Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
24 Ocak 2023 Salı - 14:12

Bir şahin bir güvercin

FED üyeleri önümüzdeki hafta yapılacak olan FOMC toplantısının öncesinde konuşma yasağı olan blackout dönemine girdi.

Bir şahin bir güvercin

FED üyeleri önümüzdeki hafta yapılacak olan FOMC toplantısının öncesinde konuşma yasağı olan blackout dönemine girdi. Avrupa Merkez Bankası ise şahin politikalarını iletmek için iyi bir fırsat yakaladı. ECB Üyeleri "En Az 2 Tane 50 Puanlık Faiz Artışı Uygun olduğunu belirtti. Ardından dün Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde’ın yaptığı açıklamada, Avrupa'da enflasyon aşırı yüksek olduğunu ve ECB faiz oranlarının sınırlayıcı bir seviyeye ulaşması için hala istikrarlı bir hızla ciddi şekilde artırılması, faizlerin gerektiği sürece o seviyelerde kalmasının gerekli olduğunu belirtti.

ECB’ye göre daha güvercin davranan Fed’in Şubat toplantısında 25 baz puan faiz artırımına kesin gözüyle bakılması ile dolar endeksi dokuz ayın en düşük seviyelerini test etti. Euro bölgesinden bu hafta açıklanacak olan (Ocak PMI'ları) verilerin beklenenden daha iyi gelmesi, Euro'nun dolar karşısında daha da değer kazanması olası görünüyor. Eylül ayında dolar karşısında yirmi yılın en düşük seviyelerini gören Euro’da toparlanma oldukça hızlı ilerliyor.

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde FED üyelerinin güvercin açıklamaları, ABD borsalarını olumlu etkilemeye devam ediyor. ABD hisse senedi endeksleri, FED’in faiz artırımında yavaşlayacağı umuduyla haftaya yaptığı pozitif açılışı devam ettirirken, piyasada Şubat ayındaki FOMC toplantı beklentisi olarak 25 baz puanlık faiz artırımını %99.9 oranla fiyatlanıyor. Faiz oranlarına duyarlılığı daha yüksek olan Nasdaq endeksi öncülüğünde güçlü bir yükseliş hareketinin devam ettiği ABD borsalarında Nasdaq %2.01, S&P500 %1.19, Dow Jones %0.76 primlendi. S&P 500 ise %1,19 değer kazandı.

Avrupa hisseleri teknoloji ve madencilik hisseleri önderliğinde yükselirken, şahin ECB konuşmasının ardından banka hisseleri de yükselişe eşlik etti.

Asya tarafında ise piyasaların geneli Çin yılı nedeniyle kapalı. Asya’da tek açık borsa olan Japonya Nikkei hisse senedi endeksi %1,3’ün üzerinde yükseldi.

Brent petrol, en büyük ithalatçı konumunda olan Çin'den covid 19 tedbirlerinin gevşetilmesi nedeniyle yaşanabilecek talep artışı beklentileri ile sabah saatleri itibariyle hafif yükseldi. Brent petrol 5 sent artışla varil başına 88.24 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 13 sent artışla varil başına 81.75 dolara yükseldi.

Yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi ve Hazine ihaleleri takip edilirken, yurt dışında Almanya GFK endeksi ve öncü PMI verileri izlenecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Yeni Konut Finansman Programına ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Bankacılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre Merkez Bankası’nın oldukça sıkı takibinde olan döviz satışında hem saat kısıtlaması hem de miktar sınırlaması uygulanıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun yavaşlatılması için faiz oranlarının çabuk bir şekilde artırılması gerektiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dünya çapında düşen enerji fiyatlarının ve hafifleyen tedarik zinciri sorunlarının enflasyonda kaydedilen ilerlemeye bir işaret olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, euronun çıkarılacak dijital versiyonunun kullanımının serbest olacağını ve herkes tarafından kullanılabileceğini söyledi. Panetta, ECB'nin dijital euro kullanıcılarının herhangi bir kişisel verisini saklamayacağını da vurguladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) enerji kurumu, doğalgaza tavan fiyat uygulanması planının enerji piyasaları üzerinde henüz bir etkisi olmadığını bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, soğuyan talep ve kötüleşen satın alma durumu nedeniyle ABD'de nominal konut fiyatı artışının 2023'te ciddi ölçüde yavaşlamasını beklediğini duyurdu.

Goldman Sachs analistleri, emtiaların 2023 yılında da diğer varlık sınıflarının üzerinde getiri sağlamalarının beklendiğini, küresel makroekonomik ortamda temel değişiklikler ve düşük stokların emtiaların "yüksek toplam getiriler" üretmelerini sağlayacağının öngörüldüğünü bildirdiler.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Fabio Panetta, euronun çıkarılacak dijital versiyonunun kullanımının serbest olacağını ve herkes tarafından kullanılabileceğini söyledi. Panetta, ECB'nin dijital euro kullanıcılarının herhangi bir kişisel verisini saklamayacağını da vurguladı.

Cezayir ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Sonatrach, doğalgazın Avrupa'ya taşınması için İtalya ile yeni bir boru hattının döşenmesi konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Hollanda'da artan dijitalleşme ve Kovid-19 sonrası fiziksel işlemlerin yerini çevrim içi işlemlerin almasıyla çok sayıda banka şube kapatma yoluna gitti. 2000'lerin başında Hollanda'da toplam 6 bin 100 banka şubesi bulunurken bu sayının şimdilerde 420'ye indiği, bunun yüzde 93'lük bir azalmaya karşılık geldiği ifade edildi.

İran resmi ajansı IRNA’ya göre, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, başkent Tahran’a resmi ziyarete bulunan Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. İran ile Rusya enerji, petrol, gaz takası, tarım, bankacılık, tahıl ticareti ile ortak yatırım ve gümrük konularını ele aldı.

Eski Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Müzakerecisi Şahin Yaman, Brezilya ve Arjantin’in ortak para birimine geçme planıyla ilgili olarak “Optimum para alanı olmadığı için para sistemini kurmaları şu an mümkün değil” dedi.

MIATK-MİA Teknoloji 2022 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 330.654.053 TL (Önceki 54.155.781 TL )

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasadan haberler
 
Bakan Yanık: “Sosyal yardım programlarımızın aylık ödemelerini artışlı yatıracağız”
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasadan haberler
ASUZU… Şirket, uluslararası pazarlarda büyüme hedefi doğrultusunda, Portekiz ...
Piyasalarda bugün
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devletin kasasından 1 kuruş çıkmadan yapılan İstanbul ...
Asya borsaları pozitif seyretti
Çin’de yeni yıl tatili nedeniyle piyasalar hafta boyunca kapalı olacakken, ...
 
Asya borsaları pozitif seyretti
Asya piyasaları, özellikle Euro Bölgesi ve ABD’deki zayıf veri akışıyla ...
Haftalık piyasa takvimi
23-27 Ocak haftasında, yurt içi piyasalarda, TÜİK/TCMB Tüketici Güven ...
Bakan Nebati: "Beraber çalışacağız, Türkiye yüzyılını inşa edeceğiz"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kocaeli İş Dünyası Buluşması'nda açıklamalarda bulundu.
 
Piyasa gündemi
TCMB dünkü faiz kararında beklentiler doğrultusunda mevcut politikasını ...
TCMB beklemede kalmaya devam ediyor
TCMB yılın ilk PPK toplantısında para politikasında değişiklik yapmazken ...
Piyasa gündemi
İsviçre'nin Davos kasabasında yapılan Dünya Ekonomik Forumu devam ediyor. ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Oylum DEMİRAY
Oylum DEMİRAY
Bahçeli ayıp etti
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri