Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brezilya'da katıldığı G20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin Al Jazeera'da "G20 için İnisiyatif Alma Zamanı" başlıklı bir makale yazdı.
Makalede, dünyanın ciddi bir kriz ortamında bulunduğunu, açlık, kuraklık, iç savaş ve soykırım gibi sorunların çeşitli bölgelerde devam ettiğini dile getiren Altun, teknoloji, yapay zeka ve kripto para birimleri gibi yeniliklerin kontrol altına alınması için büyük bir rekabetin sürdüğünü vurguladı.
Altun, uluslararası sistemin istikrarlı bir dünya sağlama konusunda yetersiz kaldığını ve mevcut düzenin, ekonomik ve sosyal adaletsizliklerin önlenmesi gibi temel hedeflerden uzaklaştığını ifade etti. Ayrıca, yalnızca belirli ülkelerin ve çıkar gruplarının fayda sağladığı bir kaos durumunun, sistemin yeni normali haline gelmek üzere olduğunu belirtti.
Altun, ülkelerin kökenine, etnik yapısına ya da sosyal aidiyetine bakılmaksızın geniş kitleler için olumsuz sonuçlar doğuracak bu senaryonun gerçekleşmesini engellemek için yeni tedbirlerin alınmasının artık bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Daha adil bir dünya için duyulan ihtiyacın her zamankinden fazla olduğunu dile getiren Altun, bazı devletlerin uluslararası sistemin kurallarını hoyratça ihlal ettiğini söyledi. İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarının uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirten Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu durumu her platformda gündeme getirdiğini hatırlattı.
Altun, son 25 yılda süper güçlerin çifte standart ve ayrımcılık içeren politikalarının, onları yeni bir düzende lider bir pozisyona sahip olma meşruiyetinden yoksun bıraktığını ifade etti. Mevcut dünya sisteminde, birçok ülke ve halkın bu süper güçlerin çıkarları için sömürüldüğünü belirten Altun, uluslararası örgütlerin ve devletlerin bu gerçeği kabul edip yeni stratejiler geliştirmeleri gerektiğini söyledi.
Altun, Türkiye'nin barış için üstlendiği yapıcı rolün altını çizerek, Rusya-Ukrayna savaşı için yürüttüğü arabuluculuk girişimlerini ve Karadeniz tahıl anlaşması gibi girişimlerinin küresel gıda krizinin önlenmesinde önemli bir rol oynadığını belirtti. Türkiye'nin, bölgesel ve küresel barış için çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayan Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" ve "Daha adil bir dünya mümkündür" ifadelerinin bu krizlerle mücadelede gerekli iradeyi ve kapasiteyi ortaya koyduğunu söyledi.
Altun, G20'nin küresel finans sistemi üzerinde etkili olma potansiyeline sahip olduğunu belirterek, adaletli ve kapsayıcı bir sistemin inşası için uluslararası kuruluşların acil sorumluluk üstlenmeleri gerektiğini ifade etti. Brezilya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nin temasının "Adil Bir Dünya ve Sürdürülebilir Bir Gezegen İnşa Etmek" olduğunu hatırlatan Altun, G20'nin ekonomik konuların ötesinde uluslararası haksızlıklar karşısında duyarsız kalmaması gerektiğine dikkat çekti.
Uluslararası sistemdeki krizi derinleştiren "hakikat krizi"ne de değinen Altun, dijital teknolojilerin kontrol edilmesi gereken büyük zorluklar sunduğunu belirtti. Gizlilik ihlalleri, siber tehditler ve dijital faşizm gibi konuların küresel politik ve ekonomik sorunlarla iç içe olduğunu ifade eden Altun, yanlış bilgilendirme ve dezenformasyonun savaş suçları ve soykırımları örtbas etmek için sıkça kullanıldığını vurguladı.
Altun, G20'nin dezenformasyonla mücadeleye odaklanması gerektiğini ve hakikat mücadelesinin adalet mücadelesi gibi uluslararası işbirliği gerektirdiğini söyledi. Doğru bilgiye ve şeffaflığa dayalı bir küresel ekonomik sistemin kurulmasının, "hakikat krizi"nin derinleştiği bir dünyada mümkün olmadığını dile getirdi.