Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında "beceri temelli" yeni müfredatla, öğrenci gelişiminin izlenmesine olanak tanıyan "süreç odaklı ölçme" sistemi uygulanmaya başlandı. Geçen yıl Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullara birçok yenilik getirildi. Bunlar arasında ortak sınav haftası, geliştirici değerlendirme, açık uçlu sorular ve konu dağılım tabloları yer aldı.
Alınan bilgilere göre, yeni müfredat okul öncesi, 1, 5 ve 9. sınıflarda uygulanmaya başlandı. Öğrenci merkezli ve beceri odaklı yaklaşım çerçevesinde, önceki "sonuç odaklı ölçme" sisteminden uzaklaşılarak, öğretmenlerin öğrencilerin gelişimini izleyebileceği "süreç odaklı ölçme" uygulamasına geçildi.
Süreç Odaklı Değerlendirme ile Gelişim İzlenecek
Bu yeni sistem, öğrencilerin bilgi ve becerilerinin aşamalı olarak takip edilmesini, sınıf içi geri bildirimlerle öğretim sürecinin sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor. Yenilenen ders kitapları, öğrencileri zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel olarak bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, teorik bilgilerle günlük hayat arasında bağ kuruyor. Ayrıca öğretmenlere rehberlik edecek yöntemler ve pratik uygulamalar sunuluyor.
Öğretmenler, öğrencilerin konuyla ilgili ön bilgilerinin değerlendirilmesinin ardından eski ve yeni bilgileri birbirine bağlayarak derslerin ilgi çekici hale getirilmesini hedefleyecek. Ayrıca, sınıf içindeki eksiklikler veya ileri düzeydeki öğrenciler tespit edilerek, ihtiyaçlara göre destekleme ve zenginleştirme programları uygulanacak.
Öğrenci ve Akran Değerlendirmesi
Yeni müfredatın "süreç odaklı ölçme" sistemi kapsamında, öğretmenler öğrencilerin performansını çeşitli ödevler, projeler, sunumlar, grup çalışmaları ve öz/akran değerlendirme formlarıyla takip edecek. Dijital teknolojiler de kullanılarak öğrencilerin aktif öğrenme süreçlerine katılması sağlanacak. Öğrenciler, verilen görevler ve grup çalışmaları ile sosyal becerilerini de geliştirecek. Ayrıca, her adım izlenerek değerlendirmeye alınacak ve öğrencilere kendilerini ve akranlarını değerlendirme fırsatı tanınacak.
Öğretmen ve Veliler İçin Materyaller
MEB, sürecin etkili bir şekilde yürütülebilmesi için öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik materyaller hazırladı. Veliler için hazırlanan bilgilendirme kılavuzları, yeni öğretim programlarını tanıtırken, eğitim süreçlerine daha aktif katılım sağlamayı amaçlıyor. Ortaöğretime geçen öğrenciler için hazırlanan "Liseye Hoş Geldin" kitabı ise lise derslerine hazırlık yapmayı ve eğitim platformlarını tanıtmayı hedefliyor.
Öğretmenlere rehber olacak materyallerde, etkinliklerin nasıl süreç odaklı değerlendirme anlayışına göre uygulanacağı, geri bildirimlerin nasıl verileceği ve öğrencilerin farklı ihtiyaçlarına göre içeriğin nasıl uyarlanacağına dair bilgiler yer alıyor.