TCMB Yatırımcı Toplantılarını yerliler için sabah, yabancılar için öğleden sonra yapmaktadır. Sunumlar aynı içerikte olup, sorulan farklı sorulara verilen cevaplara göre farklı bilgiler edinilmektedir. Yerliler ile yapılan yatırımcı toplantısında 2022’nin ilk yarısında faiz değişikliği olmayacağının sinyali sorulan sorular çerçevesinde verilmişti. Dün Credit Suisse yayınladığı raporda, TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman'ın Para Politikası Kurulu’nun faiz indiriminin devam edip etmeyeceğine yönelik kararını 16 Aralık’ta vereceğini söylediği fakat Başkan Kavcıoğlu'nun araya girerek “16 Aralık’taki toplantıda faiz indirimi yapılmama olasılığı arttı” dediği yer aldı. TCMB’nin 8 yıl aradan sonra bir haftada iki kere doğrudan döviz müdahalesi yapmış olması, Cuma günü açıklanan Kasım ayı TÜFE-B ve TÜFE-C yıllık bazda ortalamaların yeniden yukarı yönelmiş olması TCMB’yi faizi sabit tutmaya yöneltebilir. Başkan Kavcıoğlu, ticari kredilerin halen istenen düzeyde artış göstermediğini ve ortalamaların altında olduğunu da açıklamıştı. Dün TCMB’nin faizi sabit tutabileceğine yönelik beklenti ihtimali borsada döviz geliri olan şirketlere kar realizasyonu getirirken, bankacılık sektörüne alım geldi. TCMB faiz kararı beklentileri, bankacılık ve sınai hisseler arasında bu tür farklı fiyatlamalara yol açabilir.
Dolar/TL’de volatilite azaldı. TCMB’nin doğrudan dövize müdahaleleri ardından 16 Aralık’ta politika faizinin sabit kalabileceğini yönelik raporların çıkması kurda yaşanan volatiliteyi düşürdü. Bugün için destek seviyelerimiz 13.46 ve 13.29, direnç seviyelerimiz 13.90 ve 14.02 seviyeleridir.
Kur volatilitesi düşünce bankalar ön plana çıktı. Kurda yaşanan volatilitenin düşmesi Borsa İstanbul’da bankacılık hisselerinin ve ticaret sektörünün ön plana çıkmasını sağladı. Kurda yaşanan yükselişten faydalanan sektörler ise dün düştü ya da endeksin gerisinde bir performans gösterdi. Türk lirasının değer kazanımı artarsa döviz geliri olan şirketlerde düzeltme ve kurdan olumsuz etkilenen sektörlerde tepki alımlarını görebiliriz. Dün gün içi endekste yaşanan sıkışma gün sonunda yukarı yönde kırıldı. Destek seviyelerimiz 1920 ve 1880, direnç seviyelerimiz 1953 ve 1963 seviyeleridir.
Aralık vadeli BIST30 kontratı. Seans içi ortalamaların yükselmesinin desteği ile yükselen kanal direnci olan 2129’a doğru yükseliş devam ediyor. Mavi ortalama 2010 seviyesinde yükselerek kanal trendi ile kesişti ve ana destek 2010’da oluştu. 2082’nin bugün gün içi destek olarak çalışmasını ve 2129 direncine kademeli yükselişin devamını bekliyoruz. Sırasıyla diğer destek seviyelerimiz 2044 ve 2010’dan yükselmektedir.
Aralık vadeli Dolar/TL. Seans içi ortalamaların yatıklaşması, kısa vadede yatay trende geçişi işaret etmektedir. Kırmızı ortalama 13.87 ve mavi ortalama 13.70’de destek olmaktadır. 13.70-14.14 arasında yatay trend izlemesini ve ortalamalarda bulunan desteklere geri çekilmesini beklemekteyiz.
Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı