ANKARA / Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ODTÜ ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında yaşanan ağaç tartışmasıyla ilgili ilk açıklamasını, Ankara Hürriyet’e yaptı. Ankara Hürriyet’te yayınlanan “Bakanlık neden sessiz” başlıklı yazı üzerine açıklama yapan bakanlık, ağaçların kesimine ilişkin ODTÜ’ye herhangi bir iznin verilmediğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ODTÜ’nün 26 Eylül günü Orman İşletme Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğu belirtilerek, şöyle denildi:
“Ormanın muhtelif bölümlerinde 3 bin 754 adede denk 105 bin 176 m3 dikili ibreli orman ağaçlarının tespiti yapılarak, dikili ağaç ölçü tutanağına kayıt edilmiştir. Bölmelerde bulunan orman ağaçlarına ait 03.11.2014 tarihinde Olağan Üstü Hasılat Etası Raporu düzenlenmiş olup, sahanın özel çevre koruma bölgesinde bulunmasından dolayı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün de görüşlerinin alınması gerekmektedir.
BİLGİ VE BELGE VERİLMEMİŞTİR
Sahada Bakanlığımızdan herhangi bir izin alınmaksızın 40 adet Kavak, 45 adet Söğüt, 10 adet diğer yapraklı (Dişbudak, Akçaağaç) olmak üzere toplam 95 adet ağaç kesilmiştir. Raporun tanzimi neticesinde gerekli kanuni işlem uygulanacaktır. Ankara Orman İşletme Müdürlüğünce, söz konusu sahada ağaçların kesilmesine müsaade edildiğine dair Orta Doğu Teknik Üniversitesi yetkililerine herhangi bir bilgi ve belge verilmemiştir.”
Orman Bakanlığı’nın “bilve ve belge verilmemiştir” ifadelerinin doğru olmadığını savunan ODTÜ yetkilileri ise, bakanlığa tutanakla yanıt verdi.
27 Ekim günü orman muhafaza memurunun da imzasıyla çalışmanın tutanak altına alındığını kaydeden ODTÜ yetkilileri, şunları söyledi:
YETKİLİLERLE RAPOR DÜZENLENDİ
“Eymir Gölü gibi halka açık bir alanda tarafımızca gizli saklı yapılan hiçbir işlem yoktur. Ankara Orman İşletme Müdürlüğü’ne yazılı olarak başvurulmuştur. Başvurudan da anlaşılacağı üzere çalışmalar iki aşamalıdır. Birinci aşamada ODTÜ ormanı genelindeki hastalıklı, kuru, devrik vb. ağaçların kesilerek orman sahasından çıkarılması işi yapılacaktır. Kısmen Özel Çevre Koruma bölgesinde kısmen doğal SİT alanında bulunan alanlarda yapılacak bu çalışma için ağaçlar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından damgalanarak “Olağanüstü Hasılat Etası Raporu” düzenlenmiş ve çalışmanın onayı için bu Müdürlük tarafından “Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne” gönderilmiştir. Çalışmaların ikinci aşaması ise Eymir Gölü çevresinde kalan ve doğal SİT alanı özelliği taşımayan alanlardaki kuru ve çürük ağaçların kesilmesi çalışmalarıdır.
OLASI KAZADA ODTÜ SUÇLU DURUMA DÜŞERDİ
Çalışmalarda söz konusu Kavak ve Söğüt ağaçlarının “kıymet ağacı” olmamasından dolayı Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından resmi damga yapılmamış ve kamu güvenliği söz konusu olduğundan Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne izin başvurusunda bulunulmadan kesiminin gerçekleştirilmesi sözlü olarak önerilmiş ve orman muhafaza memurunun imzasıyla da tutanak altına alınmıştır. Orman İşletme Müdürlüğü’nün önerisi yerine getirilmemiş, bu ağaçlar kesilmemiş olsaydı, ODTÜ olası bir kazada suçlu durumuna düşerdi. Buradan da anlaşılacağı üzere bakım çalışması yapılacak alanlardan bir kısmının doğal SİT alanı olması nedeniyle çalışmanın büyük kısmı için Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden izin beklenirken diğer kısmının Orman İşletme Müdürlüğünün sözlü onayı ile ivedilikle yaptırılması, Eymir Gölünü kullanan değerli Ankara halkının güvenliğinin öncelikli olması sebebiyledir.”
STOKLARDA GÖREBİLİRSİNİZ
ODTÜ yetkilileri, kesilen ağaçların stoklarda bekletildiğini belirterek, şu ifadeyi kullandı: “Kuru ve çürük olduğunun tespiti için uzman olunması gerekmeyen bu ağaç kütükleri arzu edildiği takdirde stok alanında görülebilir.
Gerek Eymir gölü çevresinde gerekse de ODTÜ ormanı bütününde ormancılık tekniği açısından yapılmaması gereken hiçbir işlem yapılmamıştır. Yapılan işlemlerde de bir yanlışlık olduğu ODTÜ olarak düşünülmemektedir.
Kurum olarak her zaman kanunlara saygılı olmamız ve verilemeyecek bir hesabımızın olmadığı gerçeğinden hareketle yapılan bu çalışmalarla ilgili Bakanlık ve Müdürlüklerin incelemeleri için gerekli her türlü kolaylık sağlanacaktır.”ODTÜ yetkililerinin yayınladığı ve orman muhafaza memurunun imzasısın da bulunduğu tutanakta, göl kıyısında kesilen ağaçların olduğu alan olarak tespit edilen 189 numaralı bölüm için “toplam 530 adet kuru ve devrik yapraklı ağaç tespit edildiği” ifadesi kullanılıyor.ANKARA /