Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>EKONOMİ
16 Ağustos 2021 Pazartesi - 12:09

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde içinde piyasalar güne cari denge verisi ile başladı.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde içinde piyasalar güne cari denge verisi ile başladı. Türkiye'de Cari Açık Haziran ayında beklentilere paralel 1.13 milyon dolar olarak gerçekleşirken, 12 aylık Cari İşlemler Açığı 29.679 milyon dolar olmuştur. Bu dönem doğrudan ve portföy yatırımları artmıştır. Yabancıların bu dönem hem hisse hem de tahvile giriş yaptıklarını görüyoruz.  Artan ihracat, azalan altın ithalatı ve turizm gelirlerindeki artış cari açığın azalmasına neden olmuşken TCMB son faiz kararı raporunda yılın 2. yarısında cari fazla beklediklerini ortaya koymuştu. Ancak son dönemde ülkemizin Güney’inde meydana gelen yangınların turizm sektöründe rezervasyonları nasıl etkileyeceğine bakmak lazım. Resmi rezervlerde bu ay 8.840 milyon dolar net artış görüldü. BİST100 endeksi günü %  0,22 değer kazanarak günü 1.447,64 puandan tamamlarken  toplam işlem hacmi 12 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 1,07 ile kimya, petrol, plastik, en çok kaybettiren ise % 1,37 ile sigorta oldu. Usd/Try tekrar 8.60 seviyesinin altına inerken satış baskısı altına girdi. Cuma gecesi ise kapanışa yakın Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu "BB-" , görünümünü ise “durağan” olarak teyit ettiğini açıkladı. Fitch, yaptığı değerlendirmede zayıf para politikasının enflasyon riskini artırdığını, Türkiye’nin yüksek finansmana ihtiyacı olduğunu ve düşük dış likidite sebebiyle notun korunduğunun altını çizdi. Fitch riskleri sıralarken enflasyona bağlı belirsizliğin sürdüğünü, merkez bankası bağımsızlığının olmamasını ve 2023'e kadar yapılacak genel seçimler öncesindeki istikrarın bozulma potansiyelini dile getirdi. Enflasyonu 2021 yılı sonunda % 16.9 beklediklerini söyleyen kurum, büyüme beklentisini ise % 6.3’ten % 7.9’a çıkardıklarını belirtti. Almanya, ABD, Türkiye ve İsrail'i yüksek riskli bölge ilan etti, bu ülkeler için aşısız vatandaşlara karantina uygulanacak. Karantina süresi 10 gün olarak uygulanmakta.

Bugün yurtiçinde Temmuz ayına ait BÜTÇE Dengesi açıklanacak. Usd/Try’de 8.60 seviyesini takip etmeye devam edeceğiz. Bu seviyenin altında satış baskısı devam ediyorken bu seviyenin üstünde tekrar alımlar görülebilir. BİST100’de ise takip ettiğimiz ana seviye 1466 seviyesi olacaktır. Bu seviye kırılmadan borsanın henüz alış baskısına geçtiğini söylememiz mümkün olmayacaktır.

ABD:  ABD’de Cuma günü veri akışı kısmen sakindi. Michigan Tüketici Güven'i beklentilerin altında 70,2 puan gelirken, Michigan Tüketici Güven'i Aralık 2011'den itibaren en düşük seviyeye geriledi. Michigan Enflasyon Beklentisi % 4,6 olarak açıklandı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, varlık alımlarının azaltılması için birkaç ay daha güçlü tarım dışı istihdam verisi görmek gerekeceğini belirtirken işsizliğin henüz istenilen seviyeye gerilemediğini kaydetti. Dolar endeksi Cuma günü sert düşerken küresel bazda doların değer kaybettiğini izledik. Bu bağlamda ABD 10 yıllık tahvil faizleri de düşerken bugün bu düşüşü sürdürdüğünü ve şu an % 1.26’dan işlem gördüğünü izliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki bu baskı hem doların baskılanmasına neden olurken hem de küresel bazda hisse senetlerinin yükselişine destek vermekte. ABD borsaları Cuma gününü alıcılı tamamlarken tahvil faizlerinde baskının borsalar üzerindeki etkisi izlendi.

Bugün ABD’de New York İmalat endeksinin 28.9 puan açıklanması beklenirken piyasalar haftaya zayıf veri akışıyla başlayacak.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde ticaret dengesi  beklentilerin üzerinde 12.4 milyar euro olarak açıklandı. Dolar endeksinin sert geri çekilmesi  ile Eur/Usd paritesinde alımlar hızlanırken bu alımları satış fırsatı olarak gördüğümüzün bir kez daha altını çizelim. ABD’de tapering yaklaştıkça güçlü dolar algısı artacaktır.  Avrupa borsaları Cuma gününü yükselişle kapatırken şirket bilançolarının iyimser fiyatlamaları ve tahvil faizlerinde görülen aşağı yönlü baskı borsalarda alımlara neden oldu.

Bugün Euro Bölgesi’nde veri akışı sakin.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1442 seviyesinin altında önce 1433 ve arkasından 1425 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1448 direncinin kırılması halinde önce 1457 ve arkasından 1466 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1578 seviyesinin kırılması halinde önce 1590 ve arkasından 1601 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1565 desteğinin altında önce 1555 ve arkasından 1548 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.5067 seviyesinin kırılması halinde önce 8.4450 ve arkasından 8.3960 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.5435 direncinin üzerinde önce 8.5880 ve arkasından 8.6280 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1765 seviyesinin altında önce 1755 ve arkasından 1742 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1782 direncinin kırılması halinde önce 1792 ve arkasından 1797 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AVGYO AVRASYA GMYO - İstanbul Şişli Metrocity İş Merkezi’nde yer alan 95 m 2 ’lik dairenin mevcut kiracıya 1 yıl süre ile aylık 12.711 TL’ye kiraya verilmesine karar verildiği açıklandı.

#BRKO BİRKO MENSUCAT - 4 yatırımcı tarafından 2020 yılı Genel Kurulunun iptali istemiyle açılan davanın reddedildiği açıklandı.

#CRFSA CARREFOURSA - Adana Gayrimenkul’ün %100'ünün tamamının 212 milyon TL’ye potansiyel alıcılara devredilmesi hususunda Niyet Mektubu imzalandığı açıklandı.

#DARDL DARDANEL - 6 milyon euro ödemenin ilgili mali kuruluşlara yapılarak mali kuruluşların G.Kallimanis SA şirketinden olan alacaklarının teminatları ile beraber DARDL’e geçtiği açıklandı.

#DIRIT DİRİTEKS DİRİŞİK TEKSTİL - Şirketin Isparta Gönen’de Suleyman Demirel OSB’de yer alan fabrika nitelikli yapının güncel pazar değerinin belirlenmesi amacı ile Gayrimenkul Değerleme şirketi ile anlaşma yapıldığı açıklandı.

#ENKAI ENKA İNŞAAT - Şirketin kar payı dağıtmama kararı aldığı açıklandı.

#ESCOM ESCORT BİLGİSAYAR - Şirket bağlı ortaklığı Alesta Elektronik’in %4 oranında iştirak ettiği Barty Mobil’in yeni bir yatırım aldığı açıklandı.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Şirket paylarının halka arzı kapsamında toplam 44.346 yatırımcıdan halka arz edilen 27.000.000 adet payın 18,1 katına denk gelen 489.210.638 adet pay talep geldiği açıklandı.

#IEYHO IŞIKLAR ENERJİ HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı Işıklar İnşaat Malzemeleri’nin Bartın'da iki ayrı yerde bulunan klinker tuğla üretim tesisleri ve Işıklar İnşaat’ın depo tesisinin sel felaketinden etkilenmediği açıklandı.

#METRO METRO HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı Metro Turizm’in medyada yer alan yasal düzenlemeler harici taşımacılık yaptığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığı açıklandı.

#PEGYO PEKER GMYO - Sermaye artırımından elde edilen fonun 40,9 milyon TL’sinin Ardus Gayrimenkul ilişkili taraf cari borcuna ait ödemede, 1,6 milyon TL’sinin işletme sermayesinde, 4,8 milyon TL’sinin kısa vadeli finansal borç ödemelerinde, 2,4 milyon TL’sinin ise ticari borç ödemelerinde kullanıldığı açıklandı.

#PGSUS PEGASUS  - Temmuz ayında 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %3 artışla 1,45 milyona yükselirken, yolcu doluluk oranı 8,8 puan azalışla %87,6’ya geriledi. Dış hat yolcu sayısı %33 azalışla 1,04 milyona, yolcu doluluk oranı 15,6 puan azalışla %72,5’e geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %16 azalışla 2,49 milyona, yolcu doluluk oranı 11,3 puan azalışla %80,6’ya geriledi. Ocak - Temmuz 2019 yılına göre iç hat yolcu sayısı %32 azalışla 6,29 milyona, yolcu doluluk oranı ise 11,4 puan azalışla %80,9’a geriledi. Dış hat yolcu sayısı %59 azalışla 3,27 milyona, yolcu doluluk oranı ise 15,7 puan azalışla %67,7’ye geriledi. Toplam yolcu sayısı ise %45 azalışla 9,56 milyona ve yolcu doluluk oranı da 12,1 puan azalışla %75,8’e geriledi.

#RALYH RAL YATIRIM HOLDİNG - Şirketin bağlı ortaklığı Ral Yapı Mühendislik ile Özova Grup arasında Hatay İskenderun'da 3.422 m 2 ’lik arsa üzerinde geliştirilecek ticaret ve ofis alanlarından oluşacak proje için %50 - %50 arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı sözleşmesi görüşmelerine başlandığı açıklandı.

#RYGYO REYSAŞ GMYO - Şirket portföyünde yer alan Adana Sarıçam’daki 46.946 m 2 ‘lik üzerinde asma katlarla birlikte inşa edilecek 32.444 m 2 ‘lik lojistik depo yapımı için İnşaat Yapı Ruhsatının alındığı açıklandı.

#SAFKR SAFKAR - Yurtiçinde yerleşik savunma sanayii üreticisinden 0,55 milyon dolarık klima siparişi alındığı, teslimatların 6 ay içinde tamamlanmasının beklendiği açıklandı.

#TTKOM TÜRK TELEKOM - Şirket ile Türkiye Haber-İş Sendikası arasında Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlandığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık %22,80, aylık %1,34 arttı
 
81 ilden 26'sı mavi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi yıllık %22,80, aylık %1,34 arttı
Tarım-ÜFE' de (2015=100), 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre ...
Bu hafta ne oldu
Bu hafta küresel piyasaların odağında ABD enflasyon verisi, yurt içi piyasaların ...
Haftalık piyasa takvimi 16-20 Ağustos 2021
TCMB, 12 Ağustos tarihli Para Politikası Kurulu(PPK) toplantı özetini yayınlayacak.
 
Rekor üzerine rekor
Fed’in varlık alımlarını azaltmak için veri odaklı yönlendirmesi etkin ...
Uluslararası piyasalar
Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvilleri genel olarak alıcılı seyretti.
Merkez Bankası faizi değiştirmedi
Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale ...
 
TCMB toplantısı sonrasında TL varlıklarda pozitif bir seyir etkili oldu
TCMB dünkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi.
Küresel piyasalar
Beklentiden düşük gelen işsizlik maaşı başvuruları verisinin istihdam ...
Toplam ciro yıllık %63,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri