Malzemelerin tespiti için çalışma yapılması ve bunun kamuoyunu açıklanması gerektiğini belirten Candan dün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
ŞARTLAR YERİNE GETİRİLMEDİ
“İhale sözleşmesinde 3 milimlik poliüretan (dolgu malzemesi) kullanılması gerekirken 0.5 ve 1 milimlik kullanıldı. Sözleşmeye aykırı işler yapıldığını ve olası bir durumda yangına davetiye çıkarılacağını daha önce söylemiştik. En ufak bir alevde yanan bir çadır, inşaat sürecinin bilimsel ve teknik olmadığını ortaya koyuyor. Dün yaşanan olay,
Ankapark
’ın insanların can güvenliğini tehdit eden bir işletme olduğunu gösteriyor.
GÜVENSİZLİK OLUŞMAYA BAŞLADI
Ankarapark’la ilgili bir güvensizlik durumu var. Bu yangın da güvensizliği büyüttü. Hızlı yanan malzemeler olduğu için alevlerin bir anda büyümesi kaçınılmaz. Birde içeride insanların olduğunu düşünürseniz orada güvenlik problemi gündeme geliyor. İşletme modelinden çok insanların canını nasıl koruyacağız noktasına bakılmalı. Bunların hepsi bir maliyet ise bu projeden vazgeçeceksiniz.“
İNŞAAT ÖNCESİNDE UYARMIŞTIK
Ankarapark’taki eğlence mekanları go-kart çadırı ve kaplamaları üzerine ve orada kullanılan maskotlarda yanıcı nitelikteki polyester kullanıldığını Gökçek döneminde, çalışmalar öncesinde açıklamıştık. Kullanılan malzemelerin yerinde tespitinin yapılması için ‘tespit davası’ açmıştık. Davaya ilişkin hiçbir sonuç alınamadı. Dün yaşanan olay, bizim teknik olarak açıkladığımız süreçlerin doğruluğunu ortaya koyuyor.
GÖKÇEK PÜRMÜZLE DENEY YAPMIŞTI
TMMOB Mimarlar Odası 2017 Haziran ayında Ankapark’ta kullanılan malzemelerin yanıcı olduğu iddiasında bulunmuştu. Dönemin
Ankara
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’te bu açıklamanın üzerine Ankapark’taki bir oyuncağın dış cephesi pürmüz ile yakmaya çalışmış ve görüntülerini sosyal medyadan canlı olarak paylaşmıştı. Videoda dış cephe kaplamalarının yanmadığına dikkat çeken Gökçek Mimarlar Odası’nın iddiasını yalanlamıştı.
CHP’Lİ GÖK: PARKIN TÜM SÜREÇLERİ SORUNLU
CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK’te Ankapark inşaatında teknik şartnameye uyulmadığını ifade ederek 6 Haziran 2017 tarihinde TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesini hatırlatarak yazılı bir açıklama yaptı. Gök’ün açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Geçen sürede cevap verilmediği gibi Ankapark’ın inşasına teknik şartname dikkate alınmadan devam edilmiştir. Yapımının bütün süreçleri sorunlu olan parkın hizmete girdikten sonra büyük facialara gebe olduğu bir kez daha görülmüştür. Ufak bir kıvılcımla dahi tutuşabilen malzemenin kalabalık ziyaret saatlerinde alev alması halinde oluşacak panik ortamının yüzlerce kişinin hayatına mal olacağı açıktır.”
DANIŞTAY SARAÇOĞLU’NDA YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Öte yandan Danıştay 10. Dairesi’nin Saraçoğlu Mahallesi’nin Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na (GYO) devredilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı
“Bu karar bizim Saraçoğlu Mahallesi’nin bir ağacına, bir binasına ve toprağın altına girmeye çalışan her iş makinesine karşı durma hakkımızı güçlendiriyor” dedi. Candan kararı şu sözlerle değerlendirdi:
“Emlak Konut GYO, Saraçoğlu’nda bir adım bile atamaz, hiçbir yetkisi kalmamıştır. Hatta Emlak Konut GYO geçtiğimiz hafta arsa satışı gelir paylaşımına ilişkin ihaleyi 26 Nisan’da yapacağını duyurmuştu. O ihale de artık hukuksuzdur.”