Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ile eski Başkan Melih Gökçek, Karşıyaka Mezarlığı’nın genişletilmesi konusunda, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar nederiyle polemiğe girdi. Melih Gökçek, önceki gün Twitter hesabından, Karşıyaka Mezarlığı’nın karşısında bulunan ve kendi döneminde mezarlık yapılması planlanan İvedikköy’deki alanla ilgili kararı, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin iptal etmesini eleştirdi. Başkan Tuna ise dün katıldığı bir televizyon programında Gökçek’e yanıt verdi.
BU İSTEKLERİ REDDETTİM
Mezarlık kararı iptal edilen alanın karşısında bulunan bir balık lokantasının vatandaşları tahrik ettiğini savunan Gökçek, paylaştığı tweet’lerde şu ifadelere yer verdi:
“Karşıyaka Mezarlığı bir yıl içinde doluyor. Bu nedenle benim belediye başkanlığım dönemimde mezarlığın karşısında hazineye ait araziyi mezar alanı olarak ilân etmiş ve Karşıkaya Mezarlığı’nı büyütmüştük. Ancak yeni mezarlığın manzarasını bozacağını düşünen bir balık lokantası defaatle bana da müracaat ederek, pekçok tanıdığı devreye sokarak mezarlığın genişletilmemesini istedi. Ben kamu menfaatinin bunu gerektirdiğini, arazinin hazineye ait olması nedeniyle belediyenin cebinden para çıkmayacağını söyleyerek bütün baskılara rağmen bu istekleri reddettim.
ANKARALILAR KAYBETMİŞTİR
Fakat bugün gazetelerde okuduğuma göre Ankara Büyükşehir Meclisi’nden yeni karar çıkartılarak yeni mezarlık iptal edilmiş. Buranın iptal edilmesi büyük yanlıştır. Bir sene sonra Ankaralının şikâyeti en üst seviyeye çıkacaktır. Civar sakinlerinin şikâyeti doğru değildir. Eğer mezarlıktan şikâyet varsa sol taraf zaten mezarlıktır. Vatandaşı tahrik eden bir balıkçıdır. Bir kimsenin şahsi menfaatı için onbinlerce Ankaralı kaybetmiştir. İkazı Ankara için boyun borcu olarak gördüm. Kamuoyunun bilgisine.”
BEN O LOKANTACIYI BİLMEM
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ise konuya ilişkin şunları söyledi:
“Melih Bey’in attığı tweet’lere cevap konusunda bir şey söylemem yakışık almaz. Karşıyaka Mezarlığı’nda ciddi anlamda doluluk söz konusu. İstatistik olarak yaklaşık 1-2 sene daha defin işlemlerini cevaplandırabilecek durumda. Bunun için de Melih bey zamanında tedbirler alınmış. Doğu bölgesi, yaklaşık 20 yıllık yetecek kadar Mamak’taki Ortaköy Mezarlığı’na, batı bölgesi de yaklaşık 20-25 yıl yetecek kadar Sincan Cimşit Mezarlığı’na yönlendirilmiş, oradaki tesisler de tamamlandı. Ayrıca Keçiören, Pursaklar bölgesinde yeni bir mezarlık alanı çalışması yapılmış. Söz konusu olan yerle ilgili olarak da orada bir kebapçı mı köfteci mi, lokantacı meselesi varmış. Ben o lokantacıyı da bilmem, tanımam benimle de hiçbir teması olmadı.
‘KARŞIYAKA İLE BAĞLANTISI YOK’
Söz konusu olan mezarlık yerinin Karşıyaka Mezarlığı ile bağlantısı yok. Aradan bir cadde geçiyor. İleride İvedikköy’ün evlerinin arasında tepede bir alan. Melih bey zamanında buranın da mezarlık yeri olması için bir plan yapılmış. Bu yapılırken orada yaşayan vatandaşların da yoğun tepkileri olmuş. ‘İvedikköy’ün bir tarihi var. Bizim zaten arazilerimizin birçoğu Karşıyaka Mezarlığı alanı içerisinde kaldı. Köyümüzün yerleşim alanı olan bu bölgeye de mezarlığı koymayalım burayı bir rekreasyon alanı olsun’ diye talepleri olmuş. Yaklaşık 100 dönümlük bir araziymiş. Ben bunları göreve geldikten sonra ilçelere yaptığım ziyaretlerde öğrendim. İlçemizi ziyarete gittiğimizde vatandaşlarımızın ve ilçe teşkilatımızda bu konuyla ilgilenen arkadaşlar, ‘Bu mezarlığın Karşıyaka ile ilgisi yok. Apayrı bir alan. Buradaki köylü vatandaşların taleplerine aykırı bir durum, bunun düzeltilmesi gerekiyor’ denildi. Biz de konuyu Meclis’e getirdik. Meclis’teki arkadaşlar da uygun gördü. Bizim herhangi başka bir maksadımız olamaz.”
‘ANKAPARK İÇİN KANUN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR’
Öte yandan Başkan Mustafa Tuna kentle ilgili diğer konulara ilişkin şunları söyledi:
“Ankapark ile ilgili projenin temel maksadı Ankara’ya turist gelsin ve ticaret gelişsin. Artık son aşamasına gelmiş ve şu aşamada da bunun işletilmesi söz konusu. Şu andaki mevcut duruma göre 10 yıllığına bir tahsis var ve ticaret yapılamaz deniyor. ‘Ticaret yapılamaz’ denilince, Ankapark büyük bir alan. Orada oturup iki bardak çay içecek bir mekan olamayacak şu anki mevzuata göre. Bu mümkün değil. O kadar gezecek, iki bardak çay içmesin mi, yemek yemesin mi? Bunlar da ticarete giriyor. Artı bu 10 yılın daha da uzatılması ihtiyacı var. Bununla ilgili kanun değişikliği gerekiyor. AVM’ler falan değil. Pastane, lokanta gibi hizmet alanı. Yoksa ofisler, ticari maksatlı bir şey değil. Bununla ilgili de çalışmalar devam ediyor.
‘RANTA DÖNÜK ARTIŞI KABUL EDEMEYİZ’
Yatay yapılaşma tercihimiz. Ancak özel yapılarda yüksek yapı olabilir. Ama yerine göre duruma göre. Villaların arasında 30 katlı 50 katlı binalar oluyor mu? Olmuyor. Bunlar olmayacak. Ama bir de 0,5 emsalli yer olmuş 2 - 2,5. Bundan sonra böyle olmaz. Ranta dönük artışı kabul edemeyiz. Ama hastanelerde, okullarda, kamuyu ilgilendiren binalarda emsal artışını yapıyoruz. Rant esaslı, kişiye özel bir emsal artışına müsaade edemiyoruz. İmar planları kesinleşmiş, inşaatlar devam ediyor. Zaten yeni yer kalmamış. Benim söylediğim şu. Yollar belli. Vatandaş mutluysa ben de mutluyum. Ama ortada görünen bir durum var. Bunun sıkıntılı olduğunu söyledim. Şu anda da sıkıntı var. Bu binalar bittikten sonra arabayla girip çıkma, park problemi.”