Bilkent Rhythm by Sports International eğitmeni Eylül Bendler, sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olmak için egzersiz yapan kişilere ‘Önce vücudunuzu tanıyın ardından beslenme planınızı oluşturun’ uyarısını yaptı. Egzersiz programının derecesine göre besin miktarının belirlenmesi gerektiğinin altınız çizen Bendler, “Spor yapan herkes aynı vücut yapısı ve metabolizmaya sahip olmadığı için herkesin aynı şekilde beslenerek başarıya ulaşması mümkün değil” dedi. Fitness eğitmeni Eylül Bendler günlük spor yapan kişilere şu tavsiyelerde bulundu:
BESİN TEPKİLERİ FARKLILIK GÖSTEREBİLİR
“Kişiye göre beslenme programı oldukça önemli. Küçük bir örnekle açıklamak gerekirse, çoğu antrenör veya diyetisyen spor öncesi kahvenin yağ yakımını hızlandırdığını ve enerji verdiğini savunurken, bazı kişilerde kahve nabzı yükselterek spor esnasında çarpıntı yapabilir. Aynı şekilde ‘süt ürünleri tüketmeliyiz’ tavsiyesi, laktoz intolaransı olan kişilerde eziyete dönüşebiliyor.
ÖĞRENMEK İÇİN BEDENİNİZE ZAMAN TANIYIN
Besinleri deneyerek, sonuçlarını, yarar ve zararlarınızı kendi bedeninizde deneyimlemeniz icin zaman tanımanız lazım. Taslak beslenme programını uyguladıktan sonra, size iyi gelen yarar sağlayan yiyecek ve içeceklerle devam edin. Sindiriminize zarar veren besinleri eleyip yerine ikame besinlerle destekleyin.
YAPTIĞINIZ SPORUN DERECESİNE GÖRE BESLENİN
Kişinin yaptığı spora uygun olarak taslak bir beslenme programı çıkarması gerekli. Belirlenen hedefe göre kalori açığı veya fazlası oluşturulur. Sabah, uzun süre bizi tok tutacak lifli besinleri tüketmek gerek. Antrenman öncesi enerji sağlaması icin ise karbonhidrat, antrenman sonrası ise protein desteği kas onarımı için olmazsa olmaz. Kendinizi, vücudunuzu tanıdıktan,onu ihtiyacına göre besledikten sonra sonuca başarıyla ulaştığınızı fark edeceksiniz.
ANTREMAN KALİTENİZİ DOĞRU BESİNLERLE ARTIRIN
İlgilendiğiniz spor dalına göre beslenme sisteminizi düzenleyin. Eğer güç ve dayanıklılığa dayalı bir sporlarla uğraşıyorsanız karbonhidrat alımı en az protein kadar önemlidir. Özellikle antrenmandan 2 saat önce yeterli ölçüde karbonhidrat alımı antrenmanın kalitesini artıracaktır. Yumurtalı veya tavuklu tost, fıstık ezmesi gibi örnekler zaman ve besin değeri açısından iyi örneklerdir.
GEÇ SAATE KALDIYSANIZ YAĞDAN UZAK DURUN
Antrenman öncesi şeker tüketiminden kesinlikle kaçınılmalı. Çünkü kan şekerini ani yükseltmesi ve sonrasında düşmesi antrenmanın performansını kötü yönde etkilemektedir. Bütün insanların metabolizması, vücut yapısı birbirinden farklıdır ve aynı değerlendirilmesi, herkesin aynı şekilde beslenerek başarı yakalaması mümkün değildir. Spora akşam saatlerine gidebilenler için hafif protein destekli bir beslenme yeterli olur. Bol yeşillikli, az yağlı, ızgara tavuklu bir salata gibi.”