Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan: Terörsüz Türkiye Hedefi İçin Kararlı Adımlarla İlerliyoruz
Erdoğan: Terörsüz Türkiye Hedefi İçin Kararlı Adımlarla İlerliyoruz
Ateşkes Sonrası Gazze'ye Yardım Tırlarının Girişi Devam Ediyor
Ateşkes Sonrası Gazze'ye Yardım Tırlarının Girişi Devam Ediyor
Kartalkaya Otel Yangını Davasında 7 Yeni Tutuklama
Kartalkaya Otel Yangını Davasında 7 Yeni Tutuklama
Bakanlıklarda Yeni Atamalar ve Görevden Almalar
Bakanlıklarda Yeni Atamalar ve Görevden Almalar
Konya'da Çöken Binada 3 Kişi Sağ Kurtarıldı, Çalışmalar Devam Ediyor
Konya'da Çöken Binada 3 Kişi Sağ Kurtarıldı, Çalışmalar Devam Ediyor
HABERLER>EKONOMİ
6 Mayıs 2022 Cuma - 12:41

ABD borsalarında sert düşüş gözlendi

BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir.

ABD borsalarında sert düşüş gözlendi

Dün ABD borsalarında sert düşüş gözlendi. S&P500 endeksi %3,6, Nasdaq endeksi %5 değer kaybetti. Önceki gün Powell'ın açıklamalarının ardından güçlü bir yükseliş kaydeden ABD borsalarındaki sert geri dönüşe neden olan net bir haber gözlenmedi. Genel olarak enflasyondaki yüksek seviyeler ve küresel ekonomilerde yavaşlama endişeleri piyasaları rahatsız ettiği söylenebilir. ABD borsalarını takiben Asya borsalarında da bu sabah satıcılı bir görüntü var. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi %2,5 civarında düşüş kaydediyor. ABD ve Avrupa vadelileri de hafif satıcılı. Dün 2.492 seviyesine kadar yükselen ancak küresel risk iştahındaki zayıflıktan etkilenen ve günü 2.466 seviyesinden tamamlayan BIST100 endeksi de güne %0,5 civarında satıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Enflasyondaki yüksek seviyeler ve iyi gelmeye devam eden finansallarla birlikte olası düşüşler şu aşamada sınırlı kalabilir ki geri çekilmelerde 2.441 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir. Aksi durumda 2.429 bir sonraki destek.

 

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 


 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

Yurt içindeTÜİK tarafından nisan ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE verileri açıklandı. Nisan ayında enflasyon, başta enerji ve gıda kalemlerinin etkisiyle genele yayılan bir artış sergiledi ve TÜFE, medyan Bloomberg piyasa beklentisi olan %5,75 seviyesinin belirgin üzerinde aylık %7,25 arttı, yıllık bazda %61,14'ten %69,97'ye yükseldi. Nisanda; ''gıda kalemi'' (işlenmemiş ve işlenmiş gıda kaynaklı) TÜFE'yi en çok etkiledi. KDV indirimleri ile şubat ve mart ayında görece fiyat artışlarını sınırlasa da nisanda gıda kaleminde fiyat artışları genele yayıldı. Doğal gaz ücretindeki ve su faturasındaki artışın başı çekmesiyle ''konut'' kalemi TÜFE'yi en çok etkileyen ikinci grup oldu. Martta TÜFE'yi en çok yukarı çeken ''ulaştırma'' kalemi, nisanda da artışını metro, taksi, dolmuş ücretinin öncelik etmesiyle sürdürdü, ancak akaryakıt fiyatlarındaki artışın marta göre hız kesmesi bu kalemdeki artışı sınırladı. Başta gıda fiyatlarındaki yükselişin yansımaya devam ettirilmesi ve otel ücretindeki artışın etkisiyle ''lokanta ile oteller'' 4. sırada TÜFE'yi yukarı çekti. Kur ve emtia fiyatlarının yanı sıra muhtemelen öne çekilen taleple ''ev eşyası'' TÜFE'yi yukarı çeken bir diğer grup oldu. Mevsimsellikle nisan ayında belirgin artış sergilemesine aşina olduğumuz ''giyim ve ayakkabı'' kalemi güçlü artış sergilese de tarihsel ortalamalarının hafif altında artış kaydetti. Çeşitli mal hizmetler kalemindeki artış ise içerisindeki bazı ürünlerdeki KDV oranının %8'e düşürülmesiyle sınırlandı.

 

  • Çekirdek C endeksi (Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) yıllık %48,39'dan %52,37'ye, çekirdek B endeksi (İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE) ise %51,34'den %57,2'ye geldi. ÜFE ise aylık %7,67 artışla önceki ayki %9,19 seviyesine göre sınırlı yavaşladı ve yıllık bazda %114,97'den %121,82'ye yükseldi. ÜFE'deki yükselişin sürmesi TÜFE üzerindeki maliyet baskısının hız kesmeden sürdüğüne işaret etmekte.
  • Enflasyona, mallar ve hizmetler enflasyonu kanalından baskı hızlanarak sürüyor. Jeopolitik gelişmelerle yüksek seviyelerini koruyan emtia fiyatları neticesinde mallar kalemi altında yer alan enerji kalemi aylık %7,62 artışla manşet TÜFE üzerinde bir artışa işaret etti. Giyim ve ayakkabı kaleminde mevsimselliğin etkisiyle güçlü artış görürken, talep, kur ve emtia fiyatları gelişmeleri dayanıklı mallarda fiyat artışlarının sürmesine neden oldu. Akaryakıt fiyatlarındaki artışın yansımaları ise ulaştırma hizmetlerinde hissedilmeye devam ediliyor. Gıda kalemi de aralık sonundaki artışı saymazsak %13,4 artışla rekor bir aylık artışa işaret ediyor. Neticede turizm sezonu yaklaşırken akaryakıt ve gıda kalemlerindeki artış lokanta ve oteller kanalıyla hizmetler enflasyonunu etkilemeyi sürdürdü.
  • Jeopolitik gelişmelere dair belirsizliğin sürmesi ve Çin'de artan pandemi tedbirleri tedarik zincirindeki sıkıntıların uzama ihtimalini gündeme getirerek fiyatlar üzerinde ek bir baskı oluşabileceğine işaret ediyor. Neticede enflasyonist baskıların arttığı bir ortamda piyasa katılımcıları yıl sonu TÜFE beklentilerini dün beklentileri aşan veriyi de dikkate alarak yukarı yönlü revize etmeyi sürdürüyor. TÜFE'nin yılın geri kalanında yüksek seviyelerini koruması ve son çeyrekte ise baz etkisiyle kısmi gerileyebileceği düşünülüyor.

Ayrıca nisan ayına ilişkin İSO imalat PMI, 49,4'ten, 49,2'ye gerileyerek daralma bölgesinde kalmaya devam etti. Raporda imalat sektörü PMI'ın; talebin zayıf seyretmesi, enflasyonist baskılar ve savaşın etkileri ile eşik değerin altındaki seyrini sürdürdüğü belirtilmekte. Dikkat çekici olarak ihracat siparişlerinin yavaşlama kaydettiği tespiti yer almakta. Ayrıca raporda maliyet baskılarının gücünü koruduğu ve imalatçıların nihai ürün fiyatlarını artırdığı belirtilmekte. Tedarik zincirindeki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle teslimat süreleri uzadı. Raporda imalat sanayinde ise istihdam artışının ılımlı da olsa sürdüğü belirtilmekte.

          Kaynak: TÜİK, İSO.
Öte yandan, Ticaret Bakanlığı tarafından nisan ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri yayınlandı. Nisan ayında ihracattaki artış devam ederek 23,4 milyar USD'ye ulaştı, ithalat  ise 29,5 milyar USD'ye gerilemesine rağmen yüksek seviyelerini korudu. Dış ticaret açığı ise aylık 8,2 milyar USD'den nisan ayında 6,1 milyar USD'ye geriledi. 12 aylık kümülatif rakamlara bakıldığında ise ihracat 235,5 milyar USD'den 240,1 milyar USD'ye, ithalat ise 297 milyar USD'den 304,7 milyar USD'ye yükseldi ve dış ticaret açığı da 64,6 milyar USD'ye yükseldi. Geçen yılın aynı ayıyla kıyaslandığında ise ihracat %24,6 artarken, artan enerji ithalatının etkisiyle ithalat %35 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %79,3 olurken, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %100,9 oldu.

  • Ülkeler bazında bakıldığında görünümün çok fazla değişmediği görülmekte. Bilgisi verilen 20 ülke içerisinde  en çok ABD'ye ihracatın arttığı görülürken, en belirgin düşüş İtalya'ya ihracatta görülmekte. Rusya'dan ithalat 1,2 milyar USD artarken, Avrupa ve ABD'den olan ithalat ise düşmekte.  
  • Geniş ekonomik gruplara göre baktığımızda ithalatta bütün alt gruplarda aylık bazda düşüş görülmekte. Yatırım malları ithalatı aylık bazda %1,6, tüketim malları ithalatı %7,8 ve ara malı ithalatı ise %4,8 düştü.
  • Fasıllar bazında bakıldığında ise enerji ithalatı aylık %7,9 gerilerken, yıllık %134,1 artışla 7,7 milyar USD ile yüksek seviyelerini korudu. Küresel ölçekte enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin etkisiyle enerji ithalatı tarihi yüksek seviyelerine yakın seyrini korumakta. Rusya ve Ukrayna savaşı burada önemli bir risk unsuru olarak kalmaya devam edecektir.



ABD tarafında, 30 Nisan haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları, 181 bin kişi seviyesinden 200 bin kişi seviyesine hafif yükseldi, bununla birlikte düşük seviyelerdeki seyrini sürdürerek istihdam piyasasındaki olumlu görünümün devam ettiğine işaret etti.

Almanya'da mart ayına ilişkin fabrika siparişleri, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın neden olduğu belirsizlik, arz kısıtlamaları ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle aylık %4,7 gerileyerek beklentilerin üzerinde daralarak art arda ikinci ayda düşüş kaydetti ve sanayi üretimine ilişkin olumsuz sinyal verdi.

Diğer yandan, BoE'nin faiz kararı takip edildi. BoE, dünkü toplantısında beklentilerle uyumlu olarak politika faizini 25 baz puanlık artışla %1 seviyesine yükseltti. Toplantıda, altı üye 25 baz puanlık faiz artışı yönünde oy kullanırken, üç üyenin (Mann, Haskel ve Saunders) ise 50 baz puanlık artışı savunduğu gözlendi. Ayrıca Banka, varlık alım programı kapsamında tutulan devlet tahvillerini satma sürecini başlatmayı değerlendireceğini ve satışların finansal piyasaların işleyişini bozmamak için kademeli ve öngörülebilir bir şekilde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti. Karar metninde, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin ardından küresel enflasyonist baskıların sert bir şekilde arttığı ve bu durumun, küresel ekonomi ve İngiltere ekonomisinin büyüme görünümünde önemli bozulmaya neden olduğu belirtilerek, İngiltere ekonomisinin çift haneli enflasyon baskısı altında daralmaya doğru ilerlediği yönünde uyarıda bulunuldu. Banka, ekonominin teknik bir resesyona girmesini beklememekle birlikte, ekonominin bu yılın son çeyreğinde %1'e yakın daralacağını ve 2023 yılında ise %0,25 daralacağını öngördü. 2022 yılı geneline ilişkin büyüme beklentisi ise %3,75 seviyesinde korundu. Ayrıca Banka, yıllık enflasyonun 2022 yılının ikinci çeyreğinde %9'un üzerine çıkmasının ardından yılın dördüncü çeyreğinde %10'un üzerine yükselerek zirve seviyesine ulaşacağını öngördü.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 15.30'da nisan ayına ilişkin istihdam piyasası verileri takip edilecek. ABD'de tarım dışı istihdam mart ayında 431 bin kişi artmıştı. Veriler, istihdam piyasası koşullarının oldukça sıkı olduğuna işaret etmişti. Tarım dışı istihdam verisi öncesi açıklanan ADP özel sektör istihdamı nisan ayında beklentilerin altında 247 bin kişi arttı. İstihdam artışının çoğunluğu salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile hizmet sektöründen kaynaklandı. Beklentiler ise nisan ayında tarım dışı istihdam artışının hafif gerileyerek 391 kişi seviyesinde gerçekleşmesi, işsizlik oranının %3,5'e gerilemesi ve yıllık ücret artışının ise %5,5'e hafif gerilemesi yönünde. Özellikle ücretlerdeki artış da dikkatle takip edilecek verilerden olacaktır.

Ayrıca TSİ 16.15'te New York Fed Başkanı Williams'ın ve TSİ 22'de Atlanta Fed Başkanı Bostic'in konuşmaları takip edilecek.

Bunun yanında, TSİ 10.30'da ECB Yönetim Kurulu üyesi Villeroy'un konuşması takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 14.30'da nisan ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksi takip edilecek. Reel efektif döviz kuru endeksi mart ayında kurdaki durağan görünümle %0,2 oranında sınırlı artışla 53,92'den 54,01'e yükselmişti.

Ayrıca TSİ 10'da TCMB'nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Değerlendirmesi Raporu yayınlanacak.
 

ŞİRKET HABERLERİ 


Başkent Doğalgaz GMYO (BASGZ, Nötr): Şirket'in 2022 yılı 1. çeyrek net dönem karı 347mn TL olarak açıklanmıştır. Bir önceki yılın aynı döneminde ise Şirket, 410mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmişti. Şirketin 1Ç2022 satış gelirleri 1Ç2021'ye göre %110,3 oranında artarak 5.065mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti %122,9 oranında artmış ve buna bağlı olarak brüt kar %56,1 oranında artarak 712mn TL olarak gerçekleşmiştir. Operasyonel giderler ise aynı dönemde %111 artışla 30mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden net 427mn TL gider kaydeden şirketin faaliyet karı %34 oranında azalmış ve 256mn TL'ye düşmüştür. Bu gider toplam gerçekleşen ve gerçekleşmeyen güvence bedeli değerleme farkından kaynaklanmaktadır. Başkent Doğalgaz'ın ilk çeyrek FAVÖK'ü %50,5 artışla 737mn TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı 5,8 puan azalışla %14,5 olmuştur. Son olarak Şirket finansman tarafında net 32mn TL gider kaydederken, 1Ç2022'de 347mn TL ana ortaklık net dönem karı elde etmiştir.

Ayrıca, Yönetim Kurulu'nun 05.05.2022 tarih ve 2022/16 sayılı kararı ile; 01.04.2022 tarihinde yapılan 2021 yılı olağan genel kurulunda verilen yetkiye istinaden 01.01.2022-31.03.2022 hesap dönemine ait UFRS'ye göre düzenlenmiş finansal tablolarda yer alan ara dönem karından TTK'ya ve esas sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçeler düşüldükten sonra kalan tutardan, 140mn TL'nin 700mn TL sermayeyi temsil eden hisse senedi sahiplerine 06.07.2022 tarihinde hisse başına net 0,20 TL (hisse başına net %20, KVK Madde 15/3 ve KVK geçici/1-1'deki düzenleme uyarınca kar payı dağıtımında tevkifat yapılmamaktadır) tutarında Kâr Payı Avansı olarak nakden dağıtılmasına karar verilmiştir.

Brisa Bridgestone (BRISA, Pozitif): Şirket'in 1Ç2022 net dönem karı 612,9mn TL olmuştur. Piyasa beklentisi şirketin 563mn TL net dönem karı açıklaması yönündeydi. Şirket 1Ç2021'de 281,8mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1. çeyrekte 2021'nin aynı dönemine göre %84,3 oranında artmış ve 2.714mn TL olarak gerçekleşmiştir. Satış maliyetleri %74,4 oranında artan şirketin brüt karı %103,8 oranında artmış ve 1.011mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 3,6 puan artarak %37,2 olmuştur. Operasyonel giderleri %76,2 oranında artan şirket, diğer faaliyetlerden 109,1mn TL net gider ve 8,1mn TL'lik diğer kayıp kaydetmiştir. Bunlara bağlı olarak, esas faaliyet karı 618,4mn TL'yi göstermiştir. Şirket'in FAVÖK'ü 799,6mn TL ile yıllık %101 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı ise 2,4 puan artışla 1Ç2022'de %29,5 olmuştur. Şirketin finansman gelirleri 1Ç2022'de 12,3mn TL olmuştur. Vergi öncesi karı 631,3mn TL olan şirketin 17,1mn TL vergi gideri sonrası ilk çeyrek net dönem karı 612,9mn TL olmuştur.

Şişe Cam (SISE, Pozitif): Şişe Cam'ın 1Ç2022'deki ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre %165,2 oranında artarak 3.576mn TL'ye yükselmiştir. Piyasanın ortalama kar beklentisi ise 2.726mn TL idi. Şişe Cam'ın satış gelirleri 1Ç2022'de 16.974mn TL gerçekleşerek (Beklenti: 16.499mn TL) yıllık %198,5 oranında büyüme (EUR bazında %70) kaydederken, brüt kar %254 oranında artış kaydetmiş ve 6.853mn TL'ye yükselmiştir. Brüt kar marjı ise 6,4 puan artarak %40,4 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderleri %208,8 oranında artarak 3.264mn TL'ye çıkan Şirket'in FAVÖK'ü ise 4.456mn TL (Beklenti 4.067mn TL) gerçekleşerek yıllık %234,1 oranında artış kaydetmiştir. FAVÖK marjı da %26,3 olmuştur. Geçen yılın ilk çeyreğinde FAVÖK marjı %23,5 idi. Diğer yandan, Şirket bu çeyrekte 355,5mn TL yatırım faaliyetlerinden net gelir kaydederken, 517,7mn TL net finansman gideri yazmıştır. Ek olarak, Şirket bu çeyrekte 62,2mn TL vergi geliri kaydetmiştir.

Kontrolmatik Teknoloji (KONTR, Pozitif ): Şirket ve Metro Elektrik Müh. Taah. Ltd. Şti., iş ortaklığının; Dünya Bankası finansmanlı, Ulusal Elektrik İletim Şirketi (SONATREL) tarafından düzenlenen, Kamerun'daki "Elektrik İletim Şebekelerinin İyileştirilmesi ve Sektör Reformu Projesi" ihalesi kapsamındaki, YG Hatları ve Trafo Merkezlerinin Tasarım-Tedarik-Montaj İşlerinin, "Lot 2: Kamerun, Garoua ve Maroua 225 kV Yüksek Gerilim Trafo Merkezleri temini, montajı ve devreye alınması"  kısmı için, vermiş olduğu toplam 19,9mn EUR tutarındaki teklifin en başarılı teklif olduğu ve sözleşme imzalanma aşamasına geçildiği açıklanmıştır.

Petkim (PETKM, Sınırlı Negatif): Şirket, Klor Alkali ve VCM fabrikalarında geçici olarak üretim duruşuna geçilmesi ile ilgili şu açıklamayı yapmıştır: "Üretim kompleksimizde iş sürekliliği yönetimimiz kapsamında bütünlük ve güvenilirlik kriterleri, proses güvenliği ve İSG-Ç gereklilikleri doğrultusunda yapılan çalışmalar sonucunda; Klor Alkali ve VCM fabrikalarında geçici üretim duruşuna geçilmesine karar verilmiş olup, söz konusu fabrikaların hammadde temin ettiği PVC fabrikamızın, ithal VCM hammaddesi teminiyle, kesikli PVC üretimi gerçekleştirmesi planlanmaktadır. Geçici üretim duruşunda olan Klor Alkali ve VCM fabrikalarımıza ilişkin detaylı incelemeler yapılmakta olup, konuyla ilgili nihai kararlar ortaya çıktığında yatırımcılarımız ile ayrıca paylaşılacaktır."  Şirket, Satışlar üzerinde etkinin, ithal VCM hammaddesi temini ile PVC üretimi yapılması ve ürün ticaretiyle azaltılmasını planlamaktadır. Sadece Klor Alkali ve VCM fabrikalarında üretim etkilenecek olup, diğer üniteler üretimlerini devam ettirmektedir.

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Gıda: Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi. Kaynak: Bloomberght

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Alkim Kağıt (ALKA, Pozitif): Şirket'in 1Ç2022'de ana ortaklık net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre 73mn TL artmış ve 96,3mn TL olmuştur. Satış gelirleri bu dönemde 344mn TL'ye yükselirken, satışların maliyeti geçen senenin aynı dönemine göre %162 oranında artarak 237mn TL olarak gerçekleşmiştir. Buna bağlı olarak brüt kar da 89mn TL artarak 106mn TL'ye çıkmıştır. Brüt kar marjı ise 15,1 puan artarak %30,9'a yükselmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri aynı dönemde %38,2 oranında artmış ve 7mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden 27mn TL gelir kaydedilmesinin ardından net faaliyet karı 127mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2021'deki net faaliyet karı ise 29mn TL idi. FAVÖK 1Ç2021'e göre 87mn TL artışla 100mn TL gerçekleşirken, FAVÖK marjı 17,2 puan artışla %29,2 olarak hesaplanmıştır. Son olarak Şirket, 30mn TL vergi gideri sonrasında 96,3mn TL ana ortaklık net dönem karı kaydetmiştir.

Arzum Elektrikli Ev Aletleri (ARZUM, Sınırlı Pozitif): Arzum 1Ç2022'de 33,9mn TL net dönem karı açıklamıştır. Şirket geçen yılın aynı döneminde 25,9mn TL net dönem karı kaydetmişti. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2022'de 1Ç2021'ye göre %52 oranında artarak 307,8mn TL'ye yükselirken, brüt kar %72,2 oranında artmış ve 113,2mn TL'ye ulaşmıştır. Şirket'in brüt kar marjı ise 1Ç2021'ye göre 4,3 puan artışla %36,8 olarak gerçekleşmiştir. Arzum'un operasyonel giderleri aynı dönemde %63,6 oranında artmış ve 60,1mn TL olmuştur. Diğer faaliyetlerden de 5mn TL net gelirin ardından faaliyet karı 58,2mn TL'yi göstermiştir. 1Ç2021'deki faaliyet karı 40,4mn TL idi. İlk çeyrek FAVÖK rakamı ise 56,7mn TL olurken, FAVÖK marjı %18,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Diğer yandan, Şirket'in net finansman giderleri yıllık 7mn TL artışla 11,4mn TL olmuştur. 12,9mn TL'lik vergi gideri sonrasında net dönem karı 33,9mn TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

Yükselen Çelik (YKSLN, Pozitif): Şirket'in 1Ç2022'deki net dönem karı 51,5mn TL olarak açıklanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemindeki net dönem karı 13,7mn TL idi. Satış gelirleri 1Ç2021'deki 88mn TL'den 1Ç2022'de 375,7mn TL'ye artarken, brüt kar ise aynı dönemler itibariyle 17,1mn TL'den 92,5mn TL'ye yükselmiştir. Şirket'in operasyonel giderleri 1Ç2022'de 12,6mn TL olmuştur. Faaliyet karı da 79,9mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in FAVÖK'ü ise geçen sene aynı dönemdeki 13,5mn TL'den bu çeyrekte 80,8mn TL'ye yükselmiştir. Finansman tarafında 14,7mn TL net gider kaydedilmiştir. 12,8mn TL net vergi gideri sonrası Şirketin net dönem karı 51,5mn TL olmuştur.

YEO Teknoloji (YEOTK): Şirket, depolama ve üretim kapasitesini arttırmak amacıyla, İstanbul'da bulunan 13.496,97m2 arsayı 41,5mn TL bedel ile satın almıştır.
 
 

FAİZ PİYASALARI

 

Perşembe günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 80 milyar TL'lik (%14'ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 348 milyar TL oldu.

 

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,93 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,92-%3,11 bandında hareketin ardından %3,04 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa vadeli tarafta 40 baz puana varan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 55 baz puana varan yükselişler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ


Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Xinjiang’ı ziyaret edecek
 
Bakan Akar, Liberya Savunma Bakanı Ziankahn ile bir araya geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kıymetlilerin tamamı kırmızıda
Altın FED sonrası dünkü seansta 1900 dolar/ons seviyesinin üzerine geri ...
Fed: Powell açıklamaları, faiz ve bilanço etkisi
Enflasyon çok yüksek. FOMC, enflasyonu aşağı taşımak için hızlı hareket ...
Fed sonrası kıymetliler pozitif seyir izledi
Uzun süredir beklenen FED toplantısı dün akşam saatlerinde gerçekleşirken, ...
 
Türkiye: Enflasyon, enerji ve gıda kaynaklı olarak yüzde 70’e yükseldi
Türkiye’de Nisan ayında yıllık enflasyon Mart ayındaki %61,1’den %70’e ...
Altın analizi
Son zamanlarda FED’in atabileceği adımlar ve olası agrasif faiz artırım ...
Türkiye: Bankacılık sektörünün mevduatları arttı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre ...
 
Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %122,4 arttı
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde gözler 2022 yılının 2. çeyreğine ilişkin enflasyon raporundaydı. ...
Kredi faizleri ve mevduat faizleri arttı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 22 Nisan haftasında ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Samimi Müslüman: Ayetlerin Aynasında
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Hayatın zehirleri ve panzehirleri
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri