Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
HABERLER>EKONOMİ
9 Aralık 2020 Çarşamba - 11:31

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, EREGL’nin güçlü performansı sayesinde endeks günü pozitif kapatmayı başardı. Tahvil faizleri yükselmeye devam ederken bankacılık hisselerinin zayıf performansı dikkat çekiyor. Lira, USD karşısında sabit bir performans gösteriyor.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Küresel ve yerel fiyatlamalarda yeni bir başlık henüz söz konusu değil. İçerisinde bulunduğumuz haftanın volatil işlemlere sahne olmasını bekliyorduk, öyle de oluyor. Şu an için elimizde bulunan en önemli gündem Brexit eksenli gelişmeler. Bu nedenle de GBP eğilimi diğer fiyatlamalar ile yakından ilişkili konumda. Haftanın esas hikayesi ise son 2 iş günü içerisinde şekillenecek. ABD’de 916 milyar dolarlık yeni bir mali paket teklifi gündemde ve riski destekliyor.

Her ne kadar ABD’de majör hisse senedi endeksleri rekor yükseklerden kapanış gerçekleştirmiş olsa da ortada elle tutulur yeni bir hikayemiz bulunmuyor. Haftanın en önemli gelişmeleri son 2 iş gününe sıkışan takvim eksenli şekillenecek. Şu an için önden yüklemeli gündemimiz Brexit başlığı üzerinden gelişmekte. İngiltere’de hükümetin bizzat kendisi tarafından hazırlanıp parlamentoya gönderilen ve AB’den ayrılık sürecinde Kuzey İrlanda Protokolü’nden sapma imkanı tanıyan yasa tasarısı dün itibarıyla geri çekildi. Devam eden görüşmeler sırasında bu hamleyi olumlu okuyoruz. Bugün Başbakan Boris Johnson ile Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in kritik görüşmesi gerçekleşecek. Yarın ise AB liderler zirvesi başlıyor. Şu an için problem teşkil eden 3 önemli başlıkta net bir çözüme ulaşılmış değil. GBPUSD paritesi nezdinde her ne kadar anlaşma olasılığını bir adım önde değerlendirsek de riskleri çift yönlü görüyoruz. Yarın gerek EUR gerekse AB’nin geneli açısından kritik liderler zirvesinin ilk günü başlıyor. Toplantı öncesinde kilitlenmenin ana odak noktası konumunda olan Macaristan ve Polonya’nın tavırları ise kısmen farklılaşma gösteriyor. Dün akşam saatlerinde takip edilen son dakika başlığına göre, Macaristan Başbakanı Orban zirvede 2.2 trilyon EUR tutarındaki paket için anlaşmaya varma şansı olduğunu düşünüyor. Polonya tarafı ise henüz bu denli iyimser değil. Zirvenin yoğun gündemi içerisinde Türkiye başlığı da olduğunu bir kez daha belirtelim.

Tüm bunlar olup biterken bilinen gerçeklerimizden uzaklaşma şansımız yok. Devam eden pandemi artışında ABD’nin toplam vaka sayısı dün itibarıyla 15 milyon sınırını geçti. FDA tarafından gerçekleştirilecek olan aşı onay toplantısı ise yarın. Kabul görme ihtimali oldukça yüksek ve devam eden 24 saat içerisinde dağıtımın başlaması bekleniyor. Salı günü paylaştığımız sabah raporunda yer verdiğimiz 4 trilyon dolar seviyesindeki likit fonlarda park eden rakama bugün itibarıyla 20 yılın en düşük seviyesine 0.39 ile gerileyen CBOE p/c rasyosunu da ekleyelim. Yani, bir tarafta ciddi ölçekte bekleyen likidite bulunurken, diğer yanda ise iyimserliğin ne denli yüksek olduğu gerçeği söz konusu.

Yerel piyasalar açısından fiyatlamalara baktığımızda dış varlıklardan ayrışma olmadığını görüyoruz. BDDK, COVID-19 başlangıcında devreye aldığı kredi süreci ile ilgili kimi önlemleri Haziran 2021’e uzattığını duyururken, döviz ve altın alımındaki hesaba geçme valörü uygulaması kaldırıldı. Efektif olup olmadığı tartışması bir yana, alınan kararın algı açısından “normalleşme” sürecini desteklemesi nedeniyle olumlu olduğu kanaatindeyiz. Genel olarak “pozitif lira” duruşumuzda değişiklik yok. Paritenin 7.75-7.90 aralığındaki bant hareketi devam edebilir.

Piyasalar

İçerisinde bulunduğumuz haftanın takvimi bir hayli yoğun. Özellikle son 2 iş günündeki birikme nedeniyle volatilitesi yüksek işlemler bizleri bekliyor olabilir. ABD’de majör hisse senedi endeksleri rekor seviyelerden kapanış gerçekleştirirken, Nasdaq cephesindeki artıda kalma durumunun 10 gündür devam ettiğini ekleyelim. Bu konuya parantez açma sebebimiz ise Kasım ayı ortasında beliren “rotasyon” ihtimalini sorgulamak. Henüz net bir dönüşüm olduğunu söylemek için zamanlama olarak erken olabilir. Devam eden pandemi süreci koşulların kesin bir şekilde dönüşünü engelliyor. Bu noktada şu ayrıntıya da belirtmek mümkün: DXY 2.5 yılın düşüğüne dek gerilerken, son 3 iş günü içerisindeki kapanışları artı performans şeklinde gerçekleşti. EUR çaprazındaki duraklama, GBP’nin hızlı haber akışı karşısındaki ivme kaybı ve haftanın yoğun gündemi öncesinde yeni pozisyon açma iştahındaki düşüş gibi başlıklar gerekçe olarak gösterilebilir. EMFX cephesi ise nispeten daha iyimser ve emtia üreticisi konumunda olan üyeler önderliğinde değer kazanımı isteğini koruyor. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-0.12 performans ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.75 primlenmeye paralel 1339 puan seviyesinden gerçekleşti. 13/11/30 vadeli kağıdın son faizi (mid YTM) %12.77’de oluştu. Ülke risk primi %0.5 yükselişle 366bp düzeyinde oluştu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları karışık resim oluşumuna işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.12, FTSE 100 %0.05, DAX %0.06 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-0.31 düzeyinde performans sergiledi. Bölge genelinde işlem hacimlerindeki düşüş dün itibarıyla da devam etti ve son 1 aylık ortalamalarının %30 gerisinde oluştu. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla daha net bir iyimserlik izlendi. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar artıda ve rekor yükseklerden olurken, işlem hacimleri Nasdaq cephesindeki artış dışında burada da azaldı. Teknoloji grubu günü %0.50 yükselişle tamamlarken, primlenme eğilimini 1 haftadan uzun süreye taşıdı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.18, Merval ise %-0.77 ile günü tamamladı. Asya’da yeni güne ait fiyatlamalar pozitif yönde gerçekleşiyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %1.26, Hang Seng %1.26, CSI 300 %-0.12 ve KOSPI %1.45 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.5038 ile zayıflarken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5311’de yatay.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1290-1245, direnç olarak ise 1350 puan seviyelerini izliyoruz. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. 6 Kasım sonrası gözlenen işlemlerdeki ciddi yükselişin ardından kar realizasyonu eğilimleri 30 Kasım gününde gözlenen şekilde devam edebilir ve fakat orta vadeli görünümü bozacak ölçekte görmüyoruz. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7.76 destek, 7.85-7.92 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.2090 bölgesinin geçilmesiyle hareket 1.22 potansiyeli ile yoluna devam edebilir. Şu an için kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz. Yılsonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) ve ECB’den gelecek mesajları görmek daha doğru olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırırm
Hibya Haber Ajansı

 
Sokak hayvanları unutulmuyor
 
COVID-19 aşılarından korkmak yanlış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşıların başarısı yüksek
Aşı ana dinamik olurken, ABD tarafında teşvik paketine ilişkin görüşmelerin ...
Gündem aşı ve Brexit
Gün içerisinde takip edilecek önemli bir veri olmayan hafta ortasının ...
Beklentiler aynı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 67,535,605 – tedaviye pozitif ...
 
USDTRY analizi
Son haftalarda ve son ayda TL kanadında oldukça yoğun bir gündem takip edildi. (İnfo Yatırım)
ABD'deki vaka sayıları
BIST100 endeksi 1.338 civarındaki direncinin altında kalarak gün içerisinde ...
Avrupa Birliği Zirvesine zirveye yakın fiyatlarla giriyoruz
Dünya borsaları yeni zirveler görmeye devam ediyor. Ekonomik veriler, ...
 
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.19 düşüş ile 1,470 seviyesinden günü tamamladı. (Halk Yatırım)
Aşı zamanı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 67,009,962 – tedaviye pozitif ...
Bakan Pakdemirli; 1 milyar 251 milyon Avro destek
Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin açılış konuşmasıyla ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri