Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bakan Tekin, Türk Cumhuriyetlerinden çocuklarla bir araya geldi
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Bahçeli: Ülkemizi fiilen işgal altında gösterme provalarını hazmetmek mümkün değildir
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid ile görüştü
HABERLER>EKONOMİ
18 Ağustos 2021 Çarşamba - 10:40

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Küresel piyasalarda da gözler dün ki Powell konuşmasına ve bu akşam yayınlanacak olan Fed toplantı tutanaklarına çevrildiğinden yurtiçinde oldukça sakin bir gün geçirdik.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Küresel piyasalarda da gözler dün ki Powell konuşmasına ve bu akşam yayınlanacak olan Fed toplantı tutanaklarına çevrildiğinden yurtiçinde oldukça sakin bir gün geçirdik. BİST100 endeksi günü % 0.44’lük artışla 1.461,69 puandan kapatırken işlem hacmi 15.15 milyar TL olarak gerçekleşti. Dolar/TL’de düşüş süreci dünde devam etti. 8.60 seviyesinin altında satış baskısı altında bulunan kurda 8.29’un önemli bir destek olduğunu hatırlatalım. BİST100’de ise bizim için halen önemli seviye 1466 bölgesi olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kapanış gelmediği sürece tam olarak alış baskısının yaşandığından bahsedemeyiz.

Bugün yurtiçinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Ağustos Çarşamba akşamı saat 21:00'de Kanal 7 ve Ülke TV ortak yayınında Gündem Özel programında açıklamalarda bulunacak. Erdoğan’ın ekonomi ile ilgili sözlerini yakından takip edeceğiz. Bunun dışında akşam hemen hemen aynı saatlerde Fed’in toplantı tutanakları da yarın yurtiçi piyasalarda belirleyici olabilir.

ABD:  Dün ABD’de perakende satışlar aylık bazda beklentilerin altında % 1,1 azalış gösterirken, Çekirdek Perakende Satışlar benzer şekilde aylık bazda beklentilerin altında % - 0,4 açıklandı. Perakende satışlarda yavaşlamanın bundan sonraki aylarda devam edip etmeyeceğini takip edeceğiz. Hem büyüme hem enflasyon üzerinde etkisi bulunan perakende satışların azalışın devamı enflasyonun bir miktar yavaşlamasına sebep olabilir. Ama bu durumun geçiçi mi kalıcı mı olacağını sonraki aylarda izlememiz gerekiyor. ABD’de perakende satışların azalmasında araç satışlarındaki düşüş ve Delta varyantının etkili olduğunu görüyoruz. ABD'de diğer verilerden Sanayi Üretimi beklentilerin üzerinde aylık bazda % 0,9 artış gösterirken, Kapasite Kullanım Oranı da benzer şekilde beklentilerin üzerinde % 76,1 olarak gerçekleşti. Dün akşam Fed Başkanı Powell yaptığı açıklamalarda ABD ekonomisinin henüz pandemi öncesi seviyesine dönmediğini söylerken Delta varyantındaki artışın ekonomi üzerinde gözle görülür bir etkisi olup olmayacağı belirsizliğini koruduğunun da altını çizdi.  Fed Başkanı Powell tahvil alım programının gidişatı hakkında ise bir açıklama yapmadı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD'de yüksek enflasyon rakamlarının kısa ömürlü olacağına inandığını, yüksek enflasyonun geçici olup olmadığını görmek için verileri yakından takip edeceklerini söylerken Fed'in faiz oranlarını artırmaktan hala birkaç yıl uzakta olduğunu ifade etti. Kashkari, bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında varlık alımlarını azaltmaya başlamanın makul olabileceğini tekrarladı. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, arz tedarikinde darboğazın devam ettiği bazı malların enflasyonu etkilemeyi sürdürdüğünü söylerken borç yükünün büyümesinden ve enflasyonist baskılardan kaçınabilmek için tahvil alım programının hızlı şekilde sona erdirilmesi gerektiğini savundu. Rosengren varlık alım programını sonbaharda azaltmaya başlayacağını ve alımları 2022 ortasında sona erdireceğini duyurma yönünde bir karar almasına destek vereceğini de belirtti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün düşüşünü sürdürürken ABD açılışı ile birlikte kayıplarını geri almaya çalıştı. Bugün ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş görülürken % 1.27 seviyesinden işlem görmekte. Dolar endeksi ise dün sert alıcılı bir seyir izlendi. ABD borsaları ise günü satıcılı kapattı. Fed toplantı tutanakları öncesi zayıf gelen veriler tapering endişelerinin yanında kar satışları da borsaların geri çekilmesini sağlayan unsur oldu.

Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin verilerde yapı ruhsatlarının 1.61M açıklanması beklenirken konut başlangıçlarının ise 1.60 milyon adet gerçekleşmesi bekleniyor. Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının ise 1.5 milyon varil azalacağı öngörülmekte. Ama bugün asıl gözler Fed toplantı tutanaklarından çıkacak mesajlara odaklanacak. Fed’in tahvil alım programının azaltımı için ne zaman başlangıç yapacağının sinyali aranacak. Enflasyonda yükselişin kalıcı olmayacağı mesajlarının verileceği tutanaklarda bizi ilgilendiren kısım istihdama yönelik gelişmeler olacaktır. Önümüzdeki toplantıda tapering yönünde bir mesaj verilmesi durumunda dolar endeksinde ve ABD 10 yıllık faizinde yükselişlerin sertleşmesini borsalarda ise satışların derinleşmesini bekliyoruz. Bu yönde mesaj verilmezse piyasa bir süre daha stabil kalabilir.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde 2021 yılının 2. çeyreğine ilişkin büyüme verisi beklentiler dahilinde % 2,0 olarak açıklandı.  Dolar endeksinde sert yükselişle birlikte Eur/Usd paritesi kritik olan 1.1700 desteğine kadar düşerken bu seviyenin kırılması halinde çok daha sert satış baskısı altına gireceğini tekrar hatırlatalım. Eur/Try ise hem Türk Lirası’ndaki güçlenme hem Euro’daki düşüş nedeniyle satışını sürdürmekte. 10.05 seviyesinin altında satış baskısı devam ediyor. Avrupa borsaları dünü karışık kapattı.  Avrupa borsalarında sağlık sektörü hisseleri yükselirken otomotiv sektörü hisselerinde düşüşler borsalarda karışık bir seyrin yaşanmasını sağladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde kritik enflasyon verileri açıklanacak. Daha önce Avrupa Merkez Bankası enflasyon konusunda simetrik % 2’yi kabul etmişti. Yani ara ara enflasyonun % 2’nin üstüne çıkmasına müsaade edeceklerini ancak kalıcılık olması durumunda mevcut para politikasında değişiklik yapacaklarını ifade etmişti. Bugün Eur Bölgesi’nde aylık bazda TÜFE’NİN % 0.1 azalması beklenirken yıllık bazda TÜFE’nin ise % 2.2 artması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’nin aylık bazda % 0.4 azalacağı tahmin edilirken yıllık bazda çekirdek TÜFE’nin % 0.7 geleceği öngörülmekte.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1452 seviyesinin altında önce 1441 ve arkasından 1430 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1466 direncinin kırılması halinde önce 1476 ve arkasından 1492 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1584 seviyesinin kırılması halinde önce 1590 ve arkasından 1601 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1573 desteğinin altında önce 1565 ve arkasından 1555 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.3840 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3350 ve arkasından 8.2900 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4800 direncinin üzerinde önce 8.5435 ve arkasından 8.5880 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1781 seviyesinin altında önce 1771 ve arkasından 1755 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1792 direncinin kırılması halinde önce 1797 ve arkasından 1807 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ANSGR ANADOLU SİGORTA - Ocak - Temmuz döneminde prim üretimi %25,5 artışla 5,57 milyar TL’ye yükseldi.

#BRLSM BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK - Şirket payları 20 Ağustos'ta Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#BOSSA BOSSA - Adana Hacı Sabancı OSB’deki üretim tesislerinde artan talebi karşılamak amacıyla toplam bedeli 45 milyon dolar olan yatırım kararı alındığı açıklandı.

#BTCIM BATIÇİM - Şirketin 11 pay sahibinin sahip olduğu toplam %30,02’lik payın Çiftay İnşaat’a devredildiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - Şirket projelerinden Tual Bahçekent 4. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi'nde ve buradaki parsele ait Altyapı ve Çevre Düzenleme İşlerinin Geçici Kabul Tutanağının onaylandığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Şirket payları yarın Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#KATMR KATMERCİLER - Sermaye artırımından elde edilmesi beklenen fonun 165 milyon TL’sinin finansal borç ödemelerinde, 150 milyon TL’sinin şirketin savunma sanayii alanında üstlendiği projelerin finansmanında, 24,5 milyon TL’sinin işletme sermayesinde, 15 milyon TL’sinin Ar - Ge harcamalarında, 15 milyon TL’sinin kapasite artışı için gerekli makine -teçhizat yatırımlarının finansmanında, 10 milyon TL’sinin ise dijital dönüşüm ve organizasyon yapısının güçlendirilmesi için alınacak hizmetlerin finansmanında kullanılacağı açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirketin Çanakkale OSB tarafından düzenlenen, 'Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi Elektrik Üstyapı Modernizasyonu ve SCADA Programının Kurulumu ile Otomasyonun Sağlanması ihalesine 4,5 milyon TL bedel ile katılarak en avantajlı teklifi vermesi sonrasında, Çanakkale OSB ile sözleşme imzalandığı açıklandı.

#PETKM PETKİM - Socar Türkiye’nin 1,3 milyar dolarlık sendikasyon kredisi aldığı medyada yer aldı.

#KUYAS KUYUMCUKENT - Şirket unvanının Kuyaş Yatırım A.Ş. olarak değiştirildiği açıklandı.

#PGSUS PEGASUS - 2021 için öngörülen jet yakıtı kullanımının %61’ünün hedge edildiği açıklandı.

#RTALB RTA LABORATUVARLARI - Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından Covid - 19 tanı kitinin temini kapsamında yapılan anlaşma sonrasında şirkete 1.500.000 adet ürün siparişi verildiği açıklandı..

#YKSLN YÜKSELEN ÇELİK - Şirketin hali hazırda müşterisi olan ve imalat sanayinde faaliyet gösteren özel bir şirketin düzenlediği olduğu çelik satın alma ihalesi kapsamında, hadde ve dövme vasıflı alaşımlı çeliklerin yer aldığı ihaleye teklif verdiği açıklandı.

#HALKB HALKBANK - 176 gün vadeli 70 milyon TL tutarında bono ihraç edildi. Linktera’nın banka ile Ticari Krediler Dönüşüm Programı'nı hayata geçireceği medyada yer aldı.

#ULUUN ULUSOY UN - Şirket paylarının geri alınması kapsamında 15.000 adet pay 5,18 TL fiyattan geri alındı.

#AKSUE AKSU ENERJİ - Hüseyin Şahin tarafından 10,80 - 10,96 TL fiyat aralığından 78.253 adet pay satılırken, şirket sermayesindeki payı sıfırlandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de fiilen kullanılan yabancı sermayede yüzde 25,5 artış
 
Tatile geldi Kızılay gönüllüsü oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasa gelişmeleri
Dün Fed Başkanı Powell katıldığı bir panelde ekonominin henüz pandemi ...
Delta riski var ama?
Piyasalar ralliye kısa süreli ara verirken buna bahane olarak delta varyantı öne sürülmektedir.
Kredi kartı başvuruları ilk altı ayda %100 arttı
Kredi ve sigorta karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com'un açıkladığı ...
 
Delta Varyantı riski
Piyasalarda delta varyantının ekonomik aktiviteyi yavaşlatabileceği risk ...
Piyasalar büyümeye odaklanacak
ABD’de Cuma günü Michigan Tüketici Güveni Endeksi’nin son 10 yılın en ...
Altın son 5 ayın en düşük seviyesinden döndü
Platin üç haftalık kayıp yaşamasının ardından geçtiğimiz haftayı kazançla ...
 
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde içinde piyasalar güne cari denge verisi ile başladı.
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık %22,80, aylık %1,34 arttı
Tarım-ÜFE' de (2015=100), 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre ...
Bu hafta ne oldu
Bu hafta küresel piyasaların odağında ABD enflasyon verisi, yurt içi piyasaların ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri