Anayasa’yı bağlamaz.”
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek: “Anayasa’nın 104. maddesine göre sayın cumhurbaşkanları devletin birliğini temsil eder. İkincisi, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve milletin birliğini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını gözetir ve devletin kurumlarının uyum içerisinde çalışmasını gözetir. Bu dört tane görev bile sayın Cumhurbaşkanı’nın, bugünkü, dünkü veya gelecekteki, nasıl önemli bir konumda olduğunu ortaya koymaya yeter. Dolayısıyla bu 104. maddedeki görevler aslında 1961 Anayasası’ndaki görevlerle de benzeşir. O zaman dokunulmazlığı ifade edilmişti. Anayasa’da ifade edilmemiş dokunulmaz olmadığı sonucuna götürmez.”
Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, son revizyonda kabine dışı kaldığı için bu konuda herhangi bir görüş beyan etmedi.(radikal)

 

 
SAKIK KARDEŞLER BİRBİRİNE GİRDİ...
 
YAZICIOĞLU KAZASINDA SUİKAST ŞÜPHESİ GÜÇLENİYOR!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SAKIK KARDEŞLER BİRBİRİNE GİRDİ...
Cezaevindeki PKK'nın iki numarası Şemdin Sakık, kardeşleri DTP'li Sırrı ...
AB'den REZİL BAHANE
AP İngiliz vekili Silk, "Türkiye’de tek bir kadının sünnet edilmediğini ...
BAHÇELİ GÜL’ÜN ÇAĞRISINI GERİ ÇEVİRDİ
MHP lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununun ...
 
NURTOPU GİBİ BİR KRİZİMİZ DAHA OLDU
Mahkemenin Gül hakkında hazırlanan fezlekenin işleme konulması zorunluluğu ...
Kamer Genç Arınç'la kapıştı
Devlet Bakanı Arınç ile Kamer Genç arasında TBMM'de ağız kavgazı yaşandı. ...
Gül'den şok karara ilk yorum
Sincan mahkemesi bir karar aldı, siyaset bununla çalkalandı. Cumhurbaşkanı ...
 
Bana devir yapılmadı ki!..
DP'de lider değişti ama devir teslimde eski lider yoktu...
AB SÜRECİ TEK YÖNLÜ, DÖNÜŞÜ YOK
Ortaklık Konseyi'nin 47. toplantısı dün Brüksel'de yapıldı. Toplantının ...
Yeni Teşvik Yolda..
Hükümet, 15 gün içerisinde uygulamaya koymaya hazırlandığı teşvik paketinde ana çerçeveyi belirledi.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri