Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
Bakan Bayraktar: Nihai hedefimiz madende de ülkemizi net ihracatçı konuma getirmek
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
MSB: Hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 373 şahıs yakalandı
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
TÜİK - Türkiye'de konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşüşle 105 bin 394'e geriledi
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı
'Narkoçelik-12' operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
"Narkoçelik-12" operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
31 Ocak 2020 Cuma - 12:27

5 yıllık hava planı

Ankara’nın hava kalitesini iyileştirecek beş yıllık eylem planı hazırlandı. Hava kirliliğini azaltmak için bakanlık il müdürlükleri ile belediyeler, ‘evsel ısınma’, ‘trafik’ ve ‘sanayi’ alanlarında adımlar atacaklar.

5 yıllık hava planı

Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kentin hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla ‘2020-2024 Ankara İli Temiz Hava Eylem Planı’ hazırladı. Önceki yıllarda uygulanan projelerin sonuçları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait hava kalitesi ölçüm istasyonları verileri baz alınarak hazırlanan raporla, beş yıllık yol haritası çizildi. Raporda, uygulamaların hayata geçmesi için bakanlık il müdürlükleri ile büyükşehir ve ilçe belediyelerinin koordineli çalışacağı belirtildi. Kentin hava kalitesini iyileştirmek amacıyla gerçekleştirilecek olan eylemler üç başlıkta toplandı. Buna göre, havanın iyileştirilmesi için 2024 yılı sonuna kadar ‘evsel ısınma’, ‘trafik’ ve ‘sanayi’ alanlarında atılması planlanan adımlar şöyle:

1- ‘EVSEL ISINMA’ ALANINDA

 

* Yeşil alanlar artırılacak

* Kömür yerine doğalgaz

* Eğitimler verilecek

Hava sirkülâsyonunu sağlayacak boş alanlar ile ormanlık ve yeşil alanlar yaygınlaştırılacak. Meteorolojik şartlar ve hakim rüzgar yönüne göre kent planlaması yapılacak; imarsız alanlara yapı inşası engellenecek. Kömür kullanımını azaltmak amacıyla katı yakıt kullanan semtlerde kentsel dönüşüm projeleri ile merkezi doğal gaz kullanımı yaygınlaştırılacak. Binalarda enerji tasarrufu için standartlara uygun ısı yalıtımı uygulanacak. Belirlenecek pilot okullarda öğrencilere, muhtarlara, kuran kurslarında hava kalitesinin iyileştirilmesi ve sağlık üzerine eğitimler verilecek; bu alanlarda broşürler hazırlanacak. Cuma hutbelerinde bu konulara yer verilecek. Sosyal yardım olarak katı yakıt yerine doğal gaz verilmesi sağlanacak. Nüfusun yoğun olduğu bölgelere yakın kent ormanları oluşturulacak.

2- ‘TRAFİK’ ALANINDA

* Toplu taşıma yaygınlaşacak

* Bisiklet yolları yapılacak

* Doğal gazlı/elektrikli kullanılacak

Bireysel araç kullanımını azaltmak amacıyla toplu taşımayı cazip hale getirecek tedbirlerin alınması, yaygınlaştırılması, ücretlerin düşürülmesi planlanıyor. Aktarmalı taşıma olan yerlerde direkt taşıma yaygınlaştırılacak. Egzoz emisyon kontrolleri artırılacak, toplu taşıma araçları da kademeli olarak elektrikli araçlarla değiştirilecek. EGO ve ÖHO’lar ile dolmuş ve taksilerin, Kızılay, Ulus, Tunalı, Sıhhiye ve Demetevler başta olmak üzere bekleme yaptığı bölgelerde kontroller sıklaştırılarak bekleme yapmaları engellenecek. Bisiklet yollarının yapımına devam edilecek. Yol kenarları ağaçlandırılacak. Trafiğin yoğun olduğu yollarda ‘yeşil dalga sistemi’ uygulanacak. Toplu taşıma araçlarında uygunsuz yakıt kullanımını önleyecek denetimler yapılacak. Yeni araçlarda doğal gazlı/elektrikli araçlara öncelik verilecek.

3- ‘SANAYİ’ ALANINDA

* Sanayi alanları belirlenecek

* Tesis denetimleri sıklaştırılacak

* Siteler’e özel tedbirler

Sanayi alanı yer seçiminde, yerleşim alanlarının en az etkileneceği bölgeler belirlenecek. Fırın ve fırınlı lokantalarda kullanılan odun türleri için standartlar belirlenecek. Yeni kurulacak tesislerin yatırımcılarından, ÇED süreçlerinde emisyon kaynaklı kirlilikler için en uygun üretim teknikleri, yakıt cinsleri ve teknolojik önlemler alacağı yönünde taahhüt alınmaya devam edilecek. Altındağ Belediyesi tarafından Siteler’deki mobilya atölyelerinde, üretim fazlası ahşap ürünler, talaş ve benzer ürünlerin yakılmaması için denetimler yapılacak. Siteler’de hava emisyon çevre iznine tabi olmayan işletmelerden kaynaklı yatay çıkışlı fanların, dikey çıkışlı bacalar vasıtasıyla çatılardan çıkışı sağlanacak. Sanayi bölgelerinde ‘İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’ hukuku açısından incelemeler yapılarak ruhsatsız işletmelere işlem yapılacak.

BAHÇELİ VE ÇANKAYA HARİÇ HER YERE ‘ACİL’ UYARISI

Diğer yandan 8 farklı ‘hava kalitesi ölçüm istasyonu’ da, farklı zaman dilimleri ve etkenlere göre değerlendirildi. Değerlendirme sonuçlarına göre hava kalitesinin hakkında uyarılarda bulunuldu.

* Bahçelievler istasyonu: Acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesi önem arz etmemekle birlikte hava kalitesinin aynı seviyede kalmasının sağlanması tavsiye edilmekte.

* Çankaya istasyonu: Acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesi önem arz etmemekle birlikte hava kalitesinin aynı seviyede kalmasının sağlanması tavsiye edilmekte.

* Demetevler istasyonu: Arka plan konsantrasyon değerleri toz parametresi için yıllık limit değerlerinin üzerinde ve NO2 için ise yıllık limit değere çok yakın olduğundan istasyon etki alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

* Kayaş istasyonu: Toz parametresi bazında arka plan konsantrasyon değerlerinin yıllık limit değerlerinin çok üzerinde olmasından dolayı istasyon etki alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

* Sanatoryum istasyonu: Toz parametresi bazında arka plan konsantrasyon değerlerinin yıllık limit değerlerinin biraz üzerinde olmasından dolayı istasyon etki alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

* Sincan istasyonu: Toz parametresi bazında arka plan konsantrasyon değerlerinin yıllık limit değerlerinin biraz üzerinde olmasından dolayı istasyon etki

alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

* Sıhhiye istasyonu: PM10, PM2.5 ve NO2 parametreleri bazında arka

plan konsantrasyon değerlerinin yıllık limit değerlerinin çok üstünde olmasından dolayı istasyon etki alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

* Siteler istasyonu: Toz parametresi bazında arka plan konsantrasyon değerlerinin yıllık limit değerlerinin çok üstünde olmasından dolayı söz konusu istasyon etki alanında acil kontrol tedbirlerinin belirlenmesinin önem arz ettiği görülmektedir.

 

 
Eymir için el ele
 
Cennet’in ailesınden anlamlı bağış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Parklar daha güvenli
Altındağ Belediyesi, güvenlik önlemleri kapsamında ilçedeki tüm parklara ‘kamera sistemi’ kuracak.
Deprem Hazırlığı tam gaz
Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, 10 ayda 950’nin üzerinde gecekondu yıktıklarını söyledi.
Duyarlı milletiz vesselam
Elazığ’da cuma günü meydana gelen 6.8’lik deprem sonrası bölge için harekete ...
 
Sokak hayvanlarına kış maması
Çankaya Belediyesi ve Kahramankazan Belediyesi kış aylarında yiyeceğe ...
U-ETDS için zaman talebi
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Nakliyeciler ve Lojistik ...
Çankaya Belediyesine sığındılar
Çankaya Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, yıl boyunca 497 kadına telefonla ...
 
Korkunç gerçek!
Her Ankaralı yılda en az 17 paket sigara içiyor
Bir el bin çocuk
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ‘BİR EL-BİN ÇOCUK’ sloganı ile yürüttüğü ...
23 bin 414 personel sahada olacak
Ankara Valiliği’nin aldığı güvenlik önlemleri kapsamında 17 bin 869 polis, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri