Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>GÜNDEM
27 Kasım 2021 Cumartesi - 22:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'dan ortak bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, ortak bildiri yayınladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov dan ortak bildiri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, ortak bildiri yayınladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı:

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’un daveti üzerine 27 Kasım 2021 tarihinde Türkmenistan’a resmi ziyaret gerçekleştirmiştir.

Dostluk ve karşılıklı anlayış atmosferinde cereyan eden görüşmelerde ikili işbirliğine ilişkin geniş bir yelpazedeki konular ve ortak çıkarları ilgilendiren önemli uluslararası meselelerde verimli bir görüş alış verişinde bulunulmuştur.

Devlet Başkanları, stratejik özellik taşıyan ve sarsılmaz dostluk, karşılıklı saygı ve güven ilkelerine dayanan ikili ilişkilerin yüksek düzeyini memnuniyetle kaydetmişlerdir.   

Devlet Başkanları, iki devletin kardeş halklarının tarihi ve kültürel ortaklığına dayanan stratejik işbirliğini tüm alanlarda geliştirmeye ve güçlendirmeye bundan böyle de devam etmeyi amaçladıklarını beyan etmişlerdir. İkili işbirliğinin bundan böyle de etkin şekilde ilerletilmesinin, küresel barış, istikrar ve iki ülkenin ekonomik kalkınmasının güçlendirilmesine hizmet edeceği üzerinde hemfikir olduklarını açıklamışlardır.

Devlet Başkanları, uluslararası siyasetin temel konularına ilişkin benzer bakış açılarının mevcut olduğunu memnuniyetle vurgulamış, küresel platformda karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin daha da ilerletilmesini amaçladıklarını teyit etmişlerdir.       

Devlet Başkanları, Türkiye Cumhuriyeti ve Türkmenistan’ın üye oldukları uluslararası ve bölgesel örgütler bünyesindeki çabalarında eşgüdümün yararını vurgulamışlardır. Devlet Başkanları, küresel meselelerin çözümünde, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında, küresel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesinde Birleşmiş Milletler ve bağlı kuruluşların rolünün önemine işaret etmişlerdir. 

Devlet Başkanları bu çerçevede, Türkmenistan’ın Gözlemci olarak iştirak ettiği Türk Devletleri Teşkilatının 12 Kasım 2021 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen 8. Zirvesi’nin başarısından duydukları memnuniyeti ifadeyle, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde çok taraflı işbirliklerini daha da geliştirme hususunda mutabık kalmışlardır.  

Devlet Başkanları, Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan arasındaki verimli ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin iki ülkenin halklarının uzun vadeli çıkarlarına olduğu kadar, küresel ve bölgesel barış, istikrar ve güvenliğin sağlanmasına da hizmet ettiğine inandıklarını beyan etmişlerdir.

Terörizm, aşırıcılık, düzensiz göç, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yasadışı dolaşımı, sınıraşan organize suçlar ile uluslararası güvenliğe yönelik diğer tehditlerle mücadelede gerek ikili düzeyde gerek uluslararası örgütler nezdinde işbirliğinin daha da geliştirilmesinin gerekliliğini vurgulamışlardır.

Devlet Başkanları, Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan arasında karşılıklı çıkarlara dayalı ticari-ekonomik işbirliğinin genişletilmesinin önemini belirtmişlerdir.

Bu çerçevede Devlet Başkanları, yüksek katma değerli ürünlerin de ticareti yoluyla karşılıklı ticaret hacminin daha da artırılmasının önemini teyit etmişlerdir.

Devlet Başkanları, ikili ilişkilerin öncelikli olarak ticari-ekonomik ve ulaştırma-komünikasyon alanlarında geliştirilmesine yönelik koordinasyon mekanizması niteliğindeki Ekonomik İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Komisyonu’nun işlevselliğinin daha da güçlendirilmesinin gerekliliğini belirtmişlerdir.

Devlet Başkanları, girişimciler için elverişli ekonomik, mali ve hukuki şartların oluşturulmasının, ürün ve hizmetlerini dünya pazarlarına sunma imkânlarının artırılmasının, iki ülke iş çevreleri arasındaki ilişkileri güçlendirecek İş Forumlarının düzenlenmesinin önemini vurgulamışlardır.

Bu çerçevede Devlet Başkanları, karşılıklı yatırımların ekonomik işbirliğinin temel unsurlarından birini teşkil ettiğini ayrıca vurgulayarak, bundan sonra da ortak fayda temelinde yatırımları karşılıklı olarak desteklemeye, korumaya ve teşvik etmeye hazır olduklarını beyan etmişlerdir.     

Devlet Başkanları, ulaştırma ve transit geçişlerde etkin işbirliğinin derinleştirilmesinin, ülkeler ve bölgeler arasında uluslararası ticaretin artırılması açısından öncelikli önemi haiz olduğunu teyit etmişlerdir. Devlet Başkanları bu çerçevede sivil havacılık alanında işbirliğinin geliştirilmesinin önemini de vurgulamışlardır.

Devlet Başkanları, “Afganistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye” ulaştırma koridoru projesi başta olmak üzere, ulaştırma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden önemli projeleri, ayrıca Hazar geçişli Doğu-Batı Uluslararası Orta Koridor ulaştırma güzergahı çerçevesindeki projeleri bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini beyan etmişlerdir.        

İki ülke sınırlarından geçen uluslararası ulaştırma yollarının rekabet gücünün ve cazibesinin artırılması amacıyla Devlet Başkanları, dış ticarete konu malların transit taşınmasına ilişkin ücretlerin bundan böyle de uyumlaştırılmasına ve uygun şartların sağlanmasına yönelik karşılıklı çıkarlara dayalı düzenli işbirliğini devam ettirmeye hazır olduklarını bir kez daha teyitle, 15 Kasım 2017 tarihli Transit ve Ulaştırma İşbirliğine İlişkin Anlaşmanın (Lapis Lazuli Güzergahı Koridoru) fiiliyatta hayata geçirilmesinin önemini belirtmişlerdir. 

Devlet Başkanları, beşerî alanda işbirliğine ayrıca önem vermiş, ilgili kurumlar, kültür ve sanat alanı çalışanları, araştırma merkezleri, yükseköğretim kurumları ve kitle iletişim araçları arasındaki ilişkilerin önemini belirtmişlerdir. Bilim ve teknik, spor ve turizm alanlarında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştır.

Devlet Başkanları, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisi, sağlık çalışanlarının eğitimi, aşı, ilaç ve diğer tıbbi malzemenin üretimi ile tedariki konularında kurumlar arasında karşılıklı eylem ve işbirliğini geliştirmenin önemini belirtmişlerdir.

Devlet Başkanları, ikili işbirliğinin hukuki altyapısının geliştirilmesi ve genişletilmesinin gerekliliğini belirtmişlerdir. Bu çerçevede Devlet Başkanları, ziyaret kapsamında imzalanan ikili hükümetlerarası ve sektörlerarası belgelerin önemini vurgulamışlardır. Sözkonusu belgeler, Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan arasında ilişkilerin daha da güçlendirilmesine hizmet edecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk heyetine gösterilen misafirperverlik, sıcak ve dostane kabul için Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’a şükranlarını belirtmiş ve Türkmenistan Devlet Başkanı’nı uygun bir tarihte Türkiye Cumhuriyeti’ni ziyaret etmeye davet etmiştir. Davet şükranla kabul edilmiştir. Ziyaret tarihi diplomatik kanallarla belirlenecektir."

Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Koca, Akşener'in "yurt dışından covid'li hasta sorusuna" yanıt verdi
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca, Akşener'in "yurt dışından covid'li hasta sorusuna" yanıt verdi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından İYİ Parti Lideri ...
Bakan Soylu: "Siyaset, kurnazlıkla değil asaletle yürür"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sosyal medya hesabı Twitter'dan Cumhuriyet ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile ortak basın toplantısı düzenledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli ...
 
Ticaret Bakanlığı'ndan yemek organizasyonuyla ilgili açıklama
Ticareet Bakanlığı, bazı basın-yayın organlarında sektörel bir derneğin ...
MEB'den bir ayda 3.200 okula yeni kütüphane
Millî Eğitim Bakanlığınca ekim ayı sonunda başlatılan ve iki ay gibi kısa ...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan Müslüme'nin ölümüne ilişkin açıklama
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müslüme Yağal'ın ölümüne ilişkin açıklama yaptı.
 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
Türkiye'de koronavirüs vaka sayısında düne göre düşüş yaşandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alsancak Stadı ile yapımı tamamlanan 96 tesisin toplu açılış töreninde konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alsancak Stadı ile yapımı tamamlanan ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alsancak Mustafa Denizli Stadı'nın açılışını yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alsancak Mustafa Denizli Stadı'nın açılışını yaptı.
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri