AK Parti Balıkesir İl Başkanlığının düzenlediği programda TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konulu konferansı gerçekleştirdi. Konferansta konuşan Şentop, Türkiye’nin çok önemli bir karar noktasında olduğunu belirterek, "Bu değişiklik özü itibariyle bir hükümet sistemi değişikliği. Bizim yıllardır AK Parti olarak dile getirdiğimiz bir değişiklik bu. Cumhurbaşkanımız, Başbakan olduktan sonra ilk defa 20 Nisan 2003’de bir televizyon programında bunu dile getirdi. Diyor ki ’Türkiye parlamenter sistemle yoluna devam edemez, bunu değiştirmemiz lazım. Türkiye’nin yarı başkanlık ya da başkanlık sistemine geçmesi lazım.’ Sunucu ’yarı başkanlık mı yoksa başkanlık sistemi’ diye sorduğunda ise ’vesayetin tam manasıyla tasfiyesi için Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesi gerekir’ diyor. O günün gazetelerinin manşetlerinde bunu görebilirsiniz. AK Parti daha yeni iktidar olmuş. 4 aylık bir parti. Başbakanımız daha 35 günlük Başbakan. O zaman henüz Cumhurbaşkanı parlamento tarafından seçiliyor. Meclis tarafından seçiliyor. Gelecek konusunda bir belirlilik yok ortada. O tablodayken Recep Tayyip Erdoğan bu sistemi savunuyordu" dedi.
Anayasa değişikliğinin en temel sebebinin vesayetin tasfiyesi olduğuna dikkat çeken TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "Bize o günden bu yana diyorlar ki ’14 yıldır iktidarsanız, hala vesayeti mazeret olarak mı gösteriyorsunuz’ Evet vesayetle mücadele ederken arabaya bindiğimiz zaman sağdaki adamı bulduk. Biz ona önce itiraz etmeye başladık. Sonra biraz daha güçlendikçe onun elini ayağına vurmaya başladık. Biraz daha güçlendiğimiz zaman onun elini ayağına bağladık. Daha da güçlenince kapıyı açıp onu aşağı attık. Sağdaki vesayetçiyi biz araçtan indirdik" dedi.
"15 TEMMUZ’DA ARACIN SAĞINA OTURMAYA ÇALIŞTILAR"
14 yıldır vesayetle bu şekilde mücadele ettiklerini söyleyen ve bir hedefe ulaştıklarının altını çizen Şentop, "Fakat sağ tarafta o mekanizmalar hala duruyor. Birisi oturduğu zaman hala o aracı kullanabilir. İşte 15 Temmuz’da bunu yaşadık. 15 Temmuz’da FETÖ bu sağ koltuğa oturmak için teşebbüse geçti. Zaten onların 40 yıldır bütün çalışması sol tarafa oturmak değil sağ tarafa oturmaktı. Sol tarafa oturmak zor iş. Parti kuracaksın, siyaset yapacaksın, oy alacaksın. Ama aracı kullanmanın daha kolay bir yolu var. Sağ tarafa oturunca aracı kullanıyorsun zaten. Asker içerisinde, emniyet içerisinde, yargı içerisinde örgütlenerek sağ tarafa oturmayı hedeflemişler. 14 yıllık mücadele sonucunda sağ taraftakini aşağı attık. Bunu kalıcı hale getirmek, tescil etmek için yapmamız gereken şey aracın sağ tarafındaki bu mekanizmaları sökmemiz gerekiyor. İşte bugüne kadar yapılan bu 18 değişikliğin aracın bu mantığına dokunmadığını görüyoruz. Aracın boyasıyla, döşemesiyle ilgili değişiklikler olmuş şimdiye kadar. 19’uncu değişiklik ilk defa bu aracın mantığına dokunuyor. Bu aracın tasarımı hem Türkiye’nin kendi içindeki siyasi gelişmelerle, hem de uluslararası gelişmelerle bağlantılı. Tam onları sökmeye teşebbüs etmeye çalıştığımız zaman ses nereden geliyor görüyorsunuz. Bir içeriden geliyor bu vesayetçilerin çığlıkları, bir de dışarıdan. Çünkü onlar da bu sistemin devamını istiyorlar. İstedikleri zaman uzaktan kumandayla sağ tarafa adam oturtarak Türkiye’nin yönetimine müdahale edebiliyordu. Biz bu sistemi imkansız hale getireceğiz" şeklinde konuştu.
REKLAM
Seçilme yaşının 18’e düşürülmesi konusuna da değinen TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, "18 yaşını seçilme yaşı yapıyoruz. Bugün bu yaş 25. Bunu ilk defa yapmıyoruz. 2002’de AK Parti geldiğinde milletvekili seçilme yaşı 30 idi. 2006’da Anayasa değişikliği ile bunu 25’e yine biz indirmişiz. Yani bugünkü seçimde bunu gençlere rüşvet olsun diye yapıyor değiliz. Referandum söz konusu değilken de 2012’de de önermişiz bunu. Neden, çünkü dünyada 51 ülkede 18 yaş seçilme yaşı. Bunlardan birisi de Çin. Milyarlarca adam var Çin’de. Ama adamlar 18 yaşını seçilme yaşı yapmışlar" dedi.
"İLKOKUL DİPLOMASINI DIŞARIDAN ALMIŞ MİLLETVEKİLLERİ VARDI"
Seçilme yaşının 18’e düşürülmesini haksızlığa müdahale olarak değerlendiren Şentop, "Biz 18 yaş ile 25 yaş arasını kastediyoruz. 19 da olabilir, 21 de olabilir 25 de. 18 ile 25 yaş arası yaklaşık 8 buçuk milyon vatandaş var. Bunlar oy verebiliyorlar ama oy alamıyorlar. Seçiyorlar ama seçilemiyorlar. Biz bir haksızlığı gideriyoruz. Bunu eşitliyoruz. 18 yaşındakiler yeterli midir, yetersiz midir tartışması var. Lise mezunu nasıl olacak diyorlar. Mecliste ilkokul diplomasını milletvekili olmak için dışarıdan almış milletvekilleri vardı. Belki şimdi de vardır. İlkokul şart olduğu için. Yeterli mi yetersiz o ayrı. İleri yaşta olup da yetersiz olanlar da olur. Kendini yeterli hissedenler müracaat etsin. 18 yaşını dolduran ehliyet alıyor. Ama arabası olmayabiliyor. İleride arabasını alır. Bu da öyle bir şey. Biz 18 yaşa ehliyeti veriyoruz. Seçilir seçilmez o ayrı bir konu" dedi.
"1995’TE 600 MİLLETVEKİLİ İÇİN ’EVET’ DEMİŞLERDİ"
Şentop, "Kılıçdaroğlu 600 değil, 550 bile çok diyor. Tabii kendi tarihlerinden haberi yok. 1995’te 450 olan milletvekili sayısı 550’ye çıkartılmıştı. O zaman mecliste bulunan bütün siyasi partilerin hepsinin ittifakı da verilmişti. Hatta Anayasa komisyonunda 600 olarak çıktı. CHP o zaman desteklemiş bu teklifi. O zaman nüfusumuz 59 milyondu ve 600 milletvekili için ’evet’ demişlerdi. Şimdi nüfusumuz 80 milyon" şeklinde konuştu.
Konferansı AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mahmut Poyrazlı, Kasım Bostan ve Ali Aydınlıoğlu ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Av. Hasan Demiraslan, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Canbey ve çok sayıda AK Partili ilçe başkanı da izledi. Konferans sonunda AK Parti Balıkesir İl Başkanı Av. Hasan Demiraslan, Prof. Dr. Mustafa Şentop’a Yağcıbedir Halısı hediye etti