Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı
YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5 bin 500 ecdat yadigarı eseri yeniden ayağa kaldırdık
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 5 bin 500 ecdat yadigarı eseri yeniden ayağa kaldırdık
Yılmaz: Hedefimiz Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ülkesi haline getirmek
Yılmaz: Hedefimiz Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ülkesi haline getirmek
Bakan Kacır: Türkiye, bölgesel batarya üretim üssü olacak
Bakan Kacır: Türkiye, bölgesel batarya üretim üssü olacak
Bakan Ersoy, Vakıf Haftası'nı kutladı
Bakan Ersoy, Vakıf Haftası'nı kutladı
HABERLER>GÜNDEM
30 Nisan 2017 Pazar - 12:17

Evlilik programları yeni KHK ile yasaklandı

Evlilik programlarının kaldırılması için bir süredir konuşulan adım, Kanun Hükmünde Kararname ile atıldı. Evlilik programlarının kaldırılmasının yanında takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünlerin sağlık beyanıyla satışı da yeni KHK ile sınırlandırılmış oldu. Yaptırım kararlarına uymayan

Evlilik programları yeni KHK ile yasaklandı

RTÜK’ün, her hafta rekor cezalar verdiği evlilik programlarının KHK ile yayından kaldırılmasının da yolu açıldı. Bu tür programlar için lisans iptaline kadar gidebilecek cezalar yaptırımla ilgili maddeye eklendi.

Dün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan KHK ile RTÜK kanununa “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez” maddesi eklendi.

Öte yandan  6112 sayılı RTÜK Kanununun 32’nci maddesine RTÜK’ün evlilik programlarına ceza verdiği “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi de kondu.

32. maddenin yaptırımında şu ifadeler yer alıyor:

 

“Yayın hizmeti ilkelerine aykırı yayın yapan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlara, ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde ikisinden beşine kadar idari para cezası verilir. Ayrıca, idari tedbir olarak, ihlale konu programın yayınının beş keze kadar durdurulmasına, isteğe bağlı yayın hizmetlerinde ihlale konu programın katalogdan çıkarılmasına karar verilir. İhlalin mahiyeti göz önünde bulundurularak, bu fıkra hükümlerine göre idari para cezası ile birlikte idari tedbire karar verilebileceği gibi, sadece idari para cezasına veya tedbire de karar verilebilir.”

LİSANS İPTALLERİ GÜNDEMDE

Radyo ve televizyonlara ilişkin yapılan değişiklikler şöyle:

“Kanunun yayın hizmetlerinde ticari iletişimi düzenleyen hükümlerinden herhangi birini yaptırım kararının tebliğinden itibaren bir yıl içinde yirmiden fazla ihlal eden medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayını beş güne kadar durdurulur. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınının beş günden on güne kadar durdurulmasına, ihlalin ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilir. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yaptırım kararının tebliğine rağmen kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam etmesi halinde yayın lisansının iptaline karar verilir.

GIDA TAKVİYELERİNİN REKLAMI YAPILAMAZ

Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamaz. Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez. Katma değerli elektronik haberleşme hizmet numaraları, yerel aranır numaralar, benzeri özel içerikli hizmetlere ilişkin numaralar ile özel ücrete tabi diğer sabit ve mobil numaralar kullanılmak suretiyle, izleyici ve dinleyicileri yanıltıcı veya haksız kazanca neden olacak şekilde yarışma, çekiliş, lotarya ve benzeri adlar altında ödül ve ikramiye taahhüt edilemez ve bu yöntemle ürün tanıtımı, satışı ve pazarlaması yapılamaz.

UYDU YAYINLARI RTÜK DENETİMİNE ALINDI

Türkiye’ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşları, bu maddenin diğer fıkralarına bakılmaksızın Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altında kabul edilir. Bu kuruluşların da Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yargı yetkisi altındaki kuruluşlar gibi Üst Kuruldan yayın lisansı alması zorunludur.

AİLE DİZİLERİNE DESTEK

Yayın hizmetlerinde ailenin ve çocukların korunması ilkesini gözeterek, ailenin bütünlüğü ve sürekliliği ile çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimlerini destekleyecek nitelikteki aile ve çocuk dostu yapım ve dizileri, Üst Kurulca bir önceki yılda uygulanan idari para cezalarının yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte belirlenecek usul ve esaslara göre teşvik etmek.”

 
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'TSK her an buralara gelebilir'
 
Çerkez Cengiz' olarak bilinen Cengiz Şıklaroğlu, cezaevine 100 araçlık konvoyla gitti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
15 ay içinde uyguladığı diyet sayesinde 120 kilodan 60 kiloya düştü
Trabzon’da 2 çocuk annesi 47 yaşındaki Münevver Kılıç, azmi sayesinde ...
Ece Seçkin’e seyirci şoku
Muğla’nın Bodrum ilçesinde Global Run yarışları öncesinde ünlü şarkıcı ...
İstiklal Caddesi'nde hareketli gece!
İstiklal Caddesi'nde iki kişi arasında yaşanan kavga hareketli dakikaların yaşanmasına yol açtı.
 
İstanbul’da lüks otomobile silahlı saldırı: 2 ölü
İstanbul Sarıyer’de bir cipte bulunan çarşaflı 2 kişi, lüks bir otomobilin ...
İki yeni KHK yayımlandı
Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade ...
Çerkez Cengiz' 10 aylık hapis için 100 araçlık konvoyla cezaevine gitti
Rusya ve Türkiye’de çok sayıda suçtan yargılanan "Çerkez Cengiz" lakaplı ...
 
İki yeni KHK yayımlandı
Olağanüstü hal kapsamında kamu görevinden çıkarılanlar ve göreve iade ...
Brezilya'da genel grevde çatışmalar yaşandı
Brezilya’daki genel grevde yaşanılan çatışmalarda birçok araç ateşe verilirken, ...
4 dakika içinde dondu
Buz kaplı göle düşen tilki 4 dakika içinde dondu.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri