Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Bakan Kacır: Yerli ve milli hibrit roketle aya ulaşacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Anayasa Mahkemesi'ndeki törene katıldı
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Bakan Yerlikaya başkanlığında güvenlik toplantısı gerçekleştirildi
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 düzeyinde sabit tuttu
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2020 Cuma - 11:44

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1090.00 - 1120.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış beklemekteyiz. Dün, piyasa güçlü bir başlangıç yaptı fakat küresel endekslerdeki satışların ardından kazançlarını geri verdi. Bankacılık hisseleri gün içinde daha iyi performans göstermesine rağmen günü günlük ağırlıklı ortalamalarının altında kapattı. Dolar ve CDS'de bir zayıflık görülür ise bankacılık hisselerinde yeniden yukarı yönlü bir hareketin yaşanacağını düşünüyoruz.

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1090.00 - 1120.00 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Bugünün Haberleri: Piyasa Gelişmesi

 ECB Faiz Kararı & Lagarde Açıklamaları, Eylül 2020; Kısa vadeli EUR üzerindeki aşağı yönlü risklerin bertaraf edildiğini düşünüyoruz

Hisse Senetleri

THYAO; THY yolcu trafiği Ağustos ayında geçen yıla kıyasla %65 daraldı / nötr

DOAS; Yetki anlaşması otomotiv sektöründe yaşanan hızlı toparlanmadan dolayı yenilenmedi / nötr

Ekonomik Veriler

09.00 : Almanya, TÜFE, -%0.2-aylık, -%0.1-yıllık, Ağustos,

09.50 : ECB, Villeroy konuşması,

09.00 : İngiltere, sanayi üretimi, %4.1-aylık, -%8.7-yıllık, Temmuz,

09.00 : İngiltere, GSYH, %6-7-aylık, Temmuz,

10.00 : Türkiye, ödemeler dengesi, -1.9 milyar dolar, Temmuz,

11.00 : ECB, Weidmann konuşması,

11.50 : ECB, Schnabel konuşması,

12.30 : ECB, Lagarde konuşması,

12.45 : ECB, Mersch konuşması,

12.45 : ECB, Holzman konuşması,

15.00 : ECB, Lane konuşması,

15.30 : ABD, TÜFE, %0.3-aylık, %1.2-yıllık, Ağustos.Kaynak Deniz Yatırım

Piyasalarda Bugün

Özellikle uzun yönlü pozisyonlanma içerisinde olan piyasa işlemcileri tarafından merakla beklenen ECB toplantısı genel hatları ile yeni bir sürprizin oluşmasına imkan tanımadı. Başkan Lagarde’ın –beklendiği şekilde- Avrupa açısından aşağı yönlü risklerin devamına işaret etmesinin yanında toparlanmanın da altını çizmesi, bununla birlikte EUR değerlenmesine yönelik tartışmalara “reaktif” şekilde girmemiş olması tansiyonun azalmasına katkıda bulundu.

ABD borsaları ise teknoloji grubundaki oynaklığa finansalların da katılması ile birlikte son beş gündeki dördüncü değer kaybını sergiledi.

Fed’in Ağustos ayındaki Jackson Hole Sempozyumu’nda paylaştığı yeni yol haritası sonrasında piyasaların kısa vade en önemli takip başlığı konumuna gelen Eylül ayı ECB faiz kararından beklendiği şekilde sürpriz çıkmadı. Ek genişleme yönlü düşünceler şu aşamada katılımcılar nezdinde karşılık bulmazken, EUR değerlenmesine yönelik kaygıların da sanılan ölçekte yüksek olmadığı anlaşıldı. Kısa vade enflasyondaki baskılanmanın devam etmekle birlikte deflasyon riskine işaret etmediğini belirten Başkan Lagarde, EUR seviyesine yönelik değerlendirmelerini ise bir kez daha beklendiği/beklediğimiz şekilde Philip Lane çerçevesinde yaptı. Toplantıya dair kapsamlı değerlendirmelerimize Piyasa Notu: ECB Faiz Kararı & Lagarde Açıklamaları, Eylül 2020 başlığı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Öte yandan ABD borsalarında 1 haftadır takip edilen oynak seyir ise Perşembe günü işlemlerinde bir kez daha kendisini gösterdi. Teknoloji grubundaki satış baskısı bu kez finansallar üzerinden de etkili olurken, majör endekslerin 3’ünde de gün sonunda değer kayıpları takip edildi. Dow Jones ve S&P 500 endekslerinde son 30 günlük işlem hacmi ortalamalarının üzerinde eğilim takip edilirken, Nasdaq ise %2 geride kalarak hafta içerisindeki yaklaşımını devam ettirdi.

Yeni günde vadeli endekslerin açılışları pozitif yönlü seyir oluşumuna işaret etmekte.

ECB’nin “kur savaşları” tartışmasına henüz şu aşamada katılmamış olmasını son çeyrek işlemlerinde global çapta beklediğimiz oynaklık artışı temasına ek katkı sağlamaktan çekinme/imtina etme şeklinde değerlendiriyor ve gayet de sağlıklı buluyoruz. Öte yandan EUR’nun “şu an için” sahneden çekilmesinin yarattığı boşluğu ise volatilite desteklemek açısından GBP doldurmakta. Brexit sürecine dair artan negatif yönlü haber akışı her ne kadar korkulan ölçekte satış baskısına neden olmasa da GBP’nin sergilediği zayıflık ve çaprazda 1.28’li seviyelere gerilemesi parite işlemleri vasıtasıyla diğer fiyatlamaların üzerinde de baskı unsuru olarak beliriyor. 10 Eylül günü Birleşik Krallık ve AB arasında gerçekleştirilen takvim dışı görüşmelerden herhangi bir olumlu sonuç çıkmazken, daha önce anlaşılan yasal süreç ise son 3 haftalık zaman dilimine girdiğimizi gösteriyor.

Küresel haber akışının yakından izlendiği günde yerel varlıklar genel olarak sakin bir seyir içerisinde oldu. BİST 100 endeksi yatay seyrederken, ülke risk primi -%1.2 ile 507bp seviyesine geriledi. EURUSD paritesinde 1.19-1.20 aralığının yeniden gündeme gelmesi USDTRY açısından 7.42-7.39 bölgesine çekilme sağlayabilir.

Haber Akışı

Brexit kaynaklı haber akışının yarattığı volatilite artışı farklı çapraz pariteler üzerinden etkileşim gösterirken, Amerikan doları performansı da gün içerisinde oldukça karışık bir resim ortaya koyuyor. DXY fiyatlaması haftanın son işlem gününde 93.00 bölgesi üzerinde oluşurken, Asya’da EUR değerlenme çabası içerisinde. EMFX cephesinde net şekilde ayrışma gözlenirken, Asya ve Doğu Avrupa üyelerinin primlenme istekleri dikkat çekiyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında geride kalan gün içerisinde %0.52 yükselişle listenin ilk sırasında yer aldı ve primlenme eğilimine önderlik etti. BİST 100 endeksi kapanışı -%0.06’lık yatay performansla 1099 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y gösterge tahvilde faizin son düzeyi ise %13.56 oldu. 5y vadeli CDS -%1.2 ile günü 507bp düzeyinden tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları İtalya ve Rusya varlıkları dışarıda bırakılan resimde değer kayıpları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 -%0.36, FTSE 100 -%0.16, DAX - %0.21 ve Rusya (RTS, USD) grubu %1.27 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan negatif resmin genişleyerek devam ettiği görüldü. Majör ABD endekslerinin tamamında gün sonu kapanışları %1.5-2.0 aralığında düşüşe işaret ederken, Nasdaq performansı -%1.99 ile bir kez daha dikkat çekti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da benzer eksende hareket ederken, Bovespa -%2.43, Merval ise -%0.91 kapanış sergiledi.

Asya’da haftanın son işlem gününde yatay-karışık bir tablo takip ediliyor. TSİ 08.10/ NKY 225 %0.58, Hang Seng %0.42, CSI 300 -%0.15 ve KOSPI -%0.40 düzeyinde performans sergilemekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması ise 6.8389 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde son dönem hareketliliğin ardından üç önemli faktörün yakından takip edildiğini düşünüyoruz: 1- TRY performansı. 2- CDS’in gelişimi. 3- Faiz hadleri. Bir süre daha dengelenme arayışı devam edebilir. Teknik açıdan takip ettiğimiz seviyeler (haftalık bazda) 1062 ve 1144. Bandın dışına çıkılması ise farklı haber akışlarının tetiklemesi ile olabilir. USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini izleyeceğiz. Haftalık kapanışın 7.45 bölgesi aşağısında olması lira açısından stres azalışını kısa vadede gündeme getirebilir. 7.4080 takip ettiğimiz diğer önemli destek seviyesi. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. 1.1700-1.1950 bant hareketinin korunma çabalarını yakından izliyoruz. 1.16 bölgesinin üzerindeki eğilim orta vadeli genel EUR yaklaşımını desteklemeye devam edebilir. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek uzun vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Henüz kalıcı EUR değerlenmesi beklentisinde olmamakla birlikte:

i. Avrupa Kurtarma Fonu’na ait haber akışı (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda),

ii. ECB’den gelen proaktif para politikası adımları (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda),

iii. Mevcut risk iştahının EUR üzerinden gerçekleşmeye devam edeceği düşüncemiz (çoğunlukla fiyatlamalara girmiş durumda ancak devam etmesini bekliyoruz),

iv. ABD dolarında alınan uzun yönlü pozisyonların çözülmekte olması gibi nedenlerle taktiksel talebin gündeme geleceğini düşünmemiz (Haziran ortasından bu yana devam eden beklentilerimiz, konsolidasyon sürecini yakından izliyoruz),

v. Fed’in benimsediği yeni çerçeve ile birlikte düşük faiz ortamının uzun süre devam edeceğini değerlendirmemiz ve bunun da –ek risk başlıkları oluşmadıkça- Amerik

Kaynak:Deniz Yatırım

Hibya Haber Ajansı

 
Günlerden ABD enflasyon
 
Bağışıklık sisteminin güçlü tutulması büyük önem taşıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlerden ABD enflasyon
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 28,064,801 – tedaviye pozitif ...
16,4 milyon TL lisanlı depo desteği
Bakan Pakdemirli; 16,4 milyon tl lisanlı depo desteği cuma günü hesaplara yatıyor.
USDTRY- 7.5000 sınırından geri çekildi
Hafta başından bu yana dolar endeksinde görülen toparlanmayla yükseliş ...
 
Uluslararası Piyasalar
Piyasalar ECB toplantısına odaklanmış durumda, 14:45’de faiz kararı sonrasında ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1210–1250 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.(Deniz Yatırım)
Albayrak "TCMB gerekli adımları atmayı sürdürecek"
Sağlık Bakanlığı tarafından dün açıklanan günlük koronavirüs tablosuna ...
 
Amerika’da düşüş sürüyor
Amerikan borsalarında düşüş devam ediyor. Dün %4,11 düşen Nasdaq teknoloji ...
Işık hızı ötesi operasyonu
ABD Başkanı Trump, yaklaşan seçimler için tekrar Çin kartını açarken, ...
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasaları, Perşembe günü gerçekleşecek olan AMB faiz kararı ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri