AVRUPA Birliği Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Avrupa Parlamentosu üyesi Robert Kilroy-Silk’in Türkiye’deki "kadın sünnetleri" ve "töre cinayetleri" konusundaki iki yazılı soru önergesini ortak bir cevapla yanıtladı.
Kilroy-Silk, Avrupa Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle geçen ay başında Parlamento Başkanlığı’na verdiği "Türkiye’de kadın sünneti" başlıklı yazılı soru önergesinde şu ifadeyi kullanmıştı: "Komisyon Türk hükümetini, ülkede hiçbir kadın ya da kızın sünnet edilmediği yönünde kesin kanıt sağlayamayan hükümetlerin AB’ye gireceğine izin verilmeyeceği konusunda bilgilendirdi mi?"
İngiliz vekilin diğer önergesi ise şöyleydi: "Komisyon Türkiye’yi ’töre cinayetleri’ denilen şey durdurulmadan AB’ye katılma şansı olmadığı konusunda haberdar edecek mi?"
Rehn’den politik cevap
Olli Rehn ise şu "politik" yanıtı verdi:
"Türkiye’nin uygulamada, kadın hakları dahil temel haklarla ilgili kurallara tamamen riayet edilmesini sağlaması gerekmektedir. Bu bakımdan Türkiye’nin, AB yolunda nihai olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından garanti altına alınan hak ve özgürlüklere tam saygıyı sağlamaya yönelik gerekli tüm önlemleri alması gerekir. Türk yetkililer, çeşitli fırsatlarla ve değişik düzeylerde bu konuyla ilgili bilgilendirilmişler ve bu yöndeki çalışmalarını sürdürmektedirler."
AP vekili ırkçılıkla suçlanmıştı
AP’nin İngiliz milletvekili Robert Michael Kilroy-Silk, dün 68 yaşına bastı. AP’ye bağımsız olarak seçilen Kilroy-Silk, aslen bir akademisyen ve televizyoncu. İşçi Partisi’ndeki kariyerinin ardından kendi adını taşıyan bir program sunmaya başlayan Kilroy-Silk, "Araplara hiçbir şey borçlu değiliz, intihar bombacılarından başka insanlığa ne katkıları oldu ki" sözleriyle tepki çekmişti.
Cinsel istek körelsin başlık parası artsın
Kadın sünnetinde, cinsel zevk veren klitoris ve prepuslalar alınıyor veya dağlanıyor. Bazen vajina dudakları da kesiliyor, ki buna "firavun sünneti" deniyor. Cinsel organın büyük bölümü dikiliyor.
Genelde 8-14 yaşındaki kızlara uygulanıyor. Amaç, kadının cinsel isteğini küçük yaşta asgariye indirmek ve cinsel ilişkiye girmekten soğutmak. Böylece evlenene kadar bakire kalmasını ve evlendikten sonra da eşine sadık olmasını sağlamak. Cinsel organı daha sıkı dikilen kızın başlık parası yüksek oluyor.
Sudan, Somali ve Eritre başta, Kuzey ve Orta Afrika’da yaklaşık 30 ülkede kadın sünneti uygulanıyor. Bu bölgedeki kadınların %72-99’u sünnetli. Latin Amerika, Ortadoğu Doğu ve Hindistan’da bazı Müslüman topluluklar da yaygın. Kuzey Irak’ta da görülüyor. Kürt parlamentosu ise kanun çıkarmayı reddediyor.
BM verilerine göre, dünyada her gün yaklaşık 6 bin genç kız sünnet ediliyor. 150 milyon sünnetli kadın var. Binlerce yıllık bu uygulamanın İslam ile ilgisi olmasa da, yanlış ama yaygın inanç sürüyor.(