Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2020 Cuma - 20:59

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi?

Eylül ayında dolardaki güçlenmeye bağlı olarak genel itibarıyla zayıf bir görünüm sergileyen altın fiyatları, ABD'deki mali teşvik paketi görüşmeleri ve doların global bazda zayıflamasıyla birlikte Ekim ayına artıda başladı. (Alan Yatırım)

Altın fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi?

Koronavirüs salgınının reel ekonomi üzerinde yarattığı tahribatı onarmaya çalışan ABD'li politika yapıcılar 2.2 trilyon dolar büyüklüğünde mali teşvik paketinin işleme alınması konusunda harekete geçti. Daha önce de Kongre'nin Temsilciler Meclisi kanadına gelen tasarı, taraflar arasında anlaşmaya varılamaması nedeniyle rafa kaldırılmıştı. Temsilciler Meclisi başkanı Pelosi yaptığı açıklamada Hazine Bakanı Mnuchin'in anlaşma konusunda iyimser olduğunu açıklaması altındaki yükseliş beklentilerini canlandırdı. Kasım ayında büyük bir çekişmeye sahne olacak ABD başkanlık seçimleri ve adaylar arasındaki gerilim piyasalardaki belirsizliğin canlı kalmasına neden olurken, ons altın güven liman talebiyle öne çıkmaya devam ediyor. Üstelik piyasadaki belirsizlik sadece başkanlık seçimlerinden ibaret değil. ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimi teknoloji ve güvenlik alanına da sirayet etmiş vaziyette.

Maliye politikası tarafında genişlemenin devam edebileceğine yönelik beklentiler oluşmaya başlarken geçen ay FED'in para politikası paradigmasında değişime giderek ortalama enflasyon kavramını ortaya atması piyasaların kafasını karıştırmıştı. Ortalama enflasyon olarak %2 seviyesinin takip edileceği, bu noktanın belirli bir seviye kadar üstünde kalıcılığın sağlanması durumunda harekete geçilebileceği düşüncesi altının gaz kesmesinde etkili oldu. FED'in perspektifinden bakacak olursak enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi trilyonlarca dolarlık likidite enjeksiyonunun da etkisiyle Ağustos ayında yıllık bazda %1 artış gösterdi. Enflasyon tarafındaki yükselişin likidite bolluğuna bağlı olarak devam etmesi bekleniyor.

Ons altının yön arayışında bir diğer önemli konu ise aşı gelişmelerinin piyasa tarafından nasıl yorumlanacağı olacak ve bu süreçte FED'in varlık alımlarına yönelik değerlendirmeleri önem kazanacak. FED para basıyor diye prim yapan değerli metaller, bu aşamadan sonra para basma ihtimalinin azalmasına bağlı olarak değer kayıplarıyla karşı karşıya kalması beklenebilecek olsa da FED bilançosunun tarihi zirveye ulaşmasına rağmen hala 2011yılındaki zirve seviyelerine yakın seyretmesi altında bir çanak formasyonu oluşabileceğine işaret ediyor. Global bazda düşük seviyelerde seyreden faizler, bilanço genişlemeleri dahil parasal genişleme ve küresel bazda yüklü mali harcamalar görülebilir bir gelecek için altının rallisini güçlendirecek gelişmeler olarak öne çıkıyor. Reel faizlerideki gerileme, öncü merkez bankalarının güvercin tutumları ve koronavirüs vaka sayılarındaki artış güvenli liman niteliğindeki altın fiyatlarına destek oluyor. Tüm bu piyasa dinamikleri bize yeni bir altın çağının başlangıcında olduğumuza işaret ediyor olabilir.

Ekim ayının ilk işlem gününde mali teşvik paketi beklentileriyle birlikte 1,900 $ seviyesinin üzerini test eden değerli metalin dolar çevresindeki yatay hareketler ve risk iştahındaki gerilemeden destek alarak yukarı yönlü sınırlı hareketini sürdürdüğü gözleniyor. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi de altının yön arayışında kritik bir rol oynaması beklenebilir. Dün açıklanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları bir önceki haftaya göre azalması istihdam piyasasında toparlanmaya işaret etse de Nisan ayındaki çöküşten bu yana artış gösteren tarım dışı istihdam verisinin 1 milyon seviyesi altında kalması piyasada hayal kırıklığı yaratabilir. 1,900 $ seviyesi test edilse de psikolojik direnç noktası olan bu seviye güçlü bir şekilde kırabilmiş değil. 1,900 $ seviyesi üzerinde kalıcı olunması durumunda 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1,945 $'a doğru yükseliş hız kazanabilir. Bir sonraki aşamada ise 2,000 $ seviyeleri gündeme gelecektir. Olası geri çekilmelerde ise 1,885 ve 1,875 $ seviyelerindeki destek noktaları takip edilebilir. Altındaki yükseliş potansiyelinin sürdüğünü, geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Yaklaşan ABD seçimleri, adaylar arasındaki gerilim, mali teşvik paketi ve koronavirüs vaka sayılarına odaklanılması ons altına olan talebin devam edebileceğine işaret etmektedir.

Gram Altın Yorumu: Bir süredir ons altındaki yatay seyre rağmen Dolar TL kurundan destek bulan gram altın Ağustos ayında ulaştığı tarihi zirvesine yakın işlem görüyor. Doların global bazda güç kazanmasına bağlı olarak gelişen piyasa ülke para birimleri baskı altında kalırken, TL varlıklar jeopolitik gerilimlerin de etkisiyle zayıf bir görünüm sergilemekte. Teknik açıdan ilk aşamada tarihi zirve olan 488 TL seviyesinin test edilmesi ve bu noktanın üzerinde kalıcılığın sağlanması durumunda ise ons fiyatındaki yükselişe bağlı olarak 500 TL seviyesi takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 465 ve 453 TL seviyeleri destek noktaları olarak takip edilebilir.

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
USDTRY – 7.7720/7.7265 arasında fiyatlanıyor
 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 8 bin 325’e ulaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY – 7.7720/7.7265 arasında fiyatlanıyor
USDTRY paritesi 7.7720/7.7265 seviyeleri arasında yatay kalmaya devam ediyor.(İkon Menkul)
Borsa İstanbul toparlandı
Trump’ın Kovid-19 pozitif haberi sonrası güne düşüşle başlayan Borsa İstanbul ...
Amik ovası’nın rüyası Reyhanlı barajı
Baraj ile 585 bin dekar suya hasret toprak suyla buluşacak.
 
Amerikan Başkanı Kovid-19 pozitif
Güne başlarken Amerikan Başkanı Donald Trump’ın kovid-19 pozitif olduğu ...
USDTRY – 7.75 direnci test edildi
USDTRY paritesi düzeltme yapmaya devam ediyor. (İkon Menkul)
Liderler zirvesi öncesinde TL varlıklar güçlü
Avrupa Birliği (AB) liderleri başta Doğu Akdeniz'deki durum, Türkiye ile ...
 
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, beklentiden güçlü gelen ADP özel sektör istihdamı ...
AB liderler zirvesi başlıyor
BIST 100 endeksi, yüzde 1,96 değer kazanarak günü 1.145 puandan tamamladı.(A1 Capital)
Trump ve Biden'ın ilk televizyon münazarasında
BIST100 endeksinin de bugün bankacılık endeksi katalizörlüğünde yükseliş ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri