Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Dışişleri Bakanlığı, 1915 olayları hakkında yapılan açıklamaları reddetti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier’i resmi törenle karşıladı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
Türkiye Expo 2023 Doha’da AIPH Uluslararası Büyük Ödülü’nü kazandı
HABERLER>EKONOMİ
16 Haziran 2021 Çarşamba - 11:27

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah yatay/negatif açılış ve sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ise direnç olarak takip edilebilir. (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de yatay/negatif yönlü bir açılış bekliyoruz. NATO zirvesi sonrasında yerel varlıklardaki satış eğilimini sınırlı düzeyde kar realizasyonu isteği ve global eğilime bağlıyoruz. 1440 seviyesi destek, 1472 ise direnç olarak takip edilebilir. Bu sabah yatay/negatif açılış ve sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ise direnç olarak takip edilebilir.

Bugünün Haberleri:
Piyasa Gelişmesi
ABD Verileri – 2Ç’de aktivite sınırlı zayıf seyrediyor

Hisse Senetleri
AKSEN; %100 Bedelsiz Sermaye Artırımı / nötr
MGROS; Carrefoursa ile yapılan mağaza devri tamamlandı / nötr
FONET; 1.364.000 USD tutarındaki ihalede en uygun teklifi verdi /
sınırlı olumlu
PGSUS; Yolcu trafiği Mayıs’ta 2019’a kıyasla %62 daraldı / nötr

Ekonomik Veriler
09.00: İngiltere, TÜFE, %0.3-aylık, %1.8-yıllık, Mayıs,
11.00: ECB, Elderson konuşması,
12.00: ECB, Guindos konuşması,
14.30: Türkiye, konut fiyatları endeksi, Nisan,
15.30: ABD, konut satışları, %3.9-aylık, Mayıs,
15.30: ABD, ithalat fiyatları endeksi, %0.8-aylık, %10.9-yıllık, Mayıs,
21.00: ABD, FOMC faiz kararı, %0-0.25, Haziran,
21.30: Fed Başkanı Powell’ın basın toplantısı.

Piyasalarda Bugün

Kısa vadeli risk iştahının belirleyicisi olması potansiyeli taşımasından dolayı haftanın, belki de yaz aylarının en önemli günü gelmiş durumda: Fed’in Haziran ayı FOMC toplantısı bugün tamamlanıyor. Öncesindeki fiyatlamalar bir önceki hafta görülen yüksek risk iştahı temasından kısmen uzaklaşmaya işaret ediyor. Amerikan doları global işlemlerde üçüncü günü de hafif yükselişle tamamlarken, tahvil piyasası yakın dönem dip noktalarından nispeten daha kabul edilebilir düzeylere sınırlı düzeltmeler yapmış durumda. Makro tarafta takip edilen iki önemli veriden ABD perakende satışlar kaleminin zayıflamaya, ÜFE’nin ise yükselişe işaret etmesi yatırımcıların Fed’i beklerken ‘temkinli’ davranmalarına zemin hazırladı. API stokları 8.5 milyon varil azalışa işaret ederek petrol kontratlarındaki yükselişi desteklerken, yeni günde Brent $75, WTI ise $73 sınırında işlem görüyor.

Son 3 gün içerisindeki faiz volatilitesi piyasadaki kafa karışıklığının da doğal bir yansıması konumunda. Oynaklığın her iki yönde gerçekleşmesi bir yanda Fed yönlendirmesine dair kabul edilen gerçeklerin, diğer yanda ise ‘potansiyel yeni normal’ sürecine yapılması zaruri hazırlığın sancılarını işaret ediyor. Örneğin, reel faizlerdeki son dönem hareketi risk iştahı yüksek ortamda dahi ihtiyatın tam anlamıyla göz ardı edilmemesi gerektiğini kanıtı. 10 Mayıs gün sonu kapanışında ABD 5y reel faiz seviyesi %-1.91 ile tüm zamanların en düşüğüne gerilerken, aradan geçen zaman diliminde olan biten tüm akışa rağmen 15 Haziran tarihinde %-1.67’ye dek yükseldi. Benzer durum aynı ölçekte olmasa da –zaten sınırlı hareket etmişti- 10y reel faizler için de %-0.91/%-0.87 ile geçerli. Reel faiz düzeyinin kısa vadedeki eğilimi hem Amerikan dolarındaki zayıflamanın genele yayılmasını sınırlıyor, hem de ons altının $1900 direncini aşmaktaki başarısızlığını anlamamıza yardımcı oluyor.

Bugün masanın her iki tarafında yer alan kesim için (yatırımcı & analist) oldukça önemli. Fed’in bir süredir enflasyona dair kaygıları tanımlarken kullandığı yönlendirme olan “geçici faktörler” ekseninde ne noktada olduğuna dair revizyon alma şansımız var. Kamuoyu ile paylaşılacak makro projeksiyonlarda ciddi bir sürpriz etkisi beklemiyoruz. Esas kırılım ise Mart ayındaki Dot Plot’ta 2023’te faiz artışı öngören 7 üyenin yanına diğer kampta yer alan 11 üyeden kaç kişinin gelip gelmeyeceğinde olacak. 2 üye görmemiz durumunda sayı eşitlenecek. 3 olması halinde ise 2023 yılı Dot Plot’ta faiz artışı işaret edecek. Bir diğer husus da ‘tapering’ konuşmalarının Haziran’da başlayıp başlamayacağı ve/veya bunun için ilk resmi yönlendirmenin Başkan Powell’dan gelip gelmeyeceği olacak. Her ikisi de son 8 haftadır CFTC nezdindeki toplam spekülatif pozisyonlanma rakamı kısa yönde 12 milyar doların üzerine taşınan eğilim için kısa vade oynaklık artışı potansiyeli taşıyor. Bekliyoruz.

Piyasalar

Piyasaların odak noktası doğal olarak Fed’in vereceği mesajları anlamak ve bu eksende fiyatlama gerçekleştirmek üzerine olacağından günün önemli bir kısmında yatay-hacimsiz işlemlere tanıklık etmememiz sürpriz olmamalı. Öncesindeki gündemi ise İsviçre’deki BidenPutin buluşması şekillendirecek. Taraflardan gelen bilgiler 4-5 saatlik bir toplantının olabilme ihtimalini artırıyor. Muhtemel her yansıma ruble çaprazlarında hareketlilik potansiyeli taşıdığından çift yönlü oynaklık artışına karşı trade edenleri uyarmak gerekiyor. DXY 90.50-60 aralığındaki yataylaşmasını korurken, faizler bir önceki haftada test ettikleri düşük noktaların üzerinde yer alıyor. İçeride Hazine’nin yetkilendirdiği Sukuk ihracının (USD) sonuçlarını takip ediyoruz. Henüz resmi bir açıklama olmasa da ilk getiri için konuşulan %5.5 seviyelerinden gün içerisinde %5.1’lere doğru azalış olduğundan söz ediliyordu. Birebir karşılaştırmak tam anlamıyla doğru olmasa da gösterge niteliği taşımasından dolayı Ocak ayındaki son 5y vadeli ihraçtaki %4.90 getiri ve 330bp CDS seviyesi gözetildiğinde bahsedilen düzeyin emsallerimize kıyasla yüksek olmakla birlikte değişen koşullar gözetildiğinde hiç de fena olmadığını söylemek gerekiyor. NATO zirvesi sonrasında yerel varlıklar güne nispeten dengeli bir başlangıç yapsa da ilerleyen saatlerde liradaki zayıflama ve CDS’teki 10bp’lık yükseliş negatif seyirde etkili oldu. Bu noktada gelişmekte olan ülke varlıklarının tamamına yakın bir kesiminde benzer eğilimin olduğunu ve Fed öncesi beklentilerin de etkisinden söz etmek gerekiyor. Son not olarak önemli gördüğümüz bir başlığı hatırlatmak isteriz: Aşılama artan performans Türkiye açısından avantaj yaratabilir. 15 Haziran günü 1.2 milyondan fazla uygulama gerçekleştirildi. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.06 ile tamamlarken, BIST endeksi kapanışı %-0.80 ile 1442 puan seviyesinden takip edildi. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +16bp ile %18.20 olurken, ülke risk priminde kapanış 386bp seviyesinden gerçekleşti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık seyretti. Euro Stoxx 50 %0.26, FTSE 100 %0.36, DAX %0.36 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-1.31 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri ağırlıklı son dönem ortalamalarının gerisinde seyretti. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla değer kaybı eğilimleri öne çıktı. Dow Jones %-0.27, S&P 500 %-0.20 ve Nasdaq %-0.71 ile günü tamamlarken; Bovespa %-0.09, Merval ise %0.25 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da yeni gün fiyatlamaları satıcılı seyrediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.49, Hang Seng %-0.24, CSI 300 %-1.13 ve KOSPI %0.65 ile işlem görürken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4005 ile yuanda sınırlı değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1440-1410 seviyeleri destek, 1472-1500 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.35-8.10 destek, 8.61-8.80 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Haziran ayı FOMC toplantısı kısa vadeli volatilite riski barındırmakla birlikte EUR+ eğilimin genel olarak korunmasını bekliyoruz. Haftalık bazda 1.21 bölgesi civarındaki trendi yukarı yön açısından önemsiyoruz. 1.2030 destek, 1.2200 ise direnç seviyeleri olarak izlenebilir

ABD Verileri – 2Ç’de aktivite sınırlı zayıf seyrediyor

ABD’de Mayıs ayına ait açıklanan veriler aktivitenin 2Ç döneminde sınırlı düzeyde zayıf-beklentilerin gerisinde kaldığını gösterirken, enflasyonist baskıların ise kısa vadede sürdüğüne işaret ediyor. Perakende satışlar manşette %-0.8 olması beklenirken %-1.3 olarak açıklanırken, Nisan ayı verisi %0’dan %0.9’a pozitif yönlü revize edildi. Çekirdek siparişler aynı dönemde %-0.7 olurken, bir önceki ay verisi %- 1.5’ten %-0.4’e güncellendi. Böylece Nisan-Mayıs verileri toplamda yatay-negatif şekillendi demek mümkün. ÜFE aylık bazda %0.5 olan beklentinin üzerinde %0.8, yıllık bazda ise %6.2’den %6.6’ya yükselirken; çekirdek ÜFE sırasıyla %0.7 ve %4.8 oldu.

Verilerin yarın sona erecek olan FOMC toplantısı öncesinde ciddi bir piyasa hareketliliği yaratmasını beklemiyoruz.

Kaynak:Deniz Yatırım - Orkun Gödek
Hibya Haber Ajansı

 
Shenzhou-12 ile uzaya gidecek üç astronotun isimleri açıklandı
 
Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası arasındaki swap anlaşması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez ...
Altın FED öncesi kayıpta
Paladyum günü yeşilde kapatmayı başaran tek kıymetli maden olurken, diğer ...
Altın haftaya kırmızıda başladı
Platin ise diğer kıymetlilerden ayrışarak kendi dinamikleriyle seansı ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah yatay/negatif açılış sonrasında 1440 seviyesi destek, 1472 ise ...
Kritik zirve sonrası gündem Fed ve TCMB
Piyasalar enflasyonun geçici olduğu ve Fed’in genişleyici para politikalarında ...
Türkiye: Çin swap anlaşması, Biden-Erdoğan görüşmesi
Türkiye ile Çin arasında 3,6 milyar USD’lik yeni bir swap anlaşması imzalandığı duyuruldu.
 
Türkiye genelinde Mayıs ayında 59 bin 166 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına ...
NATO Zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden görüşmesi ön planda
Haftalardır gündemde olan NATO Zirvesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD ...
ABD – Türkiye ilişkileri
Piyasaların ana gündemi Fed’in varlık alımlarını ne zaman azaltmaya başlayacağı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri