Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında ‘Kayıp Trilyon’ davası nedeniyle hazırlanan fezlekenin işleme konulması zorunluluğu bulunduğuna yönelik kararı tartışma yarattı. Bu sürecin durmasının tek yolu ise Adalet Bakanlığı’nın Yargıtay’a kanun yararına bozma başvurusu yapmasından geçiyor. Ancak Yargıtay kararı haklı bulursa, Gül hakkında soruşturma yürütülmesi zorunlu hale gelecek. Bu durumda, ifade vermeye gitmemesi halinde “zorla getirme” kararı çıkarılması bile söz konusu olabilecek.
Kapatılan RP’ye yapılan Hazine yardımının devlete iade edilmemesine ilişkin ‘Kayıp Trilyon’ davasında, Necmettin Erbakan’ın da aralarında bulunduğu 71 kişi hapse mahkûm edildi. Genel başkan yardımcıları ve diğer merkez yöneticileri ise beraat etti. Dönemin genel başkan yardımcılarından Gül, davanın açıldığı günden bu yana dokunulmazlığı bulunduğu için, beraat edeceğine kesin gözüyle bakılmasına rağmen yargı önüne çıkmadı.
Yargılanması gerekir
Anayasada cumhurbaşkanlarının dokunulmazlığı bulunduğuna yönelik bir düzenleme bulunmaması nedeniyle, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dava yeniden gündeme geldi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, cumhurbaşkanının dokunulmazlığı olmadığının kabul edilemeyeceğini belirterek, dosyayı takipsizlikle kapattı.
Ancak emekli bir yargı mensubunu “taraf” kabul ederek takipsizliğe yapılan itirazı görüşen Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, anayasada bulunmayan dokunulmazlığın kıyas yoluyla varmış gibi düşünülemeyeceğini belirterek, Gül’ün evrakta sahtecilik suçundan yargılanmasına hükmetti.
Çankaya Köşkü’nün “cumhurbaşkanları vatana ihanet suçu dışında yargılanamaz” görüşüne karşılık, savcılığın Gül hakkında soruşturma sürecini başlatması gerekiyor.
Tutup götürecek misin?
Burhan Kuzu (TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AKP Milletvekili): Kararı nasıl uygulayacaksın? Gitmedi diyelim. İki polisle kolundan mı tutup götüreceksin? Cumhurbaşkanlığı’nda görevli bahçıvanı yargılamak için izin gerekiyor ama cumhurbaşkanı için gerekmiyor. Hukuk sorun çıkarmak için değil, sorunu çözmek için vardır.
Atilla Kart (CHP Konya Milletvekili): O dosya bir yıl Adalet Bakanlığı’nda sümenaltı edildi. Israrlı takibim üzerine işleme konuldu. Sonra bu süreç gelişti. Ceza hukukunda kanunilik esastır. Bu süreçten sonra cumhurbaşkanının “ifade vermiyorum” demek gibi bir tercihi olamaz.(milliyet)