Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İşsizlik Oranı Yüzde 8,6’ya Geriledi
İşsizlik Oranı Yüzde 8,6’ya Geriledi
Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Hali Uzatıldı
Deprem Bölgesinde Mücbir Sebep Hali Uzatıldı
AYM'den 10 Partinin 2020 Mali Hesaplarına Onay
AYM'den 10 Partinin 2020 Mali Hesaplarına Onay
Narkokapan-6 Operasyonunda Milyonlarca Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
Narkokapan-6 Operasyonunda Milyonlarca Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapıldı
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda Değişiklik Yapıldı
HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2023 Pazartesi - 13:00

Yoğun gündem volatiliteyi yüksek tutabilir

Yurt içi piyasalarda volatilitenin arttığı ve negatif ayrışmaların öne çıktığı bir hafta geride kalırken yeni haftada önem derecesi son derece yüksek konu başlıklarının olması hareketliliğin sürebileceğine işaret ediyor.

Yoğun gündem volatiliteyi yüksek tutabilir

Yurt içi piyasalarda volatilitenin arttığı ve negatif ayrışmaların öne çıktığı bir hafta geride kalırken yeni haftada önem derecesi son derece yüksek konu başlıklarının olması hareketliliğin sürebileceğine işaret ediyor. Bu noktada içeride yoğunluğu artmaya başlayacak dördüncü çeyrek bilançoları ve Ocak ayı TÜFE rakamı öne çıkarken yurt dışında Fed, ECB ve BoE toplantıları takip edilecek. Makroekonomi tarafında ise piyasaları yoğun bir veri akışı beklerken özellikle ABD istihdam rakamlarının vereceği sinyalleri yakından takip edeceğiz.

TÜİK Ocak ayı enflasyon rakamlarını Cuma günü açıklayacak. Aralık ayında enflasyon %2,6 olan piyasa beklentisinin belirgin şekilde altında kalarak %1,18 oranında artış göstermiş ve böylece yıllık enflasyon rakamı %84,39 seviyesinden baz etkisinin kuvvetli desteği ile %64,27’ye gerileyerek TCMB’nin 2022 sonu tahmini olan %65,2 seviyesinin altında gerçekleşmişti. Enflasyonda lehte baz etkisi Ocak ayında çok daha belirgin olmak üzere özellikle yılın ilk yarısında güçlü kalmaya devam edecek. Bu kapsamda aşağı yönlü eğilimin sürme ihtimali son derece yüksek görünüyor. Yıl sonu tahminlerine baktığımızda ise piyasa beklentisinin ağırlıklı olarak %40 civarında seyretmesi dikkat çekiyor. Buna karşın TCMB’nin 2023 sonu enflasyon tahmini ise %22,3 seviyesinde bulunuyor.

Yurt dışında ise bu hafta merkez bankalarının toplantıları öne çıkıyor. Bu kapsamda Çarşamba günü sonuçlanacak Fed toplantısının ardından Perşembe günü ise ECB ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) toplantılarını takip edeceğiz. Üç bankanın da faiz oranlarında artırıma gitmesi beklenirken Fed’in 25, ECB ve BoE’nin ise 50 baz puanlık artırımlar yapacağı tahmin ediliyor. Bu oranlar büyük ölçüde fiyatlandığı için faiz kararından çok piyasalar artırımların hangi noktada son bulacağına dair ipuçları arayacaktır. Üç karar da önemli olmakla birlikte piyasaların odak noktasında ise elbette ki Fed’in vereceği mesajlar olacaktır.

Makroekonomi tarafında yoğun bir veri akışı olsa da özellikle ABD tarım dışı rakamının bir adım öne çıktığını görüyoruz. Ortalama piyasa beklentisi önceki ay 223 bin kişi artış gösteren tarım dışı istihdama Ocak ayında 175 bin kişinin daha ekleneceği yönünde. İşsizlik oranının ise %3,5’ten %3,6’ya yükselmesi bekleniyor. Genel hatlarıyla bakıldığında Fed’in agresif faiz artırımlarına karşın istihdam rakamlarının son dönemde oldukça kuvvetli kalmaya devam etmesi dikkat çekiyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde enflasyonu besleyen unsurlardan biri olan istihdamın güçlü bir tablo çizmesi negatif bir algı yaratabilir. Ancak her ne kadar verilerin önemi yüksek olsa da rakamların Fed toplantısından sonra açıklanacağını düşünürsek yaratabileceği etki önceki aylara kıyasla daha limitli kalabilir.

TL: Gelişmekte olan ülke para birimleri geride bıraktığımız haftada dolar karşısında ılımlı bir görünüm sergilerken son dönemde yurt dışındaki fiyat hareketlerine çok fazla iştirak etmeyen TL ise dolar karşısında 18,80’in hemen üzerinde sakin seyrini sürdürdü. Yeni haftada önde gelen merkez bankalarının toplantıları döviz piyasasında hareketliliği artırabilecek olsa da bunun TL’ye yansımalarının bir kez daha sınırlı kalacağını tahmin ediyoruz. Ocak ayı iç borçlanma programını tamamlayan Hazine ise bugün piyasaya 320 milyon TL tutarında ödeme yapacak. Ayrıca Hazine bu hafta Ocak ayı iç borçlanma programını da açıklayacak. Son açıklanan programa göre Şubat ayında ise 32,5 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 40 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması planlanıyordu.

Borsa İstanbul: Geçen hafta %5’in üzerinde değer kaybeden BIST-100 endeksi yurt dışı piyasalardan da belirgin şekilde negatif ayrıştı. Bu zayıflıkta hem son alınan kararların bankacılık sistemi üzerinde negatif etki yaratabileceğine yönelik beklentiler hem de giderek yaklaşan seçim süreci öncesinde risk iştahının zayıflaması etkili olmuş görünüyor. Teknik açıdan bakıldığında ise endeksin yaşanan kayıplara karşın 5000 puanın üzerinde tutunmaya devam etmesi dikkat çekici olsa da oluşan kırılganlık göz önünde bulundurulduğunda en azından daha ılımlı bir zemin oluşması için ilk etapta 5250 puanın üzerinde seviyeler görülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun gerçekleşmediği bir senaryoda aşağı yönlü riskler geçerli kalmaya devam edecektir. Öte yandan ARCLK ile başlayan bilanço sezonu ise bu hafta özellikle bankacılık sektörü öncülüğünde devam edecek. Bu hafta AKBNK, GARAN, YKBNK ve TOASO dördüncü çeyrek sonuçlarını açıklayacak. Araştırma kapsamımızdaki bankaların 4Ç22’de %17 ç/ç ve %309 y/y artışla, toplam 89,6 milyar TL net kar açıklamalarını bekliyoruz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 5875.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5835, 5788, 5747 ve 5700 destek olarak izlenebilir. 5917, 5964, 6006 ve 6053 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 18.8347 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.8160, 18.7780, 18.7405 ve 18.6650 destek olarak izlenebilir. 18.8535, 18.8910, 18.9290 ve 19.0040 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak:ÜNLÜ & CO
Hibya Haber Ajansı

 
Kapıkule'de uyuşturucu operasyonu
 
Altının gözü Fed toplantısında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Nebati: "Türkiye borçla faizle değil yatırımla üretimle büyüyor"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, faiz harcamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Uluslararası endeks raporu
Avrupa borsaları dünü alıcılı tamamladı. Almanya'da DAX 30 endeksi % 0,34 ...
Altın rallisine devam ediyor
Altın dünkü seansta bin 948 dolar/ons seviyesine kadara uzanırken, geçtiğimiz ...
 
Gündem yoğun, volatilite yüksek
Hem siyaset hem de makroekonomi tarafında gündemin oldukça hareketli olduğu ...
Bakan Nebati: "Ödenmesi gereken hangi tür borç olursa olsun, yapılandırılacak"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, borç yapılandırma paketinin ayrıntılarını açıkladı.
Bir şahin bir güvercin
FED üyeleri önümüzdeki hafta yapılacak olan FOMC toplantısının öncesinde ...
 
Piyasadan haberler
ASUZU… Şirket, uluslararası pazarlarda büyüme hedefi doğrultusunda, Portekiz ...
Piyasalarda bugün
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan yapılan İstanbul ...
Asya borsaları pozitif seyretti
Çin’de yeni yıl tatili nedeniyle piyasalar hafta boyunca kapalı olacakken, ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Hayvan Hakları mı? İnsanlık mı?
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Türkiye’nin BRICS Hamlesi
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Muhalefetin Kaygısı
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Füze stoku ve caydırıcılık
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Toplumun Vicdanla Sınavı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Deizme kayan gençliğin vebali boynunuzda!
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri