Çin, Kovid-19 virüsünün Nepal’den gelen dağcılar tarafından her türlü bulaştırılma riskini önlemek amacıyla, iki ülke arasına Everest’in tepesinden geçen bir sınır çizgisi çekecek. Salgından 2019 sonlarında sert biçimde etkilenmiş ilk ülke ve salgını 2020 ilk baharından itibaren büyük ölçüde dizginlemiş bir ülke olarak Çin, koronavirüsün dışarıdan bulaşma yoluyla geri dönmesinden çok çekiniyor ve bu riskten her türlü önlemle kaçınıyor.
Sınırlarının Mart 2020’den bu yana kapalı olmasına karşın Çin, bu kez de Nepal ile paylaştığı dünyanın 8 bin 848 metrelik karlı zirvesini sıkı biçimde denetleyip bu ülkeden olası virüs sızmalarını engellemeye çalışıyor.
Yetkili rehberler, bundan böyle dağcılara, zirveye, Çin tarafından (kuzeyden) tırmanma izni vermeden önce tam zirveye bir tür “öte tarafa geçmeyiniz” çizgisi yerleştirecek. Söz konusu açıklama, resmi haber ajansının bildirdiğine göre, Çin Özerk Bölgesi Tibet’in Dağcılık Birliği Başkanı tarafından düzenlenen basın konferansında açıklandı. Haber ajansı bu işlemin, aynı anda ancak birkaç dağcının durabildiği zirvede somut olarak nasıl gerçekleştirileceği konusunda ayrıntı vermedi.
Nepal Dağcılık Birliği ise bu alanda bilgi sahibi olmadığını belirterek, bir tek zirve bulunduğunu ve bu noktadan iki ülkeyi ayıran bir sınır çizgisinin nasıl geçirilebileceğini bilmediğini söyledi. Ancak Çinliler, zirveye güney yamacından tırmananlarla Çinli dağcıların temasını kesmek için en katı epidemik önlemlerin alınacağını açıkladılar.
Söz konusu önlemleri hakçı gerekçesi, daha sezonun başında Nepal tarafındaki 5 bin 364 metre yükseklikteki kamptan, Kovid-19 taşıdığı saptanan 30’dan fazla dağcının tahliye edilmiş olması. Hindistan’ın komşusu olup ikinci dalga salgının yoğun biçimde vurduğu Nepal’in 2020 sezonunu yitirdikten sonra bu yıl için beslediği dağ turizmine ilişkin canlanma umutları da bu suretle darbe yiyecek gibi görünüyor.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı