Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu yılki son oturumu önceki gün Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında yapıldı. Meclis’te alınan kararla Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki yetkiyi belirlemek için cadde sokak ayrımında daha önce 12 metre olarak uygulanan kural, 15 metreye çıkarıldı. Karara göre yol türüne bakılmaksızın genişliği 15 metre üzerindeki yollar Büyükşehir’e, genişliği 15 metrenin altındaki yollar ise ilçe belediyelerine bırakıldı. Büyükşehir ile ilçe belediyeleri tarafından yürütülen hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla alınan kararda imar planlarındaki yol genişlikleri esas alınacak. Bu kararla önceki dönemden farklı olarak Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin lehine bir düzenleme yapmış oldu. Ankara’daki cadde ve sokakların yüzde 20’sini etkileyecek olan yeni düzenlemede 15 metre altındaki yolların tüm ruhsat ve resmi işlemlerinin gelirleri ilçe belediyelerince alınacak. Bu yolların bakım ve onarımlarını da yine ilçe belediyeleri yapacak.
TUNA BAŞKANLARINI ARADI
Oturumu yöneten Ali İhsan Ölmez kararın ortak mutabakatla alındığı bilgisini verirken Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın ilçe belediye başkanlarını konuyla ilgili aradığı öğrenildi. Kararla ilgili söz alan BBP’li Meclis Üyesi İbrahim Uyar, kararın ilçe belediyelerinin lehine olduğunu belirterek, “30 dönüm üzerindeki parklar ile 12 metre üzerindeki yolların tasarrufu mahkeme kararına dayanarak Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin 12 metrelik hakkından vazgeçip 15 metreye çıkarması ilçe belediyelerinin yararına olacaktır” dedi.
‘İSİMLERİ DEĞİŞECEK Mİ?’
Yeni düzenlemenin cadde ve sokak levhalarını da etkileyeceğine dikkat çeken CHP’li Meclis Üyesi Yaşar Neslihanoğlu ise, “Daha önce meclis kararında 12 metre üzerindeki yolların tamamı cadde olarak isimlendirildi. Şimdi 15 metrenin altındaki yollar ilçe belediyesine geçti. Bu cadde ve sokak isimleri ile ilgili düzenleme yapılacak mı. Değişmediği takdirde vatandaşta sokaklar ilçe belediyesine caddeler Büyükşehir’e ait algısı olacak” diye konuştu. İlgili bürokratların çalışma yapacağı bilgisini veren Ali İhsan Ölmez ise, “Mutlaka üzerinde düşünülür. Gerekirse yine ilçe belediye başkanlarıyla görüşülerek ortak bir çözüm sağlanır. Meclis bilgilendirilir” dedi.
14 İŞÇİYE TAZMİNAT
Öte yandan Büyükşehir’de daha önce geçici işçi olarak çalışan ve sözleşmeleri sonlandırıldığı için yargıya giden 14 kişinin durumu da Meclis’te görüşüldü. Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, Yargıtay’ın işçilerle ilgili ‘işe alma ya da tazminat ödeme yönünde’ karar verdiğini söyledi. Ölmez belediye yönetiminin ise tazminat verilmesi yönünde tasarrufta bulunduğunu kaydetti. Bunun üzerine Meclis üyeleri, oy çokluğuyla 14 işçiye 8 aylık tazminatlarının ödenmesi yönünde karar aldı. CHP grubunun ‘işçiler işe iade edilsin’ önerisi ise oy çokluğuyla reddedildi. MHP grubu ise emsal olacağı gerekçesiyle çekimser oy kullandı.