Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Bakan Tekin'den şehit ailelerine taziye mesajı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
Meteoroloji, kuvvetli yağış ve toz taşınımına karşı uyardı
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
12 ilde “Bozdoğan-34” operasyonu düzenlendi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Mevduat hesaplarına uygulanan stopaj oranları değiştirildi
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
Bakan Ersoy'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Ocak 2017 Cumartesi - 12:57

Dirençli sivilcelerde tedavi yöntemleri

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, krem veya antibiyotik kullanımına yanıt vermeyen dirençli sivilcelerle başa çıkmanın ’A vitamin türevi’ hap tedavileri ile mümkün olabildiğini söyledi.

Dirençli sivilcelerde tedavi yöntemleri

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, krem veya antibiyotik kullanımına yanıt vermeyen dirençli sivilcelerle başa çıkmanın ’A vitamin türevi’ hap tedavileri ile mümkün olabildiğini söyledi.
Dr. Jale Yüksek, sivilcenin (akne) uzun süreli seyir gösteren iltihaplı bir cilt rahatsızlığı olduğunu hatırlatarak, bu rahatsızlığa birden fazla faktörün neden olduğunu belirtti. Bu faktörleri, deride yağ bezlerinin bulunduğu bölgedeki hücrelerin anormal yapılanması, Propionibacterium acnes adlı mikroorganizmanın sayısında artış olması, sebum üretiminin artması ve inflamasyon (yangı) reaksiyonlarının gelişmesi olarak açıklayan Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, "Genellikle yüz, sırt, göğüs, ense gibi bölgelerde sivilce sıklıkla izlenmektedir. Bu bölgelerde ağrılı, şiş, büyük sivilcelerin (iltihaplı sivilceler) iyileşmesi uzun sürerse deride çukur şeklinde çok sayıda sivilce izi bırakır. Bu durum kişinin kozmetik açıdan da rahatsızlığına neden olur. Dirençli sivilce olarak adlandırılan durum, topikal sürülen sivilce kremlerine yanıt vermeyen, ağızdan alınan antibiyotik tedavileri ile tamamen iyileşemeyen veya iyileşip tekrar eden sivilcelerdir. Bu durumda A vitamin türevi hap tedavileri sivilcelerin etkili tedavisini sağlamaktadır" dedi.
A vitamin tedavisine ilişkin bilgiler paylaşan Dermatoloji Uzmanı Yüksek, dünyada 1982’den bu yana dirençli sivilce tedavisinde kullanılan A vitamin türevi hapların, uzman dermatolog tarafından takibi ile birlikte kullanılması sonucu yüz güldürücü sonuçlar alındığını vurguladı.
Dr. Jale Yüksek, etkili tedavi sayesinde sebase (yağ) bezlerinin boyutunun küçüldüğünü ve dolayısıyla cilt yağlanmasının azaldığını bildirerek, sivilcenin çok faktörlü nedenlerinin hepsi üzerinde tedavi edici etki sağlandığını ifade etti.

A Vitamin türevi tedaviye başlamadan önce yapılması gereken tetkikler
A Vitamin türevi tedavi ile hem mevcut sivilcelerin tamamen giderilmesinin, hem de bu sivilcelerin neden olabileceği sivilce izlerinin engelleneceğini bildiren Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, "Ayrıca bu tedavi ile sivilcenin tekrar oluşmaması da sağlanabilmektedir. Uzun tedavi süreci gerektiren bu ilaç tedavisi, dermatoloji uzmanı doktorlar tarafından başlanmalı ve takip edilmelidir. A vitamin tedavisine başlanmadan önce kişinin kan tetkikleri yapılmalıdır. Tetkiklerde açlık kan şekeri, karaciğer ve böbrek değerleri ile kolesterol düzeyleri incelenir. Tetkik sonuçları normal değerlerde ise tedavi başlanabilir. Kullanılacak dozun belirlenmesi ise kişinin vücut ağırlığına göre yapılır. Bu tedavide dikkat edilmesi gereken bir başka nokta tedavi kapsüllerinin tok karnına içilmesi gerekliliğidir. Çünkü A vitamini yağda çözünür; ilacın emilimi tok karnına daha yüksek oranda sağlanmış olur. Günde 1 veya 2 kez genellikle hergün aynı saatte alınması da önemlidir. Tedavide hedefe ortalama 6 aylık bir sürede ulaşılabilir" dedi.
Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, tedavinin ilk ayında mevcut sivilcede artış izlenebileceğini ancak bu durumun uzun sürmediğini ve 2’nci ay ile birlikte belirgin olarak sivilcelerde azalmanın başladığını söyledi.
İlerleyen aylarda sivilcelerin kaybolduğunu ve cildin yağlı görünümden arındığını belirten Dr. Yüksek, "Siyah noktalar kaybolur, geniş gözenekler daralır. Dikkat edilmesi gereken, sivilcelerin iyileştikten sonra tekrar oluşmaması için kümülatif doz tamamlanana kadar tedavinin tamamlanmasıdır. Böylece hem mevcut sivilceler tedavi edilir hem de tekrarlaması engellenir" diye konuştu.

A Vitamin türevi tedavinin yan etkileri
Dermatoloji Uzmanı Yüksek, tedavi sürecinde görülebilecek yan etkiler ile ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Ciltte görülen yan etkiler, dudaklarda kuruma ve çatlama, burun içinde kuruma bazen burun kanaması, yüzde kuruma, yüzde kızarıklık, güneşe karşı hassasiyet gelişimi, vücutta kuruma, ağda veya lazer tedavilerine karşı cildin hassas olması, vücutta kaşıntı gelişebilmesidir. Tedavi boyunca nemlendirici kremlerin ve 30 faktörün üzerinde güneş koruyucuların kullanılması ve bol su tüketimi ile bu yan etkiler rahatlıkla yönetilebilir. Bazı kişilerde saç telinde incelme ve saç dökülmesinde artış ilaca bağlı gelişebilir. Bu durumda saç kalitesini artıran tedaviler verilebilir, tedavinin bitimiyle saç dökülmesi durur ve saç teli eski yapısına döner. Ayrıca gözde kuruma gelişebilir. Bu yan etki yapay gözyaşı damlası kullanımı ile rahatlatılır. Ayrıca kişi lens kullanıyorsa gözlük kullanımına geçilmesi de faydalı olur."
A vitamini türevi sivilce tedavisinde kadınların hamile olmadıklarını netleştirmek gerektiğini belirten Jale Yüksek, tedavi bitiminden 2 ay sonra hastaların hamile kalmasında herhangi bir sakınca bulunmadığını kaydetti.

Tedavi ile birlikte kullanılmaması gereken ilaçlar
Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Jale Yüksek, A vitamin tedavisi sırasında, tetrasiklin grubu antibiyotikler ve epilepsi ilaçlarının kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.
Diğer sivilce tedavileri ile iyileşmeyen, sivilce izleri geliştiren ve kişinin kendine güvenini azaltıp sosyal ve iş yaşantısını olumsuz etkileyen sivilcelerde uzun yıllardır tercih edilen etkili tedavi yönteminin A vitamin türevleri olduğunu kaydeden Dr. Jale Yüksek, "Bu tedavi, uzman dermatoloji doktorları tarafından planlanıp başlandığında ve tedavinin doktor kontrolünde tamamlandığı sürece güvenle kullanılabilir" dedi.


 

 
Bakan Kılıç, olimpik kış festivalinin maskotu ’Karbeyaz’ ile buluştu
 
Başkan Ak Mohaç Türküsü şiirini şehitler için okudu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Medikal estetikte kış uygulamaları
Medikal Estetik Hekimi Dr. Devrim Gürsoy, cilt lekesi tedavisi Thulium ...
Akut temizlik timi
Çankaya Belediyesi temizlik ekipleri, günlük rutin çalışmaların yanı sıra ...
Ameliyat son çare
Skolyoz ve kifoz gibi omurga eğikliği olan hastaların tedavisi için öncelikle ...
 
Ücretsiz kuduz aşısı
Mamak Belediyesi, evcil hayvanlara yönelik ücretsiz kuduz aşısı kampanyalarına devam ediyor.
Muhtaç aileye 3 çeşit yemek
Muhtaç ailelere sıcak yemek ulaştıran Sincan Belediyesi, bir ailenin iki ...
Teleferik hattında bitmeyen bakım
Temmuz ayından bu yana neredeyse her ay bakıma alınan Yenimahalle-Şentepe ...
 
Bebek sahibi olmayı ertelemeyin ve üreme check-up’ınızı yaptırın
Önceliği eğitim, kariyer ve iş planları olan kadınların yaşı ilerledikçe ...
Buse'nin mavi melekleri
HASVAK’ın gönüllülerden oluşan ‘Mavi Melekler’i, hastaneleri ziyaret ederek ...
Park ve duraklara şiddet önlemi
Ankara’da, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda 3 yılda neler yapılacağının ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri