Piyasalarda Bugün
7 Kasım fiyatlamalarında küresel ve yerel risk iştahının ciddi anlamda artış gösterdiği görüldü. Yakın zaman içerisinde beliren Omicron varyantına dair endişelerin şu aşamada boşa çıkmış olması ve mevcut aşıların nispeten etkili olacağına dair yapılan değerlendirmeler riskli varlıklara olan ilginin artışını destekledi. Ayrıca, bir süredir altını önemle çizdiğimiz üzere, yıl sonu etkileşimleri ve portföylerde getiri arayışının ivmelenmesini de unutmamak gerekiyor.
ABD’de majör endeksler ortalamada %2’li düzeylerde değer kazanırken, teknoloji grubunun sürükleyici olduğu görüldü. Dün takip ettiğimiz yükseliş ABD borsalarında 9 ayın en iyi rallisine işaret etmekte. Yeni halka açılan şirketlerin içerisinde yer aldığı ETF günü %5 yükselişle tamamlarken, küçük ölçekli şirketlerden oluşan grup ise %2 primle takip edildi. S&P 500 endeksi Fed Başkanı Powell’ın verdiği son mesajların ardından sergilediği zayıflığın tamamını geri alırken, Omicron varyantına dair endişelerin getirdiği geri çekilişin etkisi ise %0.3’e dek daraldı.
Geride kalan günde yüksek getiri arayışındaki ivmelenmede
i) varyanta dair endişelerin zayıflaması
ii) Çin ihracatındaki rekor yüksek rakamın açıklanması ve
iii) ABD’de daralan ticaret açığı gibi 3 önemli başlık etkili oldu.
FOMC öncesinde, yakın zamandaki eğilimine paralel, DXY’nin yatay seyri de görünümü destekledi. Yerel varlıklara da bu noktada ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Para politikasındaki gevşemenin doğal sonucu olarak yerli yatırımcının reel getiri arayışını ciddi anlamda yükseltmesi hisse senedi piyasasına olan ilginin devamını mümkün kılıyor. Düşüncemizi hatırlatmak isteriz: Bu yaklaşım, 2022’de artan hızda devam edebilir. Düne dair önemli gördüğümüz bir diğer gelişme ise, belki de bugün açısından tetikleyici unsur olarak da belirtilebilir, ülke risk primindeki geri çekiliş ile ilgili. 5y vadeli USD cinsinden CDS 7 Aralık kapanışında -39.5 puanlık hareket sergilerken, son 2 gündeki geri çekiliş -45bp olarak karşımıza çıkmakta. Hareketi açıklayabileceğimiz majör bir başlık yaşanmazken, 6 gün aralıksız yükselişin ardından geri çekiliş olmasını önemsiyoruz. CDS, 25 Kasım gün sonunda 475bp seviyesinde bulunurken, devamında ise 3 Aralık’ta 543bp bölgesinden kapanış gerçekleştirmişti. Yine CDS’in %7.3 gerilediği günde 10y vadeli USD cinsi Türk eurobondundaki değer kazanımı da %5’in hemen üzerinde oldu. Şayet CDS cephesindeki yaklaşımın parite işlemlerine yansıması söz konusu olur ise gün içerisinde USDTRY işlemlerinde 12.50-13.30 aralığında dengelenme isteği görülebilir.
Piyasalar
Riskli varlıklara yönelik pozisyon alma isteğinin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Haftanın sonuna doğru açıklanacak olan ABD enflasyonu verisine dek önemli bir piyasa gelişmesi yaşanacağını düşünmüyoruz. Ancak, yıl sonu etkileşiminin de ivme kazanmasına paralel, azalan likiditeyi de göze aldığımızda, genel anlamda finansal varlıkların tamamında muhtemel geri dönüşlerin normalin üzerinde bir oynaklık ile yaşanabileceğine dair riski yüksek görüyoruz. Henüz o aşamada olmasak da gelecek hafta takip edilecek olan FOMC toplantısı öncesi/sonrasında pozisyonların yeniden konsolide edilmesi isteği artış gösterebilir. Genel eğilime paralel yerel varlıklardaki açılışın da pozitif olmasını bekleriz. CDS’in son 2 günde 45bp gerilemesi gün içerisinde
Türk lirasına çapraz işlemlerde olumlu yansımayı başarabilir ise risk alma iştahı momentumunu artırabilir. Bu noktada bankacılık sektörüne ait hisse senetlerinin bir adım öne çıktığını da görebiliriz. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %2.32 değer kazancı ile tamamlarken, BIST 100 endeksi kapanışı %2.78 primlenmeyle 1981 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %21.52, CDS ise 497bp oldu.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %3.36, FTSE 100 %1.49, DAX %2.82 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.55 düzeyinde performans sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde iyimserliğin devamı görüldü. Dow Jones %1.40, S&P 500 %2.07 ve Nasdaq %3.03 ile günü sonlandırırken; Bovespa %0.65, Merval ise %1.08 ile takip edildi. Asya’da bu sabah pozitif yaklaşım devam ediyor. TSİ 08.40/ NKY 225 %1.24, Hang Seng %- 0.22, CSI 300 %0.96 ve KOSPI %0.43 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.3531 ile yuanda değer kazancını göstermekte.
Fiyatlamalar BIST 100 endeksinde 1942-1895 seviyeleri destek, 2000 direnç olarak izlenebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1166-1.1050 destek, 1.1380-1.1460 ise direnç olarak izlenebilir.
Kaynak:Deniz Yatırm
Hibya Haber Ajansı