Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
UEFA Uluslar Ligi Play-Off Kura Çekimi: A Milli Takım, Macaristan ile Eşleşti
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Enerjide Hedefimiz Tam Bağımsızlık
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Siber Dolandırıcılık Operasyonunda 25 Gözaltı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Bakan Ersoy, 2025 Turizm Bütçesini Tanıttı
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
Ekim Ayında Kartlı Ödemeler Yüzde 78 Artarak 1,5 Trilyon Liraya Yükseldi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
10 Haziran 2020 Çarşamba - 21:11

AHEF kırım kongo kanamalı ateşi ile ilgili uyarılarda bulunuyor

Aile Hekimleri dernekleri federasyonu (AHEF), mevsim itibari ile kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek kırsal alanlara gidenleri veya tarım alanında çalışanları uyarıyor.

AHEF kırım kongo kanamalı ateşi ile ilgili uyarılarda bulunuyor

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), mevsim itibari ile kenelere karşı dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek kırsal alanlara gidenleri veya tarım alanında çalışanları uyarıyor. Aile Hekimi Dr. Emine Gezer Özden, keneyi çıplak elle kendiniz çıkarmaya çalışmayın diyor.

AHEF Basın Komisyonu üyelerinden Dr. Emine Gezer Özden, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’ni anlatarak kenelere karşı dikkatli olunması yönünde uyardı. Özellikle de içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında açık havada oturma, kır alanlarına gitme tercihlerinin arttığını belirten Dr. Emine Gezer Özden hastalığı, “Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi keneler tarafından taşınan Bunyoviridea ailesinde, Nairovirus grubundan, tek sarmallı bir RNA bir virüsle oluşan, ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlarla taşınan) karakterli bir bulaşıcı hastalıktır” şeklinde tanımladı.

“Hastalık ilk olarak 12. yy’da Tacikistan’da tanımlanarak, 1944-1945 yıllarında Rusya’nın Kırım bölgesinde, ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerlerinde görüldü. 1956 yılında da Zaire’de ateşli bir hastada Kongo virüsü tespit edilmesi üzerine, bu iki hastalığın etkeninin aynı olduğu belirlendi ve hastalık Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi olarak adlandırıldı.”

Dr. Emine Gezer Özden, ülkemizde ilk olarak 2003 yılında tanı konularak tespit edilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne özellikle de kenelerin aktifleştiği ilkbahar ve yaz aylarında sık rastlandığına dikkat çekti. “Tokat, Sivas, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan, Yozgat gibi Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde bulaşıcı kene türünün yaşam alanları ile ilgili olarak Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını görmekteyiz. İnkübasyon (hastalık oluşturma) süresi kenenin vücuda tutunmasından sonra yaklaşık 1-3 gündür. Ancak 9 güne kadar uzayabilmektedir. İlk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, karın ağrısı, iştahsızlık, kusma, ishal, halsizlik gibi şikayetlerdir. Daha sonra boğazda, yüzde ve gözlerde kızarıklık olabilir. Daha ileri vakalarda deride ciddi morarma, burun kanaması ve ileri olgularda iç organlarda kanamalar şeklinde seyrederek karaciğer, böbrek ve dolaşım yetmezliği sonucu ölüme neden olabilmektedir.”

Hastalığın spesifik bir tedavisi veya aşısı bulunmadığına değinen Dr. Özden, tedavinin esasını ise destek tedavi seçeneklerinin oluşturduğunu söylüyor. “Sıvı elektrolit bozukluklarının düzenlenmesi, oksijen desteği, gelişebilecek ikincil enfeksiyonların tedavisi önem arz etmektedir. Yüzde 4-5 oranında ölümcül seyretmektedir. Hastalığın görülmesini azaltabilmek için kene popülasyonu pestisit kullanımı gibi yöntemlerle azaltarak kontrol etmek çok önemlidir. Ayrıca tarım ve hayvancılık alanında çalışan kişilerin de alacakları önlemler ile hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilebilir.”

Dr. Emine Gezer Özden, hastalığın yaygınlaşmasının önüne geçilmesinde alınabilecek önlemleri ise şöyle sıralıyor.

1. Tarla, bağ, bahçe, piknik alanları vb. kırsal alanlara giderken veya hayvansal faaliyet içeren alanlarda bulunurken vücudu örten ve açık renkli giysiler giyilmeli.

2. Bu gibi riskli alanlardan dönüldüğünde kendisini ve çocuklarını kene yönünden kontrol etmeli.

3. Eğer vücutta kene tespit edilirse en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kenenin derhal çıkarılması sağlanmalı. Kene ne kadar çabuk vücuttan uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski o kadar azalmaktadır. Çıplak elle asla müdahale edilmemeli, keneyi çıkarmak için vazelin, alkol, kolonya, sıcak kibrit, sigara basma gibi uygulamalar asla yapılmamalı.

4. Önce eldiven giyip, mümkün olduğunca derinden cımbız veya forseps kullanılarak, kenenin kafa ve ağız parçaları ile birlikte parçalamadan çıkarılmaya çalışılmalıdır.

5. Kene ısırmasından sonra 10 gün içerisinde baş ağrısı, kusma, kas ağrıları gibi belirtilerle karşılaşılması halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Dr. Emine Gezer Özden, yeşil alanlarda keneye karşı dikkatli olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor. ”Kentlerden kırsal bölgelere gittiğimiz veya kentlerde olsak bile piknik alanlarını sıkça tercih ettiğimiz bu bahar ve yaz aylarında, karşı karşıya kalabileceğimiz böylesi bir hastalığı tanımak ve önlemlerimizi alarak korunmaya çalışmak ve yapabileceğimiz uygulamaları bilerek ona göre davranmak her zaman kendi sağlımızı korumamızda çok önem taşımaktadır.”

Hibya Haber Ajansı

 
Balıkesir sahillerinde 31 mavi bayrak dalgalanacak
 
Sağlık bakanı Koca, DSÖ Avrupa direktörüyle görüştü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Normalleşmeyle beraber hastalık takipleri yapılmalı
Covid-19 küresel salgınıyla birlikte ortaya çıkan izolasyon durumunun ...
İtalyan bilim insanları, COVID-19 virüsünü %91 oranında yok eden formülü açıkladı
Bütün dünyada bilim insanları COVID-19’a karşı hızla aşı ve ilaç geliştirmeye ...
Prof.Dr.H.Tamer Dodurka: Covid-19 nedeniyle daha az kayıp verebilirdik
Prof.Dr.H.Tamer Dodurka, son günlerde birçok ülkede Covid-19 enfeksiyonundan ...
 
Covid-19' a karşı bağışıklık durumunuzu öğrenebilirsiniz
Covid 19 pandemisi sonucu yaşanan karantina günlerinden yeni normal sürece ...
Kullanılmış maske ve eldivenler toplum ve çevre sağlığına tehdit olmasın
Kendimiz ve sevdiklerimizin sağlığını korumak için kullandığımız tek kullanımlık ...
Alerji tedavi edilmezse astıma dönüşebilir
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ...
 
Obezite oranları gittikçe artıyor
Vücut kitle indeksine göre, 2016 yılında 15 yaş ve üstü obez bireylerin ...
Her insan doğaya 210 ağaç borçlu
Tüm dünyada 48 yıldır 5 Haziran tarihinde kutlanan Dünya Çevre Günü kapsamında ...
Aile sağlık merkezlerinde hasta sayısı birden %200 arttı
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Sağlık Bakanlığı tarafından Aile ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Terörle mücadelede ‘Sri Lanka modeli’
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Narman örneği ve siyasetin dibe vurma sebebi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Atatürk düşmanlığının altında yatan ne?
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Atatürk gerçek bir Müslüman
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Bu ülkeyi partiler düzeltemez...
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Sorunun adı çok net: Ekonomi
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri