Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Bakan Şimşek: Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek
Mahzen-32 operasyonlarında bir suç örgütü çökertildi
Mahzen-32 operasyonlarında bir suç örgütü çökertildi
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
36 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2021 Pazartesi - 12:17

Enflasyonu beklerken

Geçtiğimiz hafta TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasını destekleyen açıklamaları ile 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faiz indirimine gidilmeyeceği algısının güçlenmesi Dolar/TL’de geri çekilmeleri desteklerken bankacılık sektörü öncülüğünde de Bist100 endeksine alımlar geldi.

Enflasyonu beklerken

Enflasyonu Beklerken

Geçtiğimiz hafta yurt içerisinde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nın sıkı para politikasını destekleyen açıklamaları ile 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faiz indirimine gidilmeyeceği algısının güçlenmesi Dolar/TL’de geri çekilmeleri desteklerken bankacılık sektörü öncülüğünde de Bist100 endeksine alımlar geldi. Küresel tarafta ise ABD Başkanı Joe Biden’ın 2.25 trilyon dolarlık alt yapı harcama paketi takip edildi. Ayrıca pozitif data akışının etkisi ile küresel piyasalara olumlu hava hakim oldu. Geçtiğimiz haftanın son işlem günü Kutsal Cuma olması nedeniyle küresel piyasaların kapalı olması nedeniyle özellikle pozitif TDI verisinin olumlu etkisinin yeni haftada görülme ihtimali bir hayli kuvvetli. Yeni haftada Piyasalara yön verecek gelişmeleri değerlendirecek olursak; öncelikle haftanın ilk işlem günü Paskalya nedeni ile Avrupa ve Asya piyasaları kapalı olacak. Bunun yanında yurt içerisinde Mart TÜFE verisi izlenecek. Beklenti yıllık bazda %16.11 seviyesine yükseliş kaydedileceği şeklinde. Beklenti üzeri enflasyon verisi 15 Nisan tarihli PPK toplantısında faizlerde indirim yapılamayacağına yönelik beklentileri kuvvetlendirecektir. Gün içerisinde ABD tarafında ISM imalat dışı PMI verisi de hizmet sektöründe toparlanmanın gücünü göstermesi açısından önemli olacak. Salı günü Dünya Ekonomik Görünüm Raporu ve Küresel Finansal İstikrar Raporu'nun yanında IMF Başkanı Georgieva, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass'ın, IMF ve Dünya Bankası'nın gerçekleştirdiği Bahar Toplantıları kapsamında düzenlenecek etkinlikte yapacakları konuşma izlenecek. Özellikle Janet Yellen’ın söylemleri piyasalar adına bir hayli önemli olacaktır. Çarşamba günü FED’in 16-17 Mart tarihli FOMC toplantısının tutanakları açıklanıyor. Hatırlanacağı üzere bu toplantıda FED üyelerinin çoğunluğu faiz artırımının 2023 yılında olacağı beklentilerini noktasal grafiklerde paylaşmış ve Aralık ayına kıyasla büyüme ve enflasyon beklentilerini yukarı yönde revize etmişti. Tahvil getirilerinde görülen yükseliş ve FED’in önümüzdeki döneme ilişkin politika seyrine yönelik tartışmaların boyutunu tutanaklarda görebiliriz. Perşembe günü ise FED Başkanı Jerome Powell’ın konuşması da ilgiyle izlenecek. Powell’ın son yapmış olduğu konuşmalara paralel bir konuşma yapması kuvvetle muhtemel. Ayrıca aynı gün içerisinde G20 Maliye Bakanları toplantısı takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

? Asya Pasifik Bölgesi'nde Japonya pozitif seyretti.Pazartesi günkü işlemlerde birçok Asya Borsası tatil sebebiyle kapalı.Hisse senetleri Japonya'da pozitif seyretti. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.71, Topix Endeksi ise yüzde 0.35 artıda seyretti.Güney Kore Kospi Endeksi ise hafif geriledi.Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yatay bir seyir izledi.Avustralya, Çin ve Hong Kong borsalarında işlem geçmiyor.

? ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi danışmanı Brian Deese, Başkan'ın 2 trilyon dolarlık altyapı planının kısa ve uzun vadede istihdam büyümesine destekleyecek yatırım içerdiğini söyledi.

? ABD Başkanı Joe Biden, ABD’de geçen ay 916 bin yeni istihdam sağlandığı ve bunun son yedi ayın en yüksek rakam olduğunu gösteren Çalışma Bakanlığı raporunu sevinçle karşıladı ancak Amerikalılar’ı tüm bu başarıların tersine dönebileceği konusunda uyardı.

? Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, koronavirüse karşı alınan kapatma, karantina tedbirleri nedeniyle 2021 için GSYH büyüme tahminini düşürürken, bütçe açığı tahminini yükseltti.

? ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Başkan Joe Biden'ın açıkladığı ekonomik toparlanma planının birkaç yıl içinde kendi kendini ödeyeceğini savundu.

? Goldman Sachs global petrol stoklarındaki fazlalığın sonbahara kadar harcanmasını ve stokların sonbaharda normal seviyelere geri gelmesini beklediklerini bildirdi.

? Uluslararası Para Fonu’nun başta ABD’nin katkısıyla üye ülkelere özel çekme hakları (SDR) sistemi üzerinden toplam 650 milyar dolar değerinde IMF fonu aktarması, yüzde 0,98 kotaya sahip TCMB’nin döviz rezervine de yaklaşık 6,4 milyar dolar ekleyebilir. Mevcut kota doğrultusunda TCMB brüt rezervlerinde SDR üzerinden 1 milyar 576 milyon dolarlık IMF parası bulunuyor.

? ABD'de koronavirüse karşı aşılananların sayısı 100 milyonu geçti. Çin'de uygunan koronavirüs aşısısı sayısı 136 milyon dozu geçti.

? AC Asia ex, Japan % -0,09 satıcılı

? S&P 500 % 0,43 alıcılı

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Çin'de vadeli piyasalar büyümeyi yılın ilk çeyreğinde sürdürdü
 
Resmi Gazete başlıkları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Yurt içinde Mart ayı enflasyon verisi açıklanacak. (İnfo Yatırım)
Yurt dışında Paskalya, yurt içinde enflasyon
Bugün TÜFE verisi ve dolar kurunda hareketlilik BIST’e yönü belirleyecek ...
Biden paketi = Endeksler zirve
Biden’in detaylarını açıkladığı altyapı ve istihdam paketinin pozitif ...
 
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların gündeminde kurdaki yükseliş, küresel piyasaların ...
Kıymetliler açısından pozitif bir gün geride kaldı
Altın dünkü seansı da yeşilde kapatırken, güçlü geri dönüş yönündeki ısrarını göstermiş oldu.
Gözler tarım dışı istihdam datasına çevrildi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, % 2,50 değer kazanarak günü 1.426 puandan tamamladı.
 
Posta kutunuzda iyi haberler var
Dünyadan ve Türkiye’den iyi haberlerle güne başlıyoruz. Altyapı paketini ...
Dış ticaret açığı Mart’ta 4,69 milyar USD
Mart ayında içerisinde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya olurken, ...
Biden'ın yeni altyapı planı
Bankacılık (XBANK) endeksi %0,57 oranında değer kaybederken, sanayi endeksi ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri