Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Milli yüzücü Boyacı, Avrupa üçüncüsü oldu
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
Bakan Bak: 59. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun final etabını başlattık
3 terörist etkisiz hale getirildi
3 terörist etkisiz hale getirildi
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bayraktar: Koca Yusuf, Gabar’daki 42’nci kuyuda sondaj çalışmalarına başladı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
Bozdağan-30 operasyonunda 147 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Ağustos 2021 Çarşamba - 10:01

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde gözler açıklanan enflasyon verilerine çevrilmişti. TÜFE aylık bazda % 1.80 artarken yıllık bazda da % 18.95 seviyesine yükselişmiş oldu.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde  gözler açıklanan enflasyon verilerine çevrilmişti. TÜFE aylık bazda % 1.80 artarken yıllık bazda da % 18.95 seviyesine yükselişmiş oldu.  Aylık bazda en yüksek artış konut kaleminde görülürken hemen hemen tüm kalemlerde aylık bazda artış yaşandı (giyim ve ayakkabı grubunda düşüş görüldü % - 2.13). Yıllık bazda ise en düşük artışın yaşandığı kalem alkollü içecekler ve tütün grubu olurken yıllık bazda en fazla artış ise gıda ve alkolsüz içecekler kaleminde görüldü. ÜFE ise aylık bazda % 2.46 artarken yıllık bazda % 44.92’ye yükseldi. Temmuz ayındaki enflasyonda yükselişte özellikle konut, gıda ve enerji fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğunu izledik. Dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarında artışın devam etmesi ve bu sene yurtiçinde rekoltenin azalması nedeniyle önümüzdeki aylarda gıda fiyatlarının enflasyona katkı yapmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyon tarafında yine gündemimizde dünya genelinde artan petrol, gıda fiyatları ön planda olmayı sürdürürken kurun birikimli etkilerinin temel mal grupları üzerinde fiyat artışlarına sebep olmayı sürdürebilir. ÜFE-TÜFE makas farkının bu ay 25.97 puana çıkması önümüzdeki dönemde kısa vadede enflasyonun düşmeyeceğini göstermekte. ÜFE grubunda ara malı fiyatlarındaki artışın devam etmesi ve çekirdek enflasyonda gördüğümüz yükseliş TCMB’nin enflasyon hesaplamasını yeniden değiştirebilir.  Daha önce bir çok kez dile getirdiğimiz gibi enflasyonda düşüş değil yükselişler yaşanmaya devam edecektir. Eğer ÜFE-TÜFE geçişkenliği yaşanmaya başlarsa yıl sonuna kadar enflasyonun % 23-% 24’lere ulaşmasını bekleyebiliriz. Ancak piyasalar adına çok kritik bir noktaya gelmiş durumdayız. 8 gün sonra 12 Ağustos’ta TCMB faiz kararını açıklayacak. Eğer faizler artmazsa  Ağustos enflasyonun gelmesinin ardından reel faizlerin negatife ineceğini yani enflasyonun faizi geçeceğini söyleyebiliriz. Bundan sonra takip edilecek gelişme TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun her fırsatta enflasyonu faizin altına indirmeyeceğiz cümlesini uygulamaya koyup koymayacakları olacaktır. Eğer uygulamaya konursa bir sonraki toplantıda faiz artırımı gelmesi gerekmektedir.  Enflasyonda yükselişin devam etmesi ve Fed’in Eylül ayında tahvil alım programının azaltılmasına başlaması gelişmekte olan ülkelerden sert para çıkışlarına sebep olabilir. Önümüzdeki günlerde borsada düşüş kurda tekrar yükselişler yaşanabilir. BİST100 endeksi günü % 0.65’lik artışla 1.408,81 puandan kapatırken işlem hacmi 15.1 milyar TL olarak gerçekleşti. Usd/Try kuru güne  sert satışla başlarken öğleden sonra gelen alımların etkisiyle günü alıcılı kapattı.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. Ancak enflasyonun faizi yakalamasıyla reel faizin % 0’a çekilmesinin ardından yurtiçinde para giriş-çıkışlarını izleyeceğiz. Ayrıca bugün ABD’den gelecek veriler yurtiçi piyasasında belirleyici olabilir. BİST100 endeksinin 1425-1466 aralığının üstüne çıkacağını düşünmediğimizden yakın zamanda tekrar borsada satışlar hızlanabilecekken dolar endeksindeki gelişmeler ise  Dolar/TL’ye yön verecektir. Ancak şu an için gördüğümüz kurlarda düşüşlerin alım fırsatı yarattığıdır.

ABD:  Dün ABD’de fabrika siparişleri beklentilerin üzerinde % 1.5 artarken  dolar endeksindeki yataylık devam etti. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise günü sakin geçirerek % 1.18 seviyesinden işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde baskının devam etmesi doların küresel piyasalarda  kısa vadede değer kazanmasını engelliyor. Ancak bu noktada görüşümüz değişmedi. Özellikle  önümüzdeki günlerde Fed’in tahvil alım programını azaltmaya başlamasının ardından ABD 10 yıllık faizinde ve dolar endeksinde yukarı yönlü sert hareketler bekliyoruz. St Louis Fed Başkanı James Bullard, korona virüs salgınının ABD'yi daha yüksek büyüme, daha yüksek verimlilik ve daha yüksek oynaklığın olduğu bir döneme sokmuş olabileceğini söylerken bu durumun yansıması olarakta daha yüksek faizler ve daha hızlı enflasyonun görüleceği bir dönem olacağına da işaret ederek Fed'in kriz dönemi politikalarını sona erdirmeye yakında başlamasını istediğini vurguladı. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman yaptığı açıklamalarda korona virüs sonrası yaklaşık 10 milyon insanın işsiz olduğunu ve şu anda işgücü piyasasının toparlanmaya ihtiyacı olduğunu belirtirken bu durumun zaman alacağını ve  ABD ekonomisinin tamamen rayına oturması için daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi. ABD borsaları dünü  alıcılı tamamlarken şirketlerin güçlü gelen bilançoları ile beklenenden iyi gelen ekonomik veriler endekslerdeki yukarı yönlü harekette etkili oldu.

Bugün ABD’de Cuma günü gelecek tarım dışı istihdam verisinin  öncüsü kabul edilen özel sektöre ait ADP tarım dışı istihdam verisinin  695K gelmesi beklenirken büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisinin 59.8, ISM hizmetler PMI verisinin ise 60.5 açıklanacağı tahmin edilmekte.  ABD’de korona virüsün  sınırlamalarının kaldırılmasının  ardından hizmetler sektöründe toparlanmanın devam ettiği görülürken geçen ay sektörde toparlanma yavaşlamıştı. Bu ay bu yavaşlamanın devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Bugün yine Enerji Bilgi İdaresi tarafından haftalık ham petrol stoklarının da 3.2 milyon varil azalması öngörülürken Fed üyelerinden Clarida’nın konuşması takip edilecek.

EURO BÖLGESİ:  Dün açıklanan Euro Bölgesi‘ne ait aylık bazda ÜFE beklentiler dahilinde % 1,4 açıklanırken, yıllık bazda ÜFE'de beklentilerin altında % 10,2' ye yükseldi. Euro Bölgesi'nde ÜFE Ocak 1982'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Enerji, gıda ve bazı malların tedarikinde sorunların devam etmesiyle fiyat yükselişleri devam ederken bunlar ÜFE tarafında enflasyonist baskıya sebep oluyor. Daha sonra TÜFE girişkenliğine yansımasıyla enflasyonda uzunca bir süre biz yükselişin devam edeceği kanaatindeyiz. Bu bağlamda Avrupa Merkez Bankası önümüzdeki günlerde adım atacak mı izleyeceğiz. Dün Eur/Usd paritesinde yatay eğilim devam ederken Eur/Try ise kritik bölge olan 10.05 direncinin altında kalmaya devam etti. Bu seviyenin altında satış baskısı sürerken 10.05’in kırılması halinde alımların hızlanmasını beklemekteyiz.

Bugün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisinin 60.4 gelmesi beklenirken aylık bazda perakende satış verisinin % 1.6 açıklanacağı öngörülmekte. Korona virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bölge ekonomilerinden gelecek hizmetler PMI verilerinde ekonomilerde son durum hakkında bize bilgi vereceğinden önemli olacaktır.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1394 seviyesinin altında önce 1381 ve arkasından 1367 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1406 direncinin kırılması halinde önce 1416 ve arkasından 1427 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1535 seviyesinin kırılması halinde önce 1542 ve arkasından 1553 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1523 desteğinin altında önce 1515 ve arkasından 1495 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.4015 seviyesinin kırılması halinde önce 8.3670 ve arkasından 8.3340 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.4440 direncinin üzerinde önce 8.4930 ve arkasından 8.5490 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1807 seviyesinin altında önce 1797 ve arkasından 1792 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1815 direncinin kırılması halinde önce 1824 ve arkasından 1833 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AYDEM AYDEM ENERJİ - Şirketin ihraç ettiği tahvilden gelen gelir ile bankalara olan borcunun tamamının kapatıldığı açıklandı

#AYGAZ AYGAZ / #KCHOL KOÇ HOLDİNG - AYGAZ’ın %100 oranında pay sahibi olduğu Aykargo’nun sermayesinin %45'ini temsil eden toplam 15.975.000 adet payın 16,0 milyon TL’ye KCHOL’e devredildiği açıklandı.

#CFRSA CARREFOURSA - Bedelli sermaye artırımı konusunda çalışmalara başlandığı açıklandı.

#GEDIK GEDİK YATIRIM - Aydın Şubesi açma talebi ile yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığı açıklandı.

#IDGYO İDEALİST GMYO - Borsa tarafından şirket paylarına 3 Eylül’e kadar açığa satış, kredili işlem yasağı ve emir değiştirme tedbirleri getirildi.

#KTSKR KÜTAHYA ŞEKER FABRİKASI - Şirket ile Şeker - İş arasında başlayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin Resmi Arabuluculuk aşamasında devam ettiği açıklandı.

#GENIL GEN İLAÇ - Şirket payları Borsa'da 5 Ağustos'ta işlem görmeye başlayacak.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirketin EÜAŞ tarafından düzenlenen, Hirfanlı ve Yöresi HES İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Kapulukaya HES ikaz sistemlerinin yenilenmesi ihalesine katılarak 564.500 euro bedelle en avantajlı teklifi verdiği açıklandı.

#MEGAP MEGA POLİETİLEN - Örme Kumaş Boya ve Apre Tesisi için yapılan başvuru sonucunda projeye ÇED Gerekli Değildir kararı verildiği açıklandı.

#MIPAZ MİPAZ - Şirketin Pendik’teki arazinin bir kısmının Hazine’ye orman vasfıyla devri kararına karşı açılan ve 58,2 milyon TL’lik tutarın faiziyle birlikte şirkete ödenmesine ilişkin mahkeme kararına karşı davalı tarafça temyize gidilmesi üzerine, Mahkeme tarafından kararın yürütmesinin durdurulduğu ve haklı tazminat talebine karşılık tutarın arsa ya da arazi vasfı güdülerek yeniden belirlenmesi kapsamındaki davanın, davacılar lehine toplam 85,1 milyon TL tutarında tazminat ödenmesin karar verildiğinin açıklanması sonrasında, Mahkeme'nin vermiş olduğu söz konusu kararın davalı tarafından istinaf açıklandı .

#OZRDN ÖZERDEN - Şirket kayıtlı sermaye tavanının 30 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesi Genel Kurul’da da onaylandı.

#ORGE ORGE ENERJİ ELEKTRİK - Şirketin devam eden işleri arasında yer alan Dudullu-Bostancı Metro Projesi'nde, Scada kapsamındaki elektrik işlerine ilişkin 461.000 Euro tutarındaki teklife ilişkin olarak işveren Elmak Kontrol Sistemleri ile sözleşme imzalandığı, işin Haziran 2022’de bitirilmesinin planlandığı, Dudullu-Bostancı Metro Projesi'nde toplam sözleşme büyüklüğünün 2,6 milyon euroya ulaştığı açıklandı.

#SERVE SERVE FİLM - Şirketin iştiraki Kuvva Gıda ile Arşen Arıtma Sistemleri arasında 6,45 milyon dolar tutarında tedarik anlaşması imzalandığı açıklandı.

#TTRAK TÜRK TRAKTÖR - Şirketin Ankara ve Erenler fabrikalarında, yıllık planlı bakım çalışmaları nedeniyle 9 Ağustos - 21 Ağustos tarihleri arasında üretime ara verileceği açıklandı.

#VKGYO VAKIF GMYO - Şirket mülkiyetinde bulunan Cubes Ankara Projesi'nin ana yüklenici ihale sürecinin tamamlanarak işin 1,05 milyar TL bedelle Mustafa Ekşi İnşaat’a yaptırılmasına karar verildiği ve sözleşme imzalandığı açıklandı. 

#KZBGY KIZILBÜK GMYO - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün, yarın ve Cuma tarihlerinde toplanacak.

#GESAN GESAN - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler 11 - 13 Ağustos’ta toplanacak.

#ITTFH İTTİFAK HOLDİNG - Şirket bağlı ortaklığı İmaş Makine’nın halka arz edilmesine karar verildiği açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Son 7 günde 152 yangın kontrol altına alındı
 
Teşekkürler ''Filenin Sultanları''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İlk gün zaferi
Türkiye, 6 gündür 1940'lardan beri görmediği, tarihî bir yangının pençesinde yanmaya devam ediyor
Temmuz ayında 1 milyar 238 milyon dolarlık ihracat
Ege İhracatçı Birlikleri, Temmuz ayında yüzde 4 artışla 1 milyar 238 milyon ...
Piyasalarda sıcaklık artıyor
Temmuz ayı geride kaldı. Dünyada neler olmuş diye baktığımızda öne çıkan ...
 
Piyasaların yönü
BIST100 endeksi geçen haftanın son işlem gününde kar realizasyonlarıyla ...
Fed sonrası tarım dışı bekleyişi
Fed faiz kararında pas geçerken, Başkan Powell güvercin duruşunu sürdürmektedir.
Uluslararası piyasalar
Nikel %1.43, Bakır %0.97 ve Kalay %0.71 değer kaybederken, Çinko %0.97 ...
 
Haziran ayında 2 milyon yabancı ziyaretçi ağırlandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın istatistiklerine göre Türkiye, 2021 Haziran ...
Turizm geliri 2021 yılı ikinci çeyreğinde 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar oldu
Turizm geliri 2021 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan II. ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %2.75 yükseliş ile 1,500 seviyesinden günü tamamladı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri