Yerli otomobili hayata geçirecek 5 babayiğitten oluşan konsorsiyum, projedeki gelişmeleri çok sık dile getirmeme ve bir süre sessiz kalma kararı aldı. Varılan mutabakatta, kamuoyunda oluşabilecek spekülasyonlar ve eleştirilerin projeye zarar verebileceği düşüncesinin etkili olduğu öğrenildi.
Türkiye’nin yerli otomobilini üretecek 5 babayiğit ilk toplantılarını bugün gerçekleştirdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde bir araya gelen konsorsiyum, yerli otomobil üretim konusunda uzun bir süre açıklama yapmama kararı aldı. Alınan kararda, sektörde oluşacak olan spekülasyonlar ve eleştirilerin projeye zarar verebileceği düşüncesi etkili oldu. Babayiğitlerin bugün gerçekleştirdiği toplantıya şirketlerin üst düzey yöneticileri de katıldı. Yerli otomobilde hangi şirketin nerede görev alacağı konusunda henüz tam anlamıyla net bir karar alınmamış olsa da, bugün yapılan toplantıda bu durumun çatısı çizildi.
HEDEF YÜZDE 100 ELEKTRİKLİ
Şirketlerin ortak fikri ise yerli otomobili yüzde 100 elektrikli üretebilmek. Yerli otomobil ile ilgili çalışmaların ve görüşmelerin bir kısmı Ankara’da bir kısmı ise İstanbul’da yapılacak. Sanayi Bakanlığı, TOBB ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendireceği bir ekip projenin yakın takipçisi olacak. Tüm gruplar, üretim takviminde aksama olmaması için titizlikle çalışacak.
2021 YILINDA TİCARİ SATIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, 2019 yılında yerli otomobilin ilk prototipini üretmeyi, 2021’de ise ticari satışını yapmayı planladıklarını belirtti. Özlü yerli otomobil ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yerli marka otomobil, yılda 700 binden fazla aracın satıldığı ülkemizde, mutlak surette başarmamız gereken bir projedir. Projenin içinde yer alan firmaların hepsi, kendi alanlarında rüştlerini ispat etmiş, yüksek teknoloji üretme kapasitesine sahip firmalardır. 2019 yılında ilk prototipi üretmeyi, 2021’de ise ticari satış yapmayı planlıyoruz. Otomobilin standartları, motoru ve özellikleriyle ilgili girişimci grubun tercihleri belirleyici olacak. Kamu tarafı olarak, girişimci gruba her türlü desteği vereceğiz. Yerli marka otomobilimizin, çağımızın ve teknolojinin bütün gereklerine cevap vermesine özen gösterilecek. Türkiye’nin otomobilinin fazlası olacak, eksiği olmayacak. Koyduğumuz hedeflerden ve çıtamızın yüksekliğinden geri adım atmamız söz konusu değildir. Bu projeyi, otomobil markası oluşturmanın çok ötesinde değerlendiriyoruz. Bu proje, Türk sanayisi, mühendisliği ve teknolojimiz açısından kaldıraç vazifesi görecek.”
OTODA YENİ DEVRİM VAR ZAMANLAMAYI YAKALARIZ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yerli otomobil üretimine de değinerek, “İnşallah şirketleşme süreci 2018’in ilk aylarında bitecek. 2019’da prototip otomobili inşallah Boğaz Köprüsü’nden (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) bu yeni oluşturulan ortaklık geçirecek. 2021’de de inşallah dünya piyasasına sürmek üzere yerli otomobil, Türkiye’nin otomobili çıkacak” ifadelerini kullandı. Balıkesir›in Edremit İlçesinde ticaret odasını ziyaret eden Hisarcıklıoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, otomotiv sanayisinin Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizim maceramız 1960’da başlıyor. 1960’ta 12 tane ‘Devrim’ otomobili üretmişiz. O günkü lobilerin tesiriyle benzin koyulmuyor, çalışmıyor ve ‘Biz yapamadık otomobili.’ diye bırakılıyor. Tabii müthiş bir altyapı olduğu için artık Türkiye’nin araba üretmesinde hiçbir engel yoktu ama şimdi devir teknoloji devrine dönüyor. Otomobilde yeni bir devrim var. Yeni devrimde de tam zamanlamayı yakalamış olarak yerli otomobili üretmiş olacağız. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun.”