Çin Aile Planlaması Kanunu’nun yeni versiyonu, 20 Ağustos’tan itibaren resmen yürürlüğe girdi. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Hukuk İşleri Komisyonu İdari Hukuk Ofisi yöneticilerinden Zhang Guilong, aile planlaması kanunundaki değişikliğin, aile planlama politikasının iyileştirilmesini sağladığını ve çiftlere üçüncü çocuk konusunda hukuki destek teşkil ettiğini açıkladı.
Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu’nun 31 Mayıs’ta düzenlediği oturumda, aile planlaması politikasını iyileştirmeyi, nüfusun uzun vadeli ve dengeli gelişmesini hızlandırmayı ve çiftlerin üçüncü çocuğa sahip olmasına izin vermeyi öngören karar incelendi.
Üçüncü çocuk konusunda maliye, vergi, sigorta, eğitim, konaklama, istihdam gibi çeşitli alanlarda destekleyici tedbirler alınması ve böylece çocukların bakım ve eğitim masraflarının hafifletilmesi gerektiği düşünülüyor. Bunun yanı sıra devlet kreşlerinde hizmet sistemi standart hale getirilmeli, ebeveynlerin yasal hakları etkin şekilde korunmalı ve bu konuda bazı uygunsuz uygulamalar kaldırılmalı. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Hukuk İşleri Komisyonu İdari Hukuk Ofisi yöneticilerinden Zhang Guilong, bu konuda şunları kaydetti:
“Çin Aile Planlaması Kanunu’nda değişiklik, nüfus alanında ilgili reformun ve mevcut aile planlaması politikasının iyileştirilmesini, ailelere üçüncü çocuk konusunda hukuki güvence sağlanmasını hedefliyor. ”
Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından verilen bilgilere göre, geçen yıl Çin’de yeni doğan bebek sayısı 12 milyonu buldu. Bu sayı 2019 yılına göre 2 milyon 650 bin azaldı. Yeni doğan bebek sayısı 2016 yılından beri düşüş halinde. Çin Aile Planlaması Kanunu’nda yapılan değişiklikle ideal yaşta evlilik ve çocuk sahibi olma teşvik ediliyor. Çin Ulusal Halk Meclisi Daimi Komitesi Hukuk İşleri Komisyonu İdari Hukuk Ofisi yöneticilerinden Zhang Guilong, bu konuda şunları kaydetti:
“Günümüzde yaygınlaşan geç yaşta evlilik ve çocuk sahibi olma, ülkemizde doğurganlık seviyesini etkileyen önemli bir unsur haline geldi. Bu durum ileride daha da ciddileşebilir. Geç yaşta yapılan evlilikler aynı zamanda çiftlerin birden fazla çocuk sahibi olma ihtimalini de düşürüyor. Bu nedenle ideal yaşta evlilik ve doğumu teşvik ediyoruz ve buna elverişli bir ortam oluşturmayı hedefliyoruz. ”
Bir zamanlar, çocukların beslenme harcamalarının sürekli artıyor olması, çiftlerin çocuk istememelerine neden oldu. Çin hükümeti, vatandaşların bu tür sıkıntılarını gidermek için aile planlama kanununda değişiklik yaparak çocuklu ailelere vergi, sigorta, konaklama, istihdam ve eğitim alanlarında destekleyici tedbirler alınmasını mümkün kıldı. Zhang Guilong bu konuda şöyle konuştu:
“Çin Aile Planlaması Kanunu’nda değişiklik, ilçe üstü çeşitli kademelerdeki yerel hükümetlerin kamu kreş hizmet sistemi kurmalarını, kreş hizmetleri konusunda erişilebilirliğin ve adaletin güçlendirilmesini mecburi kılıyor. Ayrıca özel kreşler kurulması teşvik edilirken, kamu kurumları ile işletmelerin de kreş açma konusunda iş birliği yapmasına destek sağlanıyor. Böylece ailelerin çocuklarının bakımı ve eğitimi konularındaki yükü hafifletilecek. ”
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı